Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Andelsboligfælderne – sådan undgås de

Delacour
07/03/2015
140
Andelsboligfælderne – sådan undgås de
Delacour logo

Som andelsboligejer hæfter man for foreningens gæld sammen med de øvrige andelsboligejere. Derfor er det vigtigt bl.a. at sætte sig grundigt ind i vedtægterne og foreningens regnskab.


Hvis man overvejer at købe en andelsbolig, kan det være godt givet ud at undersøge fordele og ulemper ved at være andelsboligejer frem for boligejer, inden man køber. Som andelsboligejer hæfter du nemlig for foreningens gæld sammen med de øvrige andelsboligejere. Nedenfor opstilles 5 gode råd til, hvordan man undgår at falde i andelsboligfælderne.


Planlæg langsigtet
Der er mange omkostninger forbundet med at købe og sælge en bolig. Derfor bør man tænke godt langt ud i fremtiden, når man planlægger et boligkøb. De økonomiske forhold og privatlivet kan nemlig hurtigt ændre sig, så den bolig man har købt - efter få år - ikke længere er ideel. Derudover bør man også sikre sig bedst muligt, eksempelvis ved oprettelse af testamente, ægtepagt om særeje, så man undgår eventuelle utilsigtede virkninger i fremtiden.

Vær opmærksom på, at andelsboligmarkedet er komplekst
Det kan være kompliceret at være en del af en andelsboligforening. Da der er tale om en forening drevet af andelshaverne i forening, er aftalegrundlaget foreningens vedtægter. Foreningens vedtægter kan indeholde begrænsninger og forpligtelser, der vil få stor betydning for den enkeltes økonomi eller påvirke fremtiden i en sådan grad, at købet af en andelsbolig måske alligevel ikke er den bedste løsning. For eksempel kan der være tale om omkostningstunge renoveringsplaner og lignende.  Det er derfor en god idé at søge rådgivning hos DELACOUR, som er ekspert i at se de juridiske faldgruber i forbindelse med køb af en andelsbolig.

Vær forberedt på fællesudgifterne før købet
Som udgangspunkt hæfter man som andelshaver kun med sit indskud for foreningens forpligtelser. Af foreningens vedtægter kan der dog fremgå undtagelser hertil, hvorfor det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i vedtægterne før et køb, så man er klar over, hvilke forpligtelser, man kan blive mødt med. Som andelshaver kan man nemlig risikere at blive tvunget til at betale, selvom man ikke er enig i en beslutning, som flertallet i foreningen har truffet.

Forarbejdet er vigtigt
Inden et køb er det vigtigt at gøre sit forarbejde. Det betyder, at der ligger en stor fordel i at gennemgå foreningens vedtægter, regnskaber, generalforsamlingsreferater med videre, da det er med til at give et indtryk af, hvem man fremover skal dele sin økonomi med. Det er derfor en god idé at overveje, om ens egne forventninger og værdier stemmer overens med de øvrige andelshavere og foreningens.

Søg rådgivning til sammenligning af boliger
I 2014 blev der indført nye regler for oplysninger ved salg af andelsboliger, herunder det såkaldte nøgletalsskema. Det betyder, at det nu er lovpligtigt for andelsboligforeninger at oplyse om blandt andet foreningens gæld og lånetyper, således at det er muligt for boligkøbere at sammenligne boliger. Dog kan det være svært at opnå et korrekt billede af andelsboligforeningen ud fra nøgletalsskemaet, da skemaet, ifølge nogle af eksperterne på området, fokuserer for meget på friværdien i ejendommen og mindre på foreningens opsparing. Derfor anbefales det, at man søger boligrådgivning hos DELACOUR for at sikre sig, at man har fået den rette indsigt i foreningens økonomi.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 44.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft den 1.10.2020
Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft den 1.10.2020
22/09/2020
Fast ejendom og entreprise
Kom sikkert gennem en ophævet entreprise med en hurtig stade­registrering
Kom sikkert gennem en ophævet entreprise med en hurtig stade­registrering
11/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Hvornår kan bygherre og entreprenør hæve en entreprise­aftale?
Hvornår kan bygherre og entreprenør hæve en entreprise­aftale?
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Ny ejerlejlighedslov vedtaget
Ny ejerlejlighedslov vedtaget
06/07/2020
Fast ejendom og entreprise
Ny ejerlejlighedslov træder i kraft den 1. juli 2020
Ny ejerlejlighedslov træder i kraft den 1. juli 2020
02/07/2020
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted