Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Delt bopæl – hvad betyder det for mit barn og mig?

TVC Advokatfirma
10/10/2019
448
Delt bopæl – hvad betyder det for mit barn og mig?
TVC Advokatfirma logo

Som led i det nye familieretlige system, der trådte i kraft den 1. april 2019, blev det muligt for forældre, der er gået fra hinanden at have delt bopæl over et barn. Denne artikel gennemgår, hvad ”delt bopæl” betyder, konsekvenserne herved, og hvordan delt bopæl ophører. 

Hovedreglen

Ved brud/skilsmisse har forældre automatisk delt bopæl over barnet de første tre måneder, såfremt der er fælles forældremyndighed. Forældrene kan dog også i perioden indgå aftale om, hvem barnet skal have bopæl hos, hvis der er enighed om dette.

Konsekvensen af at have delt bopæl betyder, at der de første tre måneder efter bruddet ikke kan startes en bopælssag op i Familieretshuset. Dog kan der ansøges om samvær.


Undtagelsen til delt bopæl


Der er ikke automatisk delt bopæl de første tre måneder efter bruddet i følgende to tilfælde:

  1. hvis det ikke vil være til barnets bedste – f.eks. bekymring om vold, seksuelle krænkelser eller andre grænseoverskridende handlinger, og generelt, hvis der er tale om omstændigheder, der påvirker barnet og trivslen.

  2. begge forældre flytter fra det (tidligere) fælles hjem.


Hvis der er tale om en situation, der er omfattet af enten punkt 1 eller 2, kan der alligevel startes en bopælssag op i Familieretshuset inden for de første tre måneder efter bruddet.


Aftale om delt bopæl


Forældrene kan også indgå aftale om, at den delte bopæl skal fortsætte efter de tre måneder, idet den delte bopæl ellers bortfalder. Aftale om delt bopæl kan også aftales senere.

Aftalen kan både være mundtligt og skriftligt. Det anbefales altid at indgå en sådan aftale skriftligt. Der er heller ikke en forpligtigelse til at lade den registrere i CPR-registreret via Familieretshuset. Men for en god ordens skyld – få aftalen registreret!

Konsekvensen af fortsat delt bopæl er, at forældrene ikke kan opstarte en bopæls- eller samværssag.

Aftalen kan både være tidsbegrænset og betinget – f.eks. af at den ene forælder ikke flytter længere end x-antal kilometer væk.

Eventuelt tidligere aftaler om bopæl og samvær vil bortfalde ved indgåelse af aftale om delt bopæl.


Konsekvenser ved delt bopæl


Når der er delt bopæl, er forældrene fælles om alle overordnede beslutninger vedrørende barnets daglige liv (f.eks. valg af institution).

Barnet kan dog alene have folkeregisteradresse ét sted, og det vil være den forælder, der har barnet registreret som folkeregisteradresse efter CPR-loven, der vil modtage de økonomiske ydelser, som er forbundet hermed (børne- og ungeydelsen, friplads, øget boligsikring m.m.).


Ophør


Idet aftale om delt bopæl forudsætter enighed, kan aftalen ligeledes bringes til ophør (ensidigt) af den ene forælder.

For at undgå alt for meget kaos for barnet efter, aftale om delt bopæl er opsagt af den ene forælder, vil barnet fortsat have delt bopæl, indtil der er indgået en aftale eller truffet afgørelse om bopæl eller samvær, herunder midlertidig afgørelse.

Undtagelsen hertil er dog, såfremt en af forældrene ikke har overholdt betingelsen i aftalen omkring geografisk placering, og ophøret af aftalen er sket inden for 1 måned efter den anden forældres flytning, har barnet bopæl hos den forælder, der har overholdt aftalen.

Vi har stor erfaring med at rådgive i forhold til børnesager, herunder barnets bopæl, forældremyndighed og samvær. Har du spørgsmål hertil, er du altid velkommen til at kontakte advokat Cathrine D. Bøhne eller advokatfuldmægtig Michala Sigsgaard Juul.

 


Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted