Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ændrede regler for betaling til udøvende kunstnere og fonogramproducenter fra tredjelande

Bech Bruun
01/08/2022
Ændrede regler for betaling til udøvende kunstnere og fonogramproducenter fra tredjelande
Bech Bruun logo
Kulturministeriet har netop sendt en ændring af Udlandsbekendtgørelsen i offentlig høring. Bekendtgørelsen regulerer anvendelsen af ophavsretsloven i forhold til andre lande og vil have særlig betydning for vederlagsmodellen til udøvende kunstnere og fonogramproducenter fra tredjelande.

Med Kulturministeriets ændring af Udlandsbekendtgørelsen ophæves bekendtgørelsens §§ 14 og 16, stk. 2. Bestemmelserne har indtil nu fastslået, at betaling til udøvende kunstnere og fonogramproducenter fra tredjelande er betinget af, at danske rettighedshavere ligeledes opnår betaling fra tredjelandet, når den danske rettighedshavers musik fremføres offentligt (f.eks. ved afspilning til koncerter, i radioen, på barer, i butikker, mv.). Den hidtidige vederlagsordning for udøvende kunstnere og fonogramproducenter fra tredjelande har således bygget på et gensidighedsprincip.


Ophævelsen af Udlandsbekendtgørelsens §§ 14 og 16, stk. 2 betyder, at alle udøvende kunstnere og fonogramproducenter fra den 1. januar 2023 har krav på betaling, når deres musik anvendes til offentlig fremførelse. Dette gælder uanset, at danske rettighedshavere ikke har samme krav på betaling i det pågældende tredjeland, når vedkommendes musik afspilles. I praksis betyder afskaffelsen af gensidighedsprincippet, at der skal betales for brug af bl.a. amerikansk reptoire.


Ny praksis fra EU-Domstolen

Ændringen af Udlandsbekendtgørelsen kommer i kølvandet på EU-Domstolens afgørelse af 8. september 2020 i RAAP mod PPI (C-265/19). Med afgørelsen fastslog EU-Domstolen, at Unionen har enekompetence til at fastsætte et gensidighedsprincip, hvorfor Danmark ikke selvstændigt kan indføre en vederlagsmodel, som er betinget af gensidig beskyttelse. Ophævelsen af Udlandsbekendtgørelsens §§ 14 og 16, stk. 2 har således været nødvendig for at bringe dansk ret i overensstemmelse med EU-Domstolens praksis. 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted