Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Andelsboligfælderne – sådan undgås de

Delacour
07/03/2015
Andelsboligfælderne – sådan undgås de

Som andelsboligejer hæfter man for foreningens gæld sammen med de øvrige andelsboligejere. Derfor er det vigtigt bl.a. at sætte sig grundigt ind i vedtægterne og foreningens regnskab.


Hvis man overvejer at købe en andelsbolig, kan det være godt givet ud at undersøge fordele og ulemper ved at være andelsboligejer frem for boligejer, inden man køber. Som andelsboligejer hæfter du nemlig for foreningens gæld sammen med de øvrige andelsboligejere. Nedenfor opstilles 5 gode råd til, hvordan man undgår at falde i andelsboligfælderne.


Planlæg langsigtet
Der er mange omkostninger forbundet med at købe og sælge en bolig. Derfor bør man tænke godt langt ud i fremtiden, når man planlægger et boligkøb. De økonomiske forhold og privatlivet kan nemlig hurtigt ændre sig, så den bolig man har købt - efter få år - ikke længere er ideel. Derudover bør man også sikre sig bedst muligt, eksempelvis ved oprettelse af testamente, ægtepagt om særeje, så man undgår eventuelle utilsigtede virkninger i fremtiden.

Vær opmærksom på, at andelsboligmarkedet er komplekst
Det kan være kompliceret at være en del af en andelsboligforening. Da der er tale om en forening drevet af andelshaverne i forening, er aftalegrundlaget foreningens vedtægter. Foreningens vedtægter kan indeholde begrænsninger og forpligtelser, der vil få stor betydning for den enkeltes økonomi eller påvirke fremtiden i en sådan grad, at købet af en andelsbolig måske alligevel ikke er den bedste løsning. For eksempel kan der være tale om omkostningstunge renoveringsplaner og lignende.  Det er derfor en god idé at søge rådgivning hos DELACOUR, som er ekspert i at se de juridiske faldgruber i forbindelse med køb af en andelsbolig.

Vær forberedt på fællesudgifterne før købet
Som udgangspunkt hæfter man som andelshaver kun med sit indskud for foreningens forpligtelser. Af foreningens vedtægter kan der dog fremgå undtagelser hertil, hvorfor det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i vedtægterne før et køb, så man er klar over, hvilke forpligtelser, man kan blive mødt med. Som andelshaver kan man nemlig risikere at blive tvunget til at betale, selvom man ikke er enig i en beslutning, som flertallet i foreningen har truffet.

Forarbejdet er vigtigt
Inden et køb er det vigtigt at gøre sit forarbejde. Det betyder, at der ligger en stor fordel i at gennemgå foreningens vedtægter, regnskaber, generalforsamlingsreferater med videre, da det er med til at give et indtryk af, hvem man fremover skal dele sin økonomi med. Det er derfor en god idé at overveje, om ens egne forventninger og værdier stemmer overens med de øvrige andelshavere og foreningens.

Søg rådgivning til sammenligning af boliger
I 2014 blev der indført nye regler for oplysninger ved salg af andelsboliger, herunder det såkaldte nøgletalsskema. Det betyder, at det nu er lovpligtigt for andelsboligforeninger at oplyse om blandt andet foreningens gæld og lånetyper, således at det er muligt for boligkøbere at sammenligne boliger. Dog kan det være svært at opnå et korrekt billede af andelsboligforeningen ud fra nøgletalsskemaet, da skemaet, ifølge nogle af eksperterne på området, fokuserer for meget på friværdien i ejendommen og mindre på foreningens opsparing. Derfor anbefales det, at man søger boligrådgivning hos DELACOUR for at sikre sig, at man har fået den rette indsigt i foreningens økonomi.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
12/02/2024
Fast ejendom og entreprise
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
20/03/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
03/04/2024
Lejeret, Fast ejendom og entreprise
Nyt om entreprenørprojektering
Nyt om entreprenørprojektering
04/04/2024
Fast ejendom og entreprise
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted