Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Erstatning på 1,5 mio. kr. for krænkelse af rettigheder til tre keramik­produkter

Horten
10/07/2019
Erstatning på 1,5 mio. kr. for krænkelse af rettigheder til tre keramik­produkter
Horten logo



 Sø- og Handelsretten har i nylig dom afgjort, at Ronald A/S og Salling Group A/S har krænket designeren Anne Blacks ophavsrettigheder ved at sælge og markedsføre tre keramikprodukter, som lignede Anne Blacks produkter.



Sagen handlede om, hvorvidt tre keramikprodukter, frembragt af Anne Black, nød beskyttelse efter ophavsretsloven og/eller markedsføringsloven, og om Ronald A/S og Salling Group A/S ved at sælge og markedsføre lignende keramikprodukter havde handlet retsstridigt.


Kan der opnås beskyttelse til brugskunst?


Helt generelt kan det være svært at opnå beskyttelse af brugskunst, hvis der tale om enkle, simple og/eller geometriske figurer. Sø- og Handelsretten skulle konkret tage stilling til, om en hængepotte, vase og lågkrukke nød ophavsretlig og markedsføringsretlig beskyttelse.

Det var i den forbindelse afgørende, om der på tidspunktet for frembringelsen allerede eksisterede identiske eller lignende produkter. Sø- og Handelsretten mente ikke, at Ronald A/S og Salling Group A/S havde dokumenteret, det var tilfældet. Efter en konkret vurdering kom retten frem til, at hver af de tre produkter nød ophavsretlig og markedsføringsretlig beskyttelse.


Krænkelse og/eller overtrædelse?


Spørgsmålet var herefter, om der forelå en krænkelse og/eller overtrædelse. I og med at de omtvistede produkter, solgt i Netto, udgjorde nærgående efterligninger, fandt Sø- og Handelsretten det usandsynligt, at de kunne være frembragt uden kendskab til Anne Blacks produkter. Sø- og Handelsretten fastslog, at der forelå en krænkelse af Anne Blacks ophavsrettigheder. Allerede fordi der forelå en krænkelse af Anne Blacks ophavsrettigheder, fandt Sø- og Handelsretten det overflødigt at behandle spørgsmålet om overtrædelse af markedsføringsloven.


Både Ronald A/S og Salling Group A/S dømt til at betale vederlag og erstatning


Sø- og Handelsretten fastslog, at krænkelsen kunne tilregnes Ronald A/S og Salling Group A/S som uagtsom. For Ronald A/S' vedkommende begrundede retten det med, at selskabet måtte have vidst, at der forelå en reel risiko for, at man krænkede Anne Blacks rettigheder, eftersom Ronald A/S havde anmodet en rådgiver om at sammenligne de omtvistede produkter med Anne Blacks produkter. I forhold til Salling Group A/S lagde retten til grund, at virksomhedens indkøber, som var ansvarlig for at have købt de omtvistede produkter, kendte til Anne Black-brandet, samt at Salling Group A/S' markedsføring af de omtvistede produkter indeholdte elementer fra Anne Blacks markedsføring af deres egne produkter. Retten fandt derfor, at både Ronald A/S og Salling Group A/S skulle betale vederlag samt erstatning til Anne Black.

Ved udmålingen af vederlaget og erstatningen bemærkede retten, at Anne Black havde oplevet en drastisk nedgang i salget, samt at salget af de krænkende produkter i Netto havde medført et betydeligt afsætningstab for Anne Black. Det havde ført til, at Anne Blacks omsætning på keramiske produkter blev halveret fra 2015 til 2016.

Retten bemærkede herudover, at der var sket en meget betydelig markedsforstyrrelse for Anne Black som følge af, at de krænkende produkter var blevet solgt i discountkæden Netto, og markedsført på sådan vis, at der skabtes associationer mellem Netto og Anne Black. Retten fandt, at det havde skadet Anne Blacks omsætning såvel som brandet.

På den baggrund udmålte retten vederlaget og erstatningen skønsmæssigt til 1,5 mio. kr.

Dommen er interessant, fordi den viser, at der ikke skal særlig meget til, før brugskunst kan opnå ophavsretlig beskyttelse. Herudover er dommen interessant for alle rettighedshavere, fordi den viser, at det kan betale sig at forfølge krænkere.

Dommen skulle efter sigende være anket, og det er spændende at se, om den bliver opretholdt.







 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
18/12/2023
Immaterialret, IT- og telekommunikation
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
12/02/2024
Immaterialret
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
14/02/2024
Immaterialret, EU-ret
Beskrivende tegn – kan de registreres som varemærker?
Beskrivende tegn – kan de registreres som varemærker?
25/03/2024
Immaterialret
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
27/03/2024
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted