Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Er din virksomhed forberedt på at der bliver slukket for gas og strøm?

WTC advokaterne
18/10/2022
Er din virksomhed forberedt på at der bliver slukket for gas og strøm?
WTC advokaterne logo
Danmark og Europa står i en alvorlig energikrise. Angrebene på gasledningerne i Nordsøen og Ruslands beslutning om ikke at genåbne Nord Stream 1 har gjort hele forsyningssituationen endnu mere usikker i Europa. Det vil påvirke opvarmningen, belysningen og forbruget af energi i Danmark, som i den værste tænkelig situation kan lukke periodevist ned for forsyningen og dermed mørklægge områder i Danmark.

Hos WTC modtager vi i øjeblikket mange spørgsmål om, hvordan virksomheder er stillet ved nedbrud. Nedenfor har vi forsøgt at give nogle svar på, hvad din virksomhed skal være særligt opmærksom på ved pludselige eller planlagte nedbrud i forsyningen.

Hvem dækker omkostningerne ved produktionsstop?

Uanset om du driver en større virksomhed eller en mindre café kan produktionsfejl og nedbrud, som følge af nedbrud i el- og gasforsyningen, koste dig rigtigt mange penge i tabt omsætning og mistede kunder. Afhængig af din virksomhed kan der også være risiko for, at noget af din produktion og varelager går tabt ved et nedbrud. Herudover kan der opstå meromkostninger til fx medarbejderes overarbejde, flytning af produktion til andre lokaler osv.


Det er derfor vigtigt, at din virksomhed allerede nu forbereder sig på en situation, hvor der bliver lukket for gas og strøm i kortere eller længere perioder ved at gennemgå dine forsikringer, dine leverandørers forpligtelser over for din virksomhed og din virksomheds forpligtelser over for dine kunder.  

Kan medarbejdere blive hjemsendt ved nedbrud?

Hvis der skulle opstå et nedbrud, hvor driften indstilles, og din virksomhed ikke kan beskæftige medarbejderne, kan du vælge at sende medarbejderne hjem. Du skal dog være opmærksom på, at du kan være forpligtet til at betale løn i forbindelse med hjemsendelsen.


Helt overordnet skal hjemsendte medarbejdere have deres normale løn, når de bliver hjemsendt. Det er almindeligt antaget, at funktionærer ikke kan hjemsendes uden løn, selv om der foreligger force majeure. Dog indeholder nogle overenskomster regler om, at medarbejderne i visse situationer, hvor der er tale om force majeure eller lignende situationer, kan sendes hjem uden løn.


Vi anbefaler derfor, at din virksomhed får gennemgået virksomhedens forpligtelser ved nedbrud i overenskomster og medarbejdernes ansættelsesforhold.


Har din virksomhed har brug for rådgivning og sparring om din virksomheds parathed i en krisetid, står WTC altid til rådighed.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted