Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Afbildning af designbeskyttet blespand udgjorde en krænkelse af designretten

DLA Piper
06/10/2015
215
Afbildning af designbeskyttet blespand udgjorde en krænkelse af designretten
DLA Piper logo
Sø- og Handelsretten har ved kendelse af 10. september 2015 fastslået, at det var en krænkelse af designretten til en blespand, at en dansk virksomhed afbildede en blespand på en emballage, som ud fra en helhedsvurdering fremstod som identisk med den designbeskyttede blespand.

Som indehaver af et registreret EU-design opnås en eneret til at ”bruge” det pågældende design og til at forbyde tredjemand at ”bruge” designet uden indehaverens samtykke. Beføjelserne og rettighederne følger af designforordningen. I designforordningen er der nævnt eksempler på, hvad der forstås ved ”brug af et design”. Det nævnes heri, at navnlig ”fremstilling, udbud, markedsføring, indførsel, udførsel eller brug af et produkt, som designet indgår i eller finder anvendelse på, eller oplagring af et sådant produkt med de nævnte formål” udgør brug.

I den konkrete sag tog Sø- og Handelsretten stilling til, om tredjemands afbildning af et registreret design udgjorde ”brug” af et design, der dermed kunne forbydes af designindehaveren.

Sagen vedrørte det britiske selskab, Sangenic, der udvikler og markedsfører særlige blespande med kassetter, hvor brugte bleer kan forsegles i poser. Sangenic har opnået en registreret EU-designbeskyttelse til sin blespand.

En dansk virksomhed ved navn Lamico producerer og markedsfører også blespande samt tilbehør til egne og konkurrenters blespande. Lamico sælger bl.a. kassetter til Sangenics blespande. På undersiden af emballagen til Lamicos produkter er indlagt en etikette med en afbildning af to bleskraldespande. Den ene afbildede blespand er betegnet “Sangenic”, mens den anden viser Lamicos egen blespand. Se illustration nedenfor:

blespand

Afbildningerne af blespandene på etiketten til Lamicos produkt.


I februar 2015 anlagde Sangenic forbudssag mod Lamico med henvisning til sin designregistrering.  Sangenic gjorde gældende, at afbildningen af Sangenics designbeskyttede blespand udgjorde ”brug” af designet, hvilket Sangenic kunne forbyde i medfør af designforordningen.

Sø- og Handelsrettens Afgørelse
Sø- og Handelsretten fandt, at afbildningen af den afbildede blespand på etiketten havde de samme karakteristika som Sangenics registrerede design. Afbildingen udgjorde dermed en gengivelse af designet, og en sådan gengivelse uden Sangenics samtykke udgjorde ”brug af designet”, som Sangenic kunne forbyde. På baggrund heraf fandt Sø- og Handelsretten, at Lamicos brug af en afbildning af Sangenics registrerede design med rette var blevet forbudt.

LETT bemærker
Selvom det ikke nævnes eksplicit i designforordningen, at afbildinger af designbeskyttede produkter er omfattet, har Sø- og Handelsretten nu statueret, at afbildning og grafisk gengivelse af et registreret design udgør ”brug”, som er ulovligt uden designindehavers samtykke. Designforordningen er formuleret således, at den i første række sigter på uberettiget brug af et “produkt” – dvs. tredimensionel brug. Sø- og Handelsretten har imidlertid nu fastslået, at designforordningen også omfatter todimensionel brug af designet i form af afbildinger og grafiske gen-givelser.

Kontakt LETT, hvis du er i tvivl om du ”gør brug” af et design, eller hvis du er interesseret i at høre nærmere om dine muligheder for at få designbeskyttet et produkt.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 54.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Sø- og Handelsretten: Medarbejder havde ikke patentrettigheder over opfindelse udviklet under ansættelsesforholdet
Sø- og Handelsretten: Medarbejder havde ikke patentrettigheder over opfindelse udviklet under ansættelsesforholdet
I dag
Immaterielret
IP overblik: September 2020
IP overblik: September 2020
08/09/2020
Immaterielret
To nye domme om produktefterligninger
To nye domme om produktefterligninger
17/06/2020
Immaterielret
IP overblik
IP overblik
12/05/2020
Immaterielret
Aller Media vinder principiel sag om ytringsfrihed
Aller Media vinder principiel sag om ytringsfrihed
24/04/2020
Immaterielret
Østre Landsret har afvist en række sager om ulovlig fildeling på internettet
Østre Landsret har afvist en række sager om ulovlig fildeling på internettet
16/04/2020
Immaterielret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted