Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Anbefalinger til risici ved “virale” open source-licenser i forbindelse med M&A-trans­aktioner

Kromann Reumert
18/04/2017
Anbefalinger til risici ved “virale” open source-licenser i forbindelse med M&A-trans­aktioner
Kromann Reumert logo
Virksomheder bruger i stigende grad open source-software som en del af deres udvikling af IT-systemer. Mens open source har mange fordele, medfører brugen også visse risici, særligt i relation til "virale" licensvilkår, som kan besværliggøre et senere salg af IT-systemet eller virksomheden og potentielt forringe værdien ved et salg. Det er derfor vigtigt, at virksomhedsledelsen i både start-ups og veletablerede virksomheder har fokus på anvendelsen af open source-software. Vi opstiller i denne artikel konkrete anbefalinger til at håndtere disse risici.


OPEN SOURCE-SOFTWARE GIVER BEDRE MULIGHED FOR UDVIKLING OG VEDLIGEHOLD


Open source-software er software, hvor kildekoden er offentligt tilgængelig. Begrebet i sig selv siger ikke noget om de nærmere licensvilkår eller prisen. I praksis er langt det meste open source-software dog licenseret under ikke-restriktive licensvilkår, der giver ret til gratis at bruge softwaren, både kommercielt og ikke-kommercielt, og i vidt omfang også at foretage modifikationer af softwaren.

En af fordelene ved open source-software er, at enhver har mulighed for at bidrage med fejlrettelser og ny funktionalitet. Det betyder, at open source-software ofte vil opleve en større grad af løbende og hurtig vedligeholdelse end tilsvarende proprietære løsninger.
Brugen af open source-software er udbredt blandt IT-virksomheder. Den årlige undersøgelse Future of Open Source Survey foretaget af Black Duck Software og Northbird i 2016 viste blandt andet, at 93 % af de 1.313 respondentvirksomheder benyttede open source-software i samme eller større omfang end tidligere, og at 66 % af respondentvirksomheder udviklede software til deres kunder, som er baseret på open source-software.


"VIRALE" LICENSVILKÅR INDEBÆRER UDFORDRINGER OG RISICI


Der kan dog være flere udfordringer forbundet med brugen af open source-software. En af de væsentligste risici er såkaldte "virale" licensvilkår. Visse open source-licenser indeholder "virale" vilkår, der medfører, at hvis den "virale" open source-softwarekode bliver sammensat og distribueret med anden kode, f.eks. egenudviklet proprietær kode, skal denne anden kode frigives under samme open source-licens.

Brugen af "viral" open source-software kan altså potentielt medføre, at egenudviklet proprietær kode skal frigives til alles brug. Det betyder, at det fremadrettet kan være svært – hvis ikke umuligt – at tage penge for brugen af softwaren og dermed for (dele af) IT-systemet. Alternativt kan det være nødvendigt at erstatte den pågældende "virale" kode med enten egenudviklet kode eller anden ikke-viral open source-software.

En af de mest udbredte "virale" open source-licenser er GNU General Public License (GPL), som findes i både en version 2 og 3. En opgørelse foretaget af Black Duck Software på baggrund af mere end 2 millioner open source-projekter viser, at 27 % af projekterne er licenseret under GPL.


"VIRALE" LICENSVILKÅR KAN VÆRE EN TIDSKRÆVENDE, DYR OG UNØDVENDIG FORHINDRING FOR M&A-TRANSAKTIONER


Håndteringen af problematiske "virale" open source-licenser kan være både tidskrævende og dyr. Opdages de "virale" open source-licenser først i forbindelse med en M&A-transaktion, kan de endvidere skabe en unødvendig forhindring for transaktionen og kan medføre krav om både nedslag i købesummen eller yderligere garantier. Dette underbygges af blandt andet Phil Odence, General Manager for Black Duck Software, der i en artikel for Out-Law.com fortæller, hvordan han i konkrete tilfælde har oplevet, at værdiansættelser er blevet "beat down" som følge af risici forbundet med open source-licenser.


VI ANBEFALER AT VEDTAGE INTERNE REGLER FOR BRUGEN AF OPEN SOURCE-SOFTWARE OG BENYTTE ET SCANNINGSVÆRKTØJ


Open source-software er kommet for at blive, og virksomheder skal ikke være bange for at bruge det, så længe de har fokus på at undgå risiciene og håndtere brugen på en hensigtsmæssig måde.

Vi anbefaler blandt andet

  • Ledelsen vedtager interne regler for brugen af open source-software. Disse interne regler kan med fordel indeholde:
    1) en whitelist med altid-tilladte open source-licenser
    2) en greylist med open source-licenser, som kun må bruges i visse dele af virksomhedens IT-systemer, så de nævnte udfordringer undgås – eksempelvis bør GPL-licenseret software kun benyttes, hvis virksomheden er sikker på, at de "virale" vilkår ikke vil blive aktiveret af den pågældende brug

  • Virksomheden sørger for, at udviklerne er informeret om de udfordringer, der kan være med open source-software, blandt andet med henblik på den tiltænkte kommercialisering af systemet

  • Virksomheden benytter et scanningsværktøj, der løbende kan give et overblik over hvilke licenser, herunder open source-licenser, der bruges i de udviklede IT-systemer.Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
DR Koncernindkøb søger to dygtige konsulenter til udbud og strategisk indkøb
Skarpe jurister til internationalt kontor (genopslag)
Engageret jurist til arbejdet med forvaltning af fortidsminder og fredede bygninger (genopslag)
Skarp jurist til kommunal- og forvaltningsret
Annoncér dit stillingsopslag her
Artikler, der kunne være relevante for dig
Cloud-computing og Schrems II
Cloud-computing og Schrems II
23/11/2021
Persondata, IT- og telekommunikation
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
17/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
09/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Undgå konflikter og dyre tvister: Stil krav om reviews i din IT-leverance
Undgå konflikter og dyre tvister: Stil krav om reviews i din IT-leverance
16/09/2021
IT- og telekommunikation, Kontraktret, Konfliktløsning
8 gode råd til at undgå svindel i din virksomhed
8 gode råd til at undgå svindel i din virksomhed
09/09/2021
Compliance, IT- og telekommunikation, Finansiering og bankret, Strafferet
Vigtig dom om it-kontraktens ”atombombe”
Vigtig dom om it-kontraktens ”atombombe”
16/08/2021
Kontraktret, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted