Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

BMW’s design- og varemærkerettigheder krænket af East Scandic A/S

Bird & Bird
20/03/2015
BMW’s design- og varemærkerettigheder krænket af East Scandic A/S
Bird & Bird logo
East Scandic A/S er for nyligt af Højesteret blevet dømt for at have krænket BMW's design – og varemærkerettigheder samt at have overtrådt markedsføringslovens § 1 i forbindelse med salg og markedsføring af bilfælge.

Den 10. marts 2015 afsagde Højesteret dom i en sag mellem East Scandic A/S og BMW vedrørende salg og markedsføring af bilfælge. Tre af fælgene var EF-designbeskyttede, mens den fjerde var beskyttet mod produktefterligning efter markedsføringslovens § 1. Sagen omhandlede ydermere misbrug af BMW's varemærke.

I den pågældende sag havde den danske virksomhed, East Scandic A/S, og senere dettes datterselskab, Wheels2go ApS, solgt fire typer aluminiumsfælge - bestemt til BMW-biler. Salget og markedsføringen skete via en hjemmeside, hvor også BMW's varemærke var blevet anvendt.

Sagen startede ved Sø- og Handelsretten, der afsagde dom den 15. januar 2010. Her fandt retten, at East Scandic A/S havde krænket BMW's EF-design og markedsføringslovens § 1 om god markedsføringsskik. Tilmed var der sket varemærkekrænkelser. Som følge heraf blev East Scandic A/S dømt til at stoppe med at sælge, forhandle og markedsføre de pågældende fælge og anvende BMW's varemærke. Dertil blev East Scandic A/S dømt til at destruere sit lager af fælgene, udlevere navn og adresse på producenter og distributører af de pågældende fælge og de grossister og detailhandlere, hvortil fælgene var blevet solgt mv., samt betale erstatning og godtgørelse med tillæg af 75.000 kr. i sagsomkostninger til BMW.

Et design skal være nyt og adskille sig fra, hvad der i forvejen er kendt, for at det kan registreres, idet man naturligvis ikke kan registrere og få beskyttet et allerede almen kendt design. I forhold til reservedelsreglen er baggrunden for denne regel, at man ikke ved at registrere en reservedel som et design og dermed opnå beskyttelse mod efterligning derigennem opnår et defacto monopol på reservedele, hvis sådanne reservedele nødvendigvis pga. funktionelle krav skal se ud som det designbeskyttede produkt. Man vil således som produktindehaver kunne via designrettigheder beskytte sig mod, at andre kunne producere ”uoriginale” reservedele.

Højesteret fandt, at East Scandic A/S var afskåret fra at få prøvet sin påstand om, hvorvidt BMW's registrerede EF-design er ugyldige som følge af, at dette spørgsmål allerede havde været indbragt for EU-myndigheden (OHIM), som havde truffet endelig afgørelse herom, jf. designforordningens artikel 57 og artikel 86 (5). Dertil fastslog Højesteret, at "reservedelsreglen", jf. designforordningens artikel 110, ikke fandt anvendelse på aluminiumsfælge, da fælge ikke er reservedele som sådan, men derimod tilbehør til bilen. Bestemmelsen var således ikke til hinder for, at BMW kunne håndhæve sine EF-design. Man kan endvidere påpege, at der er rimelig vide grænser for design af fælge, selvom de funktionelt skal kunne monteres på en bil.

Efter en helhedsbedømmelse fandt Højesteret, at East Scandic’s produkter indebar en krænkelse af BMW’s designrettigheder og en overtrædelse af markedsføringsloven. Endvidere havde East Scandic A/S krænket BMW’s varemærkerettigheder ved sin anvendelse af varemærkerne i sin markedsføring af fælge, som gav det indtryk, at der var en forbindelse mellem East Scandic A/S og BMW, selvom fælgene, der var produceret, var uden forbindelse til BMW, og man må ikke efterlade kunderne med det indtryk, at produkterne er fremstillet efter tilladelse af en varemærkeindehaver.

Højesteret nedlagde herefter forbud mod fortsat krænkelse af BMW’s design- og varemærkerettigheder og fastsatte skønsmæssigt vederlaget og erstatningen til samlet 250.000 kr.
 

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Forretningsorienteret og engageret jurist til DRs internationale salgsafdeling
Erfaren personalejuridisk konsulent til Odder Kommune
3. års advokatfuldmægtig eller 1. års advokat inden for M&A og selskabsret
Jurister til sikring af forbrugernes interesser på fjernvarmeområdet
Annoncér dit stillingsopslag her
Artikler, der kunne være relevante for dig
Som SMV er det muligt at få op til EUR 1.500 i tilskud til varemærke- og/eller designansøgninger
Som SMV er det muligt at få op til EUR 1.500 i tilskud til varemærke- og/eller designansøgninger
27/09/2021
Immaterielret
Hvorfor er det særligt vigtigt for startups at få styr på deres IP-rettigheder?
Hvorfor er det særligt vigtigt for startups at få styr på deres IP-rettigheder?
24/09/2021
Immaterielret
Ny lov om ophavsret er trådt i kraft
Ny lov om ophavsret er trådt i kraft
09/06/2021
Immaterielret
Google v. Oracle afgjort: API "kopiering" er ikke en ophavsretskrænkelse
Google v. Oracle afgjort: API "kopiering" er ikke en ophavsretskrænkelse
22/04/2021
IT- og telekommunikation, Immaterielret
Ny praksis i EU for dokumentation for varemærkebrug
Ny praksis i EU for dokumentation for varemærkebrug
13/04/2021
Immaterielret
Hvad betyder Brexit for dine IP-rettigheder?
Hvad betyder Brexit for dine IP-rettigheder?
09/02/2021
Immaterielret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted