Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?

Bech Bruun
26/08/2020
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
Bech Bruun logo
COVID-19 har haft store økonomiske konsekvenser for dansk økonomi. Mange danske virksomheder har oplevet betydelige indtjeningstab, bl.a. som følge af produktionsstop, lukning af fysiske forretninger, nedgang i eksport og hjemsendelse af medarbejdere. Den

Driftstabsforsikringer dækker almindeligvis tab forbundet med nedgang i virksomhedens omsætning som følge af en dækningsberettiget forsikringsbegivenhed. De dækningsberettigede tab kan fx omfatte tabt avance, forgæves afholdte driftsudgifter og øgede driftsudgifter som følge af forsikringsbegivenheden.


Muligheden for forsikringsdækning af COVID-19-relaterede driftstab er derfor af stor relevans for de virksomheder, der har oplevet en nedgang i omsætningen som følge af COVID-19.


Er COVID-19 en forsikringsbegivenhed?

Vurderingen af, om COVID-19 udgør en forsikringsbegivenhed, afhænger af de konkrete forsikringsbetingelser.


Driftstabsforsikringer dækker ofte driftstab som følge af fysisk skade på eller tab af ejendom eller løsøre. Driftstab forbundet med COVID-19 vil i mange tilfælde ikke opfylde denne betingelse, fordi COVID-19 ikke i sig selv forårsager fysisk skade. Med andre ord udgør COVID-19 ofte ikke en dækningsberettiget begivenhed i henhold til forsikringsbetingelserne, hvilket medfører mulighed for at afslå dækning.


Forsikringsbetingelserne kan desuden undtage visse tab eller begivenheder, der afskærer forsikringsdækning for COVID-19-relaterede driftstab. Det er for eksempel tilfældet, hvis forsikringsbetingelserne undtager driftstab som følge af pandemi, epidemi eller påbudt nedlukning.


I andre tilfælde hjemler forsikringsbetingelserne direkte adgang til forsikringsdækning for driftstab som følge af pandemi og/eller epidemi. I så fald kan der være forsikringsdækning for et COVID-19-relateret driftstab.


Udenlandske sager om COVID-19-relaterede driftstab

Selvom udgangspunktet for forsikringsdækning for COVID-19-relaterede driftstab synes klar, er problemstillingen blevet behandlet flere gange ved udenlandske domstole.


I maj 2020 dømte de franske domstole fx til forsikringstagers fordel i en retssag om et COVID-19-relateret driftstab. Dommen indebar, at forsikringsselskabet skulle dække et COVID-19-relateret driftstab lidt af en restaurant. Dommen synes at være begrundet i en konkret klausul i forsikringsbetingelserne.


Amerikanske domstole har ligeledes ved flere lejligheder vurderet, om COVID-19 kan anses for at forvolde fysisk skade. Fx vurderede en amerikansk domstol for nyligt, om et påbud om nedlukning af en ejendom udgør ”physical blockage” og dermed fysisk skade på eller tab af ejendom. Foreløbigt har de amerikanske domstole afvist dette synspunkt og på den baggrund afvist forsikringsdækning for det COVID-19-relaterede driftstab. I nogle amerikanske jurisdiktioner er der desuden fremsat lovforslag, der kan føre til forsikringsdækning for COVID-19-relaterede driftstab, selv hvor disse ikke opfylder kravene i forsikringsbetingelserne.


De udenlandske sager afspejler de ekstraordinære omstændigheder, der er forbundet med COVID-19, og den usikkerhed om bl.a. forsikringsdækning, situationen afføder.


Bech-Bruuns kommentar

På nuværende tidspunkt er der ikke danske afgørelser eller udtalelser fra danske myndigheder, der indikerer, at der er eller bliver mulighed for at opnå forsikringsdækning for COVID-19-relaterede driftstab, der ikke er omfattet af forsikringsbetingelserne. I Danmark er der dermed – i overensstemmelse med det normale udgangspunkt – forsikringsdækning for COVID-19-relaterede driftstab i det omfang, der er hjemmel hertil i de konkrete forsikringsbetingelser.


Hos Bech-Bruun følger vi den danske og udenlandske udvikling på området tæt.


Vi har omfattende erfaring med at vurdere forsikringsdækning, herunder dækning for driftstab. Hvis I har spørgsmål til forsikringsdækning, herunder for COVID-19-relaterede driftstab, står vi altid til rådighed.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
20/12/2023
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
28/12/2023
Forsikring og erstatning, Familie- og arveret
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
09/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning, Lejeret
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted