Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Bøde efter Databeskyttelsesforordningen udstedt af den polske databeskyttelsesmyndighed

NJORD Lawfirm
03/04/2019
249
Bøde efter Databeskyttelsesforordningen udstedt af den polske databeskyttelsesmyndighed
NJORD Lawfirm logo

Den polske databeskyttelsesmyndighed (UODO) har den 26. marts 2019 udstedt sin første administrative bøde efter Databeskyttelsesforordningen. Bøden lyder på ca. 230.000 euro og er pålagt en data- og analysevirksomhed, som ifølge UODO har tilsidesat sin oplysningspligt ifølge Databeskyttelsesforordningens art. 14.



Virksomheden har indsamlet personoplysninger vedrørende over 7 mio. polske statsborgere fra offentlige registre med henblik på kommerciel brug.

Virksomheden har forsømt at give størstedelen af de registrerede meddelelser indeholdende de oplysninger, som art. 14 foreskriver i et tilfælde som her, hvor der er indsamlet personoplysninger hos andre end de registrerede. Manglen på sådan meddelelse medfører, at de berørte borgere ikke har kendskab til behandlingen af deres personoplysninger og som følge heraf heller ikke har mulighed for at udøve deres rettigheder i henhold til Databeskyttelsesforordningen – såsom eksempelvis retten til berigtigelse eller sletning – hvilket er særdeles problematisk.

Virksomhedens dataansvarlige har alene givet besked til de borgere, hvis e-mailadresser virksomheden havde til rådighed (ca. 90.000). For så vidt angår disse borgere, har virksomheden således opfyldt sin oplysningspligt. Den dataansvarlige har derimod undladt at give meddelelse til de øvrige berørte borgere (over 6 mio.) med henvisning til, at det, henset til de omkostninger, som var forbundet hermed (ifølge virksomheden næsten 8 mio. euro, hvilket svarer til 97% af selskabets omsætning) ville kræve uforholdsmæssig stor indsats at give sådanne meddelelser. Virksomheden mener derfor, at forholdet er omfattet af art. 14, stk. 5, hvorefter oplysningspligten ikke kræves iagttaget i visse situationer, herunder når det er umuligt eller vil kræve en uforholdsmæssigt stor indsats. Den dataansvarlige valgte i stedet at offentliggøre meddelelsen på virksomhedens hjemmeside.

UODO har udtalt, at offentliggørelse af meddelelsen på virksomhedens hjemmeside ikke er tilstrækkeligt til at opfylde informationspligten ifølge art. 14, men at virksomheden derimod også skulle have kontaktet de resterende borgere, som virksomheden i øvrigt havde anden kontaktinformation på.

UODO udtalte i den forbindelse, at der ikke for opfyldelse af oplysningspligten i art. 14 stilles krav om, at meddelelserne sendes med anbefalet brev, men at det havde været tilstrækkeligt at kontakte de berørte borgere gennem en af de andre kontaktinformationer, som virksomheden havde til rådighed – eksempelvis telefonnumre eller adresser. Der stilles således ikke krav om anvendelse af et specifikt kommunikations-medium for overholdelse af art. 14. Derfor blev virksomhedens påstand om, at det ville kræve en uforholdsmæssig stor indsats at give meddelelserne, ikke taget i betragtning af UODO, idet anvendelse af mindre omkostningsfulde kommunikationsmåder var både muligt og tilstrækkeligt.

I forbindelse med fastlæggelse af bødens størrelse har UODO lagt vægt på, at virksomheden var bekendt med oplysningspligten ifølge art. 14 og på trods heraf undlod at opfylde den, samt at den dataansvarlige hverken havde taget skridt til, eller havde planer om, at bringe overtrædelsen til ophør.

UODOs beslutning indikerer, at også de polske databeskyttelsesmyndigheder tager Databeskyttelsesforordningen alvorligt og er klar til at sætte ind med bøder i højere størrelsesordener end hidtil set.

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 54.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
I går
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted