Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Afbildning af designbeskyttet blespand udgjorde en krænkelse af designretten

DLA Piper
06/10/2015
Afbildning af designbeskyttet blespand udgjorde en krænkelse af designretten
Sø- og Handelsretten har ved kendelse af 10. september 2015 fastslået, at det var en krænkelse af designretten til en blespand, at en dansk virksomhed afbildede en blespand på en emballage, som ud fra en helhedsvurdering fremstod som identisk med den designbeskyttede blespand.

Som indehaver af et registreret EU-design opnås en eneret til at ”bruge” det pågældende design og til at forbyde tredjemand at ”bruge” designet uden indehaverens samtykke. Beføjelserne og rettighederne følger af designforordningen. I designforordningen er der nævnt eksempler på, hvad der forstås ved ”brug af et design”. Det nævnes heri, at navnlig ”fremstilling, udbud, markedsføring, indførsel, udførsel eller brug af et produkt, som designet indgår i eller finder anvendelse på, eller oplagring af et sådant produkt med de nævnte formål” udgør brug.

I den konkrete sag tog Sø- og Handelsretten stilling til, om tredjemands afbildning af et registreret design udgjorde ”brug” af et design, der dermed kunne forbydes af designindehaveren.

Sagen vedrørte det britiske selskab, Sangenic, der udvikler og markedsfører særlige blespande med kassetter, hvor brugte bleer kan forsegles i poser. Sangenic har opnået en registreret EU-designbeskyttelse til sin blespand.

En dansk virksomhed ved navn Lamico producerer og markedsfører også blespande samt tilbehør til egne og konkurrenters blespande. Lamico sælger bl.a. kassetter til Sangenics blespande. På undersiden af emballagen til Lamicos produkter er indlagt en etikette med en afbildning af to bleskraldespande. Den ene afbildede blespand er betegnet “Sangenic”, mens den anden viser Lamicos egen blespand. Se illustration nedenfor:

blespand

Afbildningerne af blespandene på etiketten til Lamicos produkt.


I februar 2015 anlagde Sangenic forbudssag mod Lamico med henvisning til sin designregistrering.  Sangenic gjorde gældende, at afbildningen af Sangenics designbeskyttede blespand udgjorde ”brug” af designet, hvilket Sangenic kunne forbyde i medfør af designforordningen.

Sø- og Handelsrettens Afgørelse
Sø- og Handelsretten fandt, at afbildningen af den afbildede blespand på etiketten havde de samme karakteristika som Sangenics registrerede design. Afbildingen udgjorde dermed en gengivelse af designet, og en sådan gengivelse uden Sangenics samtykke udgjorde ”brug af designet”, som Sangenic kunne forbyde. På baggrund heraf fandt Sø- og Handelsretten, at Lamicos brug af en afbildning af Sangenics registrerede design med rette var blevet forbudt.

LETT bemærker
Selvom det ikke nævnes eksplicit i designforordningen, at afbildinger af designbeskyttede produkter er omfattet, har Sø- og Handelsretten nu statueret, at afbildning og grafisk gengivelse af et registreret design udgør ”brug”, som er ulovligt uden designindehavers samtykke. Designforordningen er formuleret således, at den i første række sigter på uberettiget brug af et “produkt” – dvs. tredimensionel brug. Sø- og Handelsretten har imidlertid nu fastslået, at designforordningen også omfatter todimensionel brug af designet i form af afbildinger og grafiske gen-givelser.

Kontakt LETT, hvis du er i tvivl om du ”gør brug” af et design, eller hvis du er interesseret i at høre nærmere om dine muligheder for at få designbeskyttet et produkt.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Har du registreret din virksomheds varemærke?
Har du registreret din virksomheds varemærke?
04/04/2024
Immaterialret
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
08/04/2024
Immaterialret
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
30/04/2024
Immaterialret, EU-ret
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af kunstig intelligens
Første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af kunstig intelligens
15/05/2024
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted