Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen: Erstatnings­ansvar følger den økonomiske aktivitet

Kromann Reumert
01/04/2019
394
EU-Domstolen: Erstatnings­ansvar følger den økonomiske aktivitet
Kromann Reumert logo
I en ny dom fra EU-Domstolen om et finsk kartel har Domstolen gjort det klart, at ansvaret for at overtræde konkurrencereglerne i erstatningssager kan bæres af en køber af en virksomhed, der har deltaget i overtrædelsen, selv om køberen ikke selv har været involveret i sagen.

EU-Domstolens dom af 14. marts 2019 i sag C-724/17 – Vantaan kaupunki mod Skanska Industrial Solutions m.fl.
Af stipendiat Anders Petersen


Baggrund


Sagen vedrørte et kartel på det finske marked for asfalt i perioden 1994 til 2002. En række af de deltagende selskaber blev efterfølgende frivilligt opløst, og deres aktiviteter overgik til deres moderselskaber, som fortsatte disse. I 2009 blev en række af selskaberne dømt for at have overtrådt forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler. Blandt de dømte selskaber var flere af de moderselskaber, der havde overtaget aktiviteterne fra de opløste karteldeltagere.

På baggrund af dommen anlagde den finske by Vantaa, der havde lidt tab ved at have indgået kontrakter med kartellets selskaber, sag mod de dømte selskaber med påstand om erstatning for kartelovertrædelsen. De moderselskaber, der havde overtaget karteldeltagernes aktiviteter, nægtede dog at have et ansvar. Moderselskaberne argumenterede for, at de selskaber, der havde deltaget i kartellet, udgjorde selvstændige juridiske enheder. Sagen blev appelleret til den øverste domstol i Finland, der forelagde et præjudicielt spørgsmål til EU-Domstolen. Spørgsmålet var, om et selskab, der har overtaget aktiviteter fra en karteldeltager, kan holdes ansvarlig for en skade, der er forvoldt af kartellet.


EU-Domstolens afgørelse


Ifølge EU-Domstolen skulle svaret på det præjudicielle spørgsmål findes i EU-reglerne og ikke i de nationale regler, da virksomhedsbegrebet er et EU-retligt begreb i TEUF artikel 101.

EU-Domstolen udtalte endvidere, at virksomhedsbegrebet skal fortolkes på samme måde i private erstatningssøgsmål som ved den offentlige håndhævelse af reglerne.

På den baggrund afgjorde Domstolen, at virksomhedsbegrebet, i overensstemmelse med Domstolens tidligere praksis, skal forstås som en vurdering af, hvorvidt de relevante selskaber tilhører samme økonomiske enhed. Ansvaret for overtrædelsen af konkurrencereglerne kan derfor følge den økonomiske aktivitet i virksomheden. Således kan et selskab, der overtager en virksomhed, ifalde ansvar, selv om der er sket en omstrukturering, så den juridiske enhed reelt ikke eksisterer længere.

Hermed bekræftede Domstolen for første gang, at princippet om økonomisk succession også gælder i private erstatningssager.


Det kommer dommen til at betyde


EU-Domstolens afgørelse kan få vidtrækkende konsekvenser for købere af virksomheder. En virksomhed, der køber en anden virksomhed, kan altså i fremtiden ifalde ansvar for den købte virksomheds overtrædelser af konkurrencereglerne, selv om køberen aldrig selv har været involveret i eller kendt til overtrædelsen. Dette gælder også selv om køberen udelukkende overtager målvirksomhedens aktiver.

Dommen gør det også klart, at erstatning for overtrædelse af konkurrencereglerne ikke udelukkende følger de nationale erstatningsretlige betingelser, men kan blive påvirket af EU-retlig regulering.

Læs dommen.

 


 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
24/09/2020
Forsikring og erstatning, Retssager og voldgift
Skadevolders forsikringsselskab var ikke rette sagsøgte
Skadevolders forsikringsselskab var ikke rette sagsøgte
23/09/2020
Forsikring og erstatning
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
26/08/2020
Forsikring og erstatning
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
25/08/2020
Forsikring og erstatning, Offentlig ret
Kaskoforsikring dækkede forlis af båd
Kaskoforsikring dækkede forlis af båd
28/05/2020
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted