Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Bøde efter Databeskyttelsesforordningen udstedt af den polske databeskyttelsesmyndighed

NJORD Lawfirm
03/04/2019
Bøde efter Databeskyttelsesforordningen udstedt af den polske databeskyttelsesmyndighed
NJORD Lawfirm logo

Den polske databeskyttelsesmyndighed (UODO) har den 26. marts 2019 udstedt sin første administrative bøde efter Databeskyttelsesforordningen. Bøden lyder på ca. 230.000 euro og er pålagt en data- og analysevirksomhed, som ifølge UODO har tilsidesat sin oplysningspligt ifølge Databeskyttelsesforordningens art. 14.



Virksomheden har indsamlet personoplysninger vedrørende over 7 mio. polske statsborgere fra offentlige registre med henblik på kommerciel brug.

Virksomheden har forsømt at give størstedelen af de registrerede meddelelser indeholdende de oplysninger, som art. 14 foreskriver i et tilfælde som her, hvor der er indsamlet personoplysninger hos andre end de registrerede. Manglen på sådan meddelelse medfører, at de berørte borgere ikke har kendskab til behandlingen af deres personoplysninger og som følge heraf heller ikke har mulighed for at udøve deres rettigheder i henhold til Databeskyttelsesforordningen – såsom eksempelvis retten til berigtigelse eller sletning – hvilket er særdeles problematisk.

Virksomhedens dataansvarlige har alene givet besked til de borgere, hvis e-mailadresser virksomheden havde til rådighed (ca. 90.000). For så vidt angår disse borgere, har virksomheden således opfyldt sin oplysningspligt. Den dataansvarlige har derimod undladt at give meddelelse til de øvrige berørte borgere (over 6 mio.) med henvisning til, at det, henset til de omkostninger, som var forbundet hermed (ifølge virksomheden næsten 8 mio. euro, hvilket svarer til 97% af selskabets omsætning) ville kræve uforholdsmæssig stor indsats at give sådanne meddelelser. Virksomheden mener derfor, at forholdet er omfattet af art. 14, stk. 5, hvorefter oplysningspligten ikke kræves iagttaget i visse situationer, herunder når det er umuligt eller vil kræve en uforholdsmæssigt stor indsats. Den dataansvarlige valgte i stedet at offentliggøre meddelelsen på virksomhedens hjemmeside.

UODO har udtalt, at offentliggørelse af meddelelsen på virksomhedens hjemmeside ikke er tilstrækkeligt til at opfylde informationspligten ifølge art. 14, men at virksomheden derimod også skulle have kontaktet de resterende borgere, som virksomheden i øvrigt havde anden kontaktinformation på.

UODO udtalte i den forbindelse, at der ikke for opfyldelse af oplysningspligten i art. 14 stilles krav om, at meddelelserne sendes med anbefalet brev, men at det havde været tilstrækkeligt at kontakte de berørte borgere gennem en af de andre kontaktinformationer, som virksomheden havde til rådighed – eksempelvis telefonnumre eller adresser. Der stilles således ikke krav om anvendelse af et specifikt kommunikations-medium for overholdelse af art. 14. Derfor blev virksomhedens påstand om, at det ville kræve en uforholdsmæssig stor indsats at give meddelelserne, ikke taget i betragtning af UODO, idet anvendelse af mindre omkostningsfulde kommunikationsmåder var både muligt og tilstrækkeligt.

I forbindelse med fastlæggelse af bødens størrelse har UODO lagt vægt på, at virksomheden var bekendt med oplysningspligten ifølge art. 14 og på trods heraf undlod at opfylde den, samt at den dataansvarlige hverken havde taget skridt til, eller havde planer om, at bringe overtrædelsen til ophør.

UODOs beslutning indikerer, at også de polske databeskyttelsesmyndigheder tager Databeskyttelsesforordningen alvorligt og er klar til at sætte ind med bøder i højere størrelsesordener end hidtil set.

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
I går
Compliance, Strafferet, Persondata, Finansiering og bankret
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
10/09/2021
Persondata
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
02/09/2021
Persondata
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
30/08/2021
Persondata
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
23/08/2021
Persondata
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
23/08/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted