Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?

Bird & Bird
04/01/2021
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Bird & Bird logo
Storbritannien (”UK”) forlod EU den 31. januar 2020 med en overgangsperiode, som udløber den 31. december 2020.

Den 24. december 2020 - efter fire års forhandlinger - nåede EU-Kommissionen og den britiske regering endelig til enighed om en aftale, der skal regulere forholdet mellem EU og UK fra den 1. januar 2021. Aftalen er betinget af det britiske parlament og EU-landendes endelige godkendelse af aftalen, der dog anses for en formalitet.


Udtrædelsesaftalen i fuldtekst, Q&A mv. findes her. En opsummering af aftalen kan tilgås her.


UK’s status som tredjeland

Den 1. januar 2021 bliver UK at betragte som et tredjeland i forhold til EU, hvilket får en lang række konsekvenser – én af dem er overførsler af personoplysninger til UK.


Overførsel af personoplysninger til et tredjeland kræver i henhold til Databeskyttelsesforordningens kapitel V (artikel 44-50) et overførselsgrundlag i modsætning til overførsler inden for EU. Dette for at sikre tilstrækkelig beskyttelse af personoplysningerne.


Overgangsperiode på 6 måneder

Aftalen med mellem UK og EU tillader, at overførsler fra EU (og EØS) til UK kan fortsætte uændret op til 6 måneder fra den 1. januar 2021, dvs. uden at der i denne periode er behov for at etablere et overførselsgrundlag. I mellemtiden arbejdes der på at få UK godkendt som et sikkert tredjeland via en ”tilstrækkelighedsafgørelse” i medfør af Databeskyttelsesforordningens artikel 45.


Dataansvarlige i EU og EØS, der også efter den 31. december 2020 har behov for at overføre personoplysninger til UK, kan dermed ånde lettet op – i hvert fald for en stund – og fortsætte med overførslerne som hidtil, indtil Kommissionen har truffet afgørelse om, hvorvidt UK kan optages på listen over sikre tredjelande, dog maksimalt indtil udgangen af juni 2021.


Henset til at UK’s hidtidige lovgivning har været baseret på Databeskyttelsesforordningen og vigtigheden for UK af fortsat at kunne få overført personoplysninger fra EU/EØS, er der umiddelbart stor sandsynlighed for, at UK vil indrette sin fremtidige lovgivning på en sådan måde, at UK vil kunne opnå godkendelse som et sikkert tredjeland.


I mellemtiden anbefaler Bird & Bird, at man som dataansvarlig danner sig et overblik over, om man overfører personoplysninger til UK. Baseret herpå kan man hurtigt foretage de nødvendige tilpasninger af sine behandlingsaktiviteter og/eller grundlaget herfor, når UK’s status som sikkert eller usikkert tredjeland er endeligt afklaret.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted