Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Betaling for at vise offentlige bygninger, skulpturer og kunstværker på internettet

Bech Bruun
18/04/2016
Betaling for at vise offentlige bygninger, skulpturer og kunstværker på internettet
Bech Bruun logo
Den svenske Højesteret afsagde den 4. april 2016 en meget vidtrækkende dom om retten til visning af ophavsretligt beskyttede bygninger, skulpturer og andre kunstværker i det offentlige rum på internettet.

Sagen vedrørte kort, om man lovligt i henhold til svensk ret kan vise bygninger, skulpturer og kunstværker på internettet uden at betale royalty til ophavsretshaveren til de pågældende bygninger, skulpturer og kunstværker. Der er EU-retligt hjemmel til at opretholde eller indføre nationale regler, hvorefter det er lovligt på fotografier og på internettet at vise bygninger, skulpturer og kunstværker i det offentlige rum, uden at det kræver tilladelse, og uden at det medfører pligt til betaling af royalty - såkaldt freedom of panorama. Den hjemmel er udnyttet forskelligt i de enkelte EU-lande. I Frankrig og Italien er det så godt som forbudt kommercielt at vise ophavsretligt beskyttede bygninger, skulpturer og kunstværker i det offentlige rum, uden der først indhentes tilladelse og betales royalty. I Danmark er der en ret vid adgang til at vise bygninger uden tilladelse og betaling af royalty, også kommercielt, hvorimod retten er begrænset i forhold til skulpturer og kunstværker såsom den lille havfrue.

Om afgørelsen
I Sverige skelner man ikke imellem privat og kommerciel brug i relation til freedom of panorama, og i henhold til svensk lovgivning kan der vises ophavsretligt beskyttede bygninger, skulpturer og bygninger i det offentlige rum på eksempelvis internettet og på fotos uden, at der stilles krav om tilladelse eller betaling af royalty. Undtagelsen skal dog fortolkes indskrænkende i henhold til EU-retten, TRIPS aftalen og Berner konventionen. Den svenske Højesteret træf på det grundlag afgørelse om, at visning på internettet af ophavsretligt beskyttede bygninger, skulpturer og kunstværker i det offentlige rum ikke er tilladt, hvis det sker i en database som eksempelvis Wikimedia. Dette selvom Wikimedia ikke er en kommerciel database, og uanset om de billeder, der vises, er taget i privat eller kommerciel øjemed. Sker der visning, har ophavsmanden således krav på royalty, men det er ikke afklaret, hvorledes en sådan royalty skal beregnes.

Afgørelsen er meget vidtrækkende ikke mindst fordi, at man i Sverige ikke sondrer mellem kommerciel og ikke-kommerciel brug i henhold til freedom of panorama.

I 2015 behandlede EU-Parlamentet et lovforslag, som helt ville forbyde enhver visning af bygninger, skulpturer og kunstværker i den offentlige rum, hvilket ville hindre eksempelvis brug af sådanne billeder selv i forbindelse med søgeresultater på eksempelvis Google, og i tilfælde hvor søgeresultatet henviser til en lovlig hjemmeside. Forslaget blev dog afvist med et meget stort flertal. Der verserer i øjeblikket lignende forslag i forskellige EU-lande, bl.a. Frankrig.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Juridisk konsulent til Vej og ejendom i deltidsstilling
Skarp jurist søges til koncerndirektionen i Region Hovedstaden
Advokater til vores kontorer i Aarhus og København
Legal Counsel for International Group
Annoncér dit stillingsopslag her
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny offentlig Domsdatabase lanceret
Ny offentlig Domsdatabase lanceret
07/01/2022
Øvrige, Branchenyheder, Børsret, Compliance, E-handel og markedsføring, Energi og forsyning, Familie- og arveret, Fast ejendom og entreprise, Finansiering og bankret, Forsikring og erstatning, IT- og telekommunikation, Immaterielret, Insolvens og rekonstruktion, Internationale retsforhold, Konfliktløsning, Konkurrenceret, Kontraktret, Lejeret, Life Science & Health Care, M&A, Medieret, Miljøret, Offentlig ret, Persondata, Retssager og voldgift, Selskabsret, Skatte- og afgiftsret, Stats- og forvaltningsret, Strafferet, Søret, Transportret, Udbud
Forslag til nyt Bad Faith IP Credit Management System i Kina
Forslag til nyt Bad Faith IP Credit Management System i Kina
17/12/2021
Immaterielret, Internationale retsforhold
Som SMV er det muligt at få op til EUR 1.500 i tilskud til varemærke- og/eller designansøgninger
Som SMV er det muligt at få op til EUR 1.500 i tilskud til varemærke- og/eller designansøgninger
27/09/2021
Immaterielret
Hvorfor er det særligt vigtigt for startups at få styr på deres IP-rettigheder?
Hvorfor er det særligt vigtigt for startups at få styr på deres IP-rettigheder?
24/09/2021
Immaterielret
Ny lov om ophavsret er trådt i kraft
Ny lov om ophavsret er trådt i kraft
09/06/2021
Immaterielret
Google v. Oracle afgjort: API "kopiering" er ikke en ophavsretskrænkelse
Google v. Oracle afgjort: API "kopiering" er ikke en ophavsretskrænkelse
22/04/2021
IT- og telekommunikation, Immaterielret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted