Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

10 råd til dit arbejde med ChatGPT og anden generativ AI

Kromann Reumert
25/05/2023
10 råd til dit arbejde med ChatGPT og anden generativ AI
Kromann Reumert logo
Kunstig intelligens og særligt generativ AI har og får en stor betydning i fremtiden. Det bringer også en række juridiske spørgsmål med sig. Uanset om I i din virksomhed allerede er begyndt at anvende kunstig intelligens og generativ AI eller stadig er i overvejelsesfasen, har vi 10 bud på juridiske temaer, som I bør have in mente i din virksomhed.

1. Omfavn udviklingen, men brug kunstig intelligens med omtanke

Kunstig intelligens er fascinerende, men det er endnu ikke svaret på alle problemer. Brugen skal stemme med din virksomheds overordnede mål. Processen med at anvende generativ AI og generelt at implementere kunstig intelligens kræver også regelmæssig evaluering og justering for at sikre, at man forholder sig til den teknologiske udvikling, at systemerne fortsat er effektive, sikre og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

2. Ledelsen skal involvere sig fra starten af

Brugen af generativ AI er ikke kun en teknisk udfordring, men også et forretningsmæssigt anliggende. Det er også et tema for ledelsen i din virksomhed, og ledelsen bør engagere sig. Ved at gøre kunstig intelligens og generativ AI til en prioritet på ledelsesniveau kan I bedre navigere i det komplekse landskab og maksimere fordelene ved teknologien samtidig med, at I minimerer risici. Ledelsen bør have et overblik over virksomhedens AI-strategi - både for at sikre at der er lagt en retning, og at de rette kompetencer og ressourcer er på plads, men også for at håndtere potentielle risici og kommercielle udfordringer.

3. Udarbejd klare retningslinjer

Brugen af generativ AI og implementering af kunstig intelligens er både en kulturel og teknologisk ændring. Det er derfor vigtigt at udarbejde klare retningslinjer, som sikrer, at I anvender løsningerne til fordel for jeres virksomhed og ikke på en måde, som risikerer at få negative konsekvenser. Retningslinjerne skal sikre, at der er et klart sæt spilleregler - og skal være en hjælp til at navigere både for ledelsen og medarbejdere.

4. Forstå og overhold tjeneste- og brugervilkår

Eksterne AI-løsninger er som andre teknologier underlagt bruger- og tjenestevilkår, som kan indeholde vigtige bestemmelser om alt fra ansvarsfordeling og databehandling til begrænsninger i brugen af tjenesten. Manglende overholdelse kan have alvorlige juridiske og driftsmæssige konsekvenser - særligt i takt med at AI bliver et kritisk redskab.


5. Beskyt forretningshemmeligheder og persondata

Med generativ AI og kunstig intelligens bliver data i endnu større grad den nye valuta for virksomheder. Derfor er det afgørende at beskytte sine forretningshemmeligheder og fortrolige oplysninger og samtidig sikre, at brugen af kunstig intelligens sker i overensstemmelse med gældende databeskyttelseslovgivning via opdaterede databeskyttelsespolitikker og -procedurer.


6. Hav øje for rettigheder og begrænsninger

Kunstig intelligens er baseret på store mængder træningsdata. Data kan være underlagt immaterielle rettigheder, der kan indskrænke, hvordan I som virksomhed kan og må bruge svarene. Desuden kan det input, som du leverer til systemet, være underlagt lignende begrænsninger. Derfor er det afgørende at overveje, om og i hvilket omfang I må anvende både input og output i kommerciel henseende - det bør I også håndtere i jeres retningslinjer.


7. Opprioriter cybersikkerhed og sæt det i en AI-specifik kontekst

Robuste sikkerhedsforanstaltninger er afgørende for at beskytte mod forøgede og nye cybertrusler, som kunstig intelligens medfører. Derfor bør I udarbejde eller opdatere IT-sikkerhedspolitikker samt implementere organisatoriske og tekniske sikkerhedsforanstaltninger specifikt målrettet de AI-løsninger, som I ønsker at anvende.


8. Skab overblik over gældende og fremtidig regulering

Udviklingen og implementeringen af kunstig intelligens har allerede resulteret i en række nationale og EU-retlige reguleringstiltag, som træder i kraft indenfor den nærmeste fremtid - eksempelvis AI-forordningen. Lovgivningen er kompleks, og vi forventer, at den kan medføre store bøder. Derfor bør I allerede nu tage reguleringen af kunstig intelligens op som et særskilt punkt på jeres compliance-dagsorden.


9. Uddan og vejled medarbejdere

For at sikre både bedst mulig forankring af retningslinjer og størst udbytte af brugen af generativ AI er det en god ide, at medarbejdere får træning i brugen af AI-løsninger. På den måde får de en forståelse for løsningernes formål, fordele og begrænsninger. Det bør være en prioritet, at medarbejderne holder sig opdaterede indenfor deres respektive arbejdsområder, så I som virksomhed er rustet til at tilpasse sig nye teknologiske landvindinger hurtigt.


10. Tænk altid i skalerbarhed

AI-løsninger og den juridiske håndtering af generativ AI skal kunne vokse med virksomheden - og med virksomhedens brug af teknologien. I en langsigtet AI-strategi er det derfor vigtigt at håndtere skalerbarhed ved eksempelvis at planlægge infrastruktur, effektiv datastyring og strategisk ressourceallokering - men også at overveje hvordan juraen følger med udbredelsen. Overvej derfor, hvordan retningslinjer kan gå fra håndtering af enkelte systemer til større udbredelse.

Vores rådgivning

Vores råd ovenfor tjener som en påmindelse om vigtigheden af en konstruktiv og informeret tilgang til AI og de juridiske temaer, der er i spil. En tilgang, der kan være med til at fremme, at I som virksomhed kan udnytte teknologiens fordele og samtidig være opmærksomme på de potentielle udfordringer forbundet med AI. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for en snak om retningslinjer, vurderinger af jeres brug af kunstig intelligens eller sparring på de juridiske problemstillinger.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
01/03/2024
Persondata, Compliance, IT- og telekommunikation
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Beskrivende tegn – kan de registreres som varemærker?
Beskrivende tegn – kan de registreres som varemærker?
25/03/2024
Immaterialret
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
I går
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted