Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolen: Erstatnings­ansvar følger den økonomiske aktivitet

Kromann Reumert
01/04/2019
EU-Domstolen: Erstatnings­ansvar følger den økonomiske aktivitet
Kromann Reumert logo
I en ny dom fra EU-Domstolen om et finsk kartel har Domstolen gjort det klart, at ansvaret for at overtræde konkurrencereglerne i erstatningssager kan bæres af en køber af en virksomhed, der har deltaget i overtrædelsen, selv om køberen ikke selv har været involveret i sagen.

EU-Domstolens dom af 14. marts 2019 i sag C-724/17 – Vantaan kaupunki mod Skanska Industrial Solutions m.fl.
Af stipendiat Anders Petersen


Baggrund


Sagen vedrørte et kartel på det finske marked for asfalt i perioden 1994 til 2002. En række af de deltagende selskaber blev efterfølgende frivilligt opløst, og deres aktiviteter overgik til deres moderselskaber, som fortsatte disse. I 2009 blev en række af selskaberne dømt for at have overtrådt forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler. Blandt de dømte selskaber var flere af de moderselskaber, der havde overtaget aktiviteterne fra de opløste karteldeltagere.

På baggrund af dommen anlagde den finske by Vantaa, der havde lidt tab ved at have indgået kontrakter med kartellets selskaber, sag mod de dømte selskaber med påstand om erstatning for kartelovertrædelsen. De moderselskaber, der havde overtaget karteldeltagernes aktiviteter, nægtede dog at have et ansvar. Moderselskaberne argumenterede for, at de selskaber, der havde deltaget i kartellet, udgjorde selvstændige juridiske enheder. Sagen blev appelleret til den øverste domstol i Finland, der forelagde et præjudicielt spørgsmål til EU-Domstolen. Spørgsmålet var, om et selskab, der har overtaget aktiviteter fra en karteldeltager, kan holdes ansvarlig for en skade, der er forvoldt af kartellet.


EU-Domstolens afgørelse


Ifølge EU-Domstolen skulle svaret på det præjudicielle spørgsmål findes i EU-reglerne og ikke i de nationale regler, da virksomhedsbegrebet er et EU-retligt begreb i TEUF artikel 101.

EU-Domstolen udtalte endvidere, at virksomhedsbegrebet skal fortolkes på samme måde i private erstatningssøgsmål som ved den offentlige håndhævelse af reglerne.

På den baggrund afgjorde Domstolen, at virksomhedsbegrebet, i overensstemmelse med Domstolens tidligere praksis, skal forstås som en vurdering af, hvorvidt de relevante selskaber tilhører samme økonomiske enhed. Ansvaret for overtrædelsen af konkurrencereglerne kan derfor følge den økonomiske aktivitet i virksomheden. Således kan et selskab, der overtager en virksomhed, ifalde ansvar, selv om der er sket en omstrukturering, så den juridiske enhed reelt ikke eksisterer længere.

Hermed bekræftede Domstolen for første gang, at princippet om økonomisk succession også gælder i private erstatningssager.


Det kommer dommen til at betyde


EU-Domstolens afgørelse kan få vidtrækkende konsekvenser for købere af virksomheder. En virksomhed, der køber en anden virksomhed, kan altså i fremtiden ifalde ansvar for den købte virksomheds overtrædelser af konkurrencereglerne, selv om køberen aldrig selv har været involveret i eller kendt til overtrædelsen. Dette gælder også selv om køberen udelukkende overtager målvirksomhedens aktiver.

Dommen gør det også klart, at erstatning for overtrædelse af konkurrencereglerne ikke udelukkende følger de nationale erstatningsretlige betingelser, men kan blive påvirket af EU-retlig regulering.

Læs dommen.

 


 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Typiske fejl ved skift af forsikringsselskab
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted