Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Er du lejer, kan der være grund til at tjekke din lejekontrakt for ulovligheder

Delacour
11/06/2015
312
Er du lejer, kan der være grund til at tjekke din lejekontrakt for ulovligheder
Delacour logo

Antallet af lejere er de seneste år steget markant. Ca. 167.000 flere bor til leje end for bare fire år siden, hvilket svarer til en stigning på ca. 7,7 procent. Er du en af de mange, der lejer din bolig, kan der være god grund til at få tjekket din lejekontrakt igennem.


Mange lejeres lejekontrakt indeholder f.eks. bestemmelser om lejens fastsættelse, som ikke gyldigt kan aftales. Lejernes LO anslår, at ca. 20 procent af lejerne i Danmark betaler for meget i form af ulovlige tillægsydelser.

Lejeloven bygger på det princip, at alle udgifter skal være indeholdt i lejen, medmindre de særskilt er undtaget, som det eksempelvis er tilfældet med el, varme og vand.

Det følger af en højesteretsdom fra 2009, at udlejer kun må opkræve den samlede husleje sammen med tillægsydelserne varme, vand og el. Højesteret har i dommen desuden fastslået, at adgangen til særskilt betaling for vand som tillæg til lejen er betinget af, at der er opsat særskilt vandmåler for pågældende lejemål.

Lejelovgivningen indeholder ufravigelige regler om fastsættelse og regulering af lejen for beboelseslejemål, og reglerne giver som følge heraf ikke adgang til som tillæg til lejebetalingen at lade lejeren dække udlejers driftsudgifter ved refusion.

Andre tillægsydelser end el, varme og vand, som eksempelvis trappevask, viceværtservice og renovation kan derfor ikke lovligt opkræves ved siden af lejen som følge af lejelovgivningen og retspraksis.

Hvis du som lejer er blevet opkrævet ulovlige tillægsydelser, kan du som udgangspunkt kræve disse tilbagebetalt fra udlejer i op til 3 år efter, at tillægsydelserne er betalt. Der gælder nemlig efter dansk ret en hovedregel om forældelse på 3 år for økonomiske krav.

Bliver en udlejer pålagt at tilbagebetale de ulovligt opkrævede beløb til en eksisterende lejer, giver det som udgangspunkt ikke udlejer adgang til at sætte lejen tilsvarende op. Udlejer skal i et sådant tilfælde iagttage lejelovens regler om forhøjelse af huslejen og varsling heraf.

Er du i tvivl, om din lejekontrakt overholder reglerne i lejelovgivningen, kan du kontakte advokat Stefan W. von Fintel, svf@delacour.dk og advokat Lonnie Vestergaard Nielsen, lvn@delacour.dk, som gerne bistår dig med kvalificeret rådgivning herom.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted