Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

App-løsninger og følsomme data – Hvornår skal datatilsynets tilladelse indhentes?

Kromann Reumert
26/03/2015
App-løsninger og følsomme data – Hvornår skal datatilsynets tilladelse indhentes?
Artikel 29-gruppen har i en ny udtalelse defineret begrebet "helbredsoplysninger" klarere. Med udtalelsen vil apps, der sammenstiller en række oplysninger om en person, f.eks. køn, alder, højde og vægt, blive anset som helbredsoplysninger. Det betyder, at personens udtrykkelige samtykke skal indhentes – og ikke mindst er der en forpligtelse til at indhente tilladelse fra Datatilsynet.

NY BREDERE DEFINITION AF "HELBREDSOPLYSNINGER"
Markedet for apps til smartphones og tablets, der omhandler livsstil og sundhed, er i de seneste år vokset markant. En række apps indhenter og sammenstiller store mængder oplysninger om brugeren, f.eks. alder, køn, højde og vægt. Normalt vil oplysningerne ikke i sig selv udgøre helbredsoplysninger – og dermed følsomme persondata – men sammenstillingen af oplysningerne kan, afhængigt af sammenhængen, give en stærk indikation af en persons helbred. Sammenstillingen vil i disse situationer udgøre helbredsoplysninger. Dette gælder især, hvis oplysningerne sammenholdes med brugerens blodtryk, hjerterytme eller aktivitetsniveau.

Ifølge Artikel 29-gruppen vil en sammenholdning af data om brugerens alder, køn, højde og vægt med en skridtmåler betyde, at virksomhederne kan bruge dataene til at vurdere personens aktivitetsniveau og dermed vurdere, om personen er i fare for at få helbredsproblemer. Hvis virksomhederne ikke klart informerer brugerne om formålet med behandlingen af oplysningerne, kan brugeren nemt tro, at dataene alene bruges af denne selv og ikke af virksomheden bag app'en. Det har især betydning for, om brugeren har givet et gyldigt samtykke, og om dataene berettiget kan videregives til tredjemand.

HVILKE KRAV ER DER TIL APPS, DER REGISTRERER BRUGERENS HELBREDSOPLYSNINGER?
Hvis app'en indsamler og behandler helbredsoplysninger om brugerne, kræver det et udtrykkeligt indhentet samtykke fra brugeren. Det betyder, at brugeren frivilligt skal afgive samtykket, brugeren skal være informeret om formålet med behandlingen, og samtykket skal angå til specifikke behandlinger.
Derudover er virksomhederne forpligtet til at indhente tilladelse til Datatilsynet til indsamling og behandling af dataene, da der er tale om følsomme data efter persondatalovens § 7. Reglerne gælder i øvrigt også livstils-apps, der tracker/lokaliserer brugernes færden.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Anvendelse af kunstig intelligens i et dataretligt lys
Anvendelse af kunstig intelligens i et dataretligt lys
28/11/2023
Persondata, IT- og telekommunikation
Den nye Data Act vil gøre det lettere at skifte cloud-udbyder
Den nye Data Act vil gøre det lettere at skifte cloud-udbyder
07/12/2023
IT- og telekommunikation, Persondata
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
18/12/2023
Immaterialret, IT- og telekommunikation
EU’s historiske milepæl: AI Act vedtaget efter langstrakte forhandlinger
EU’s historiske milepæl: AI Act vedtaget efter langstrakte forhandlinger
21/12/2023
EU-ret, Øvrige, IT- og telekommunikation, Persondata
Politisk aftale om AI-forordningen
Politisk aftale om AI-forordningen
28/12/2023
IT- og telekommunikation, Persondata
Data Act versus GDPR – en svær balancegang
Data Act versus GDPR – en svær balancegang
09/01/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted