Den 1. januar 2015 trådte den ejendomsmæglerlov i kraft. Meningen har været at gøre det nemmere og mere gennemskueligt at handle bolig.
Den nye lovgivning skal sikre bedre gennemsigtighed, effektivitet, sikkerhed og tryghed for forbrugerne i forbindelse med ejendomshandel. Det skriver Erhvervsstyrelsen på deres hjemme. De anfører bl.a. følgende:
Ændringer for sælger
For sælger betyder de nye regler bl.a., at der bliver frie muligheder for at lave individuelle aftaler om ejendomsmæglerens salær. Med de nye regler fremgår det også tydeligere, at ejedomsmægler skal varetage sælgers interesse gennem hele handelsforløbet. Det bliver desuden nemmere at indgå og forlænge formidlingsaftaler med ejendomsmæglerne, og fremover vil der altid blive udpeget en ansvarlig ejendomsmægler i en handel.
Ændringer for køber
For køber betyder ændringerne bl.a., at de i højere grad præsenteres for de oplysninger, der er af central betydning for bolighandlen. Der er ikke længere krav om, at brutto- og nettoudgifterne skal fremgå af salgsopstillinger og annoncer. I stedet skal mægler give oplysninger om ejendommens kontantpris og ejerudgifter, som er de faste udgifter forbundet med at eje ejendommen, herunder ejendomsskatter, forsikring, renovation, evt. fællesudgifter mv. Det giver forbrugeren et mere retvisende billede af, hvad en ejendom reelt koster.
Ejendomsmægleren må heller ikke længere formidle lån til finansiering af køb af fast ejendom. Denne regel indføres, for at undgå, at ejendomsmægleren får en rådgivende rolle over for køber. Ejendomsmægleren skal dog loyalt oplyse køber om alle relevante forhold ved ejendommen, og ejendomsmægleren må stadig henvise forbrugeren til samarbejdspartnere inden for både banker og realkreditinstitutter.
Nyt for ejendomsmæglerne
Den nye ejendomsmæglerlov betyder naturligvis også ændringer for ejendomsmæglerne og virksomhederne. Ejendomsmæglerne vil generelt være pålagt færre administrative byrder, fordi en række krav til oplysning ophæves, og så vil de bl.a. have bedre muligheder for at lave nye koncepter med ophævelsen af nogle krav til vederlag og formidlingsaftaler.
Læs mere på erhvervsstyrelsens hjemmeside
her
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →