Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolens general­advokat: Dynamiske IP-adresser kan anses for persondata, hvis der er supplerende oplysninger, som kan identificere brugeren

Kromann Reumert
06/06/2016
EU-Domstolens general­advokat: Dynamiske IP-adresser kan anses for persondata, hvis der er supplerende oplysninger, som kan identificere brugeren
Overførsel af persondata til tredjelande, bl.a. USA, har været genstand for meget opmærksomhed siden EU-Domstolens Safe Harbor-dom i oktober 2015. EU har arbejdet på en ny afløser til Safe Harbor-ordningen – Privacy Shield – men EU-Parlamentet er kritisk overfor forslaget til ordningen. Samtidig ser det også ud til, at EU-Kommissionens standardkontrakter nu kan lide samme skæbne som Safe Harbor-ordningen. Dermed er grundlaget for at overføre personoplysninger til tredjelande i den grad udfordret. Det kan især ramme cloud-leverandører og virksomheder, der opbevarer persondata på servere placeret i USA.

EU-DOMSTOLEN HAR TIDLIGERE TAGET STILLING TIL IP-ADRESSER – MEN IKKE I FORHOLD TIL WEBSITEUDBYDERE
Dynamiske IP-adresser tildeles automatisk til en enhed og bruges kun midlertidigt, dvs. disse bliver ændret næste gang, brugeren benytter sig af forbindelsen til internettet. I modsætning hertil tildeles statiske IP-adresser manuelt, og disse IP-adresser ændrer sig ikke.

Lignende spørgsmål er tidligere behandlet hos EU-Domstolen, der fandt, at IP-adresserne blev anset for personoplysninger, som alene kan behandles, herunder opbevares, hvis en række krav er opfyldt. Tidligere afgørelser alene har dog forholdt sig til IP-adresser som personhenførbare oplysninger i forhold til internetudbydere og ikke i forhold til websiteudbydere, som ikke selv har adgang til den nødvendige information til at identificere den konkrete bruger.

DYNAMISKE IP-ADRESSER KAN VÆRE PERSONDATA
Ifølge Generaladvokaten skal dynamiske IP-adresser anses for at være persondata for en websiteudbyder, blot hvis internetudbyderen er i besiddelse af yderligere oplysninger om brugeren, som sammen med oplysningerne om IP-adressen kan identificere brugeren.

Generaladvokaten lagde vægt på, at det fremgår af databeskyttelsesdirektivet (direktiv 95/46 EF), at der for at afgøre, om en person er identificerbar, skal tages "alle de hjælpemidler i betragtning, der med rimelighed kan tænkes bragt i anvendelse for at identificere den pågældende" enten af websiteudbyderen eller af "enhver anden person" – i det konkrete tilfælde, internetudbyderen. Da den danske persondatalov bygger på direktivet, har afgørelsen betydning for den danske opfattelse af personoplysninger.

EU-Domstolen følger sædvanligvis Generaladvokatens forslag, og det er derfor forventningen, at EU-Domstolen vil nå til samme resultat. EU-Domstolen forventes at være klar med en afgørelse inden for få måneder. Vi følger op på afgørelsen.

Afgørelsen betyder, at internetbutikker og andre virksomheder, der indsamler oplysninger om brugernes IP-adresser gennem deres websites, skal betragte IP-adresserne som persondata og sikre sig, at behandlingen heraf følger persondatalovens regler. Fremadrettet skal virksomhederne også sikre sig, at reglerne i den nye persondataforordning overholdes, når der indsamles IP-adresser.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted