Opsigelse få dage efter forældreorlov var diskrimination

En tysk virksomhed blev taget under insolvensbehandling og besluttede derfor at opsige alle deres medarbejdere. Ifølge både tyske- og EU-regler skal virksomheder informere den kompetente myndighed, hvis de planlægger masseafskedigelser.
Virksomheden havde ikke informeret den relevante myndighed, inden den opsagde medarbejderne. Parterne blev derfor uenige om, hvorvidt virksomheden skulle opsige medarbejderne på ny, eller om virksomheden kunne gøre opsigelserne gyldige ved at informere myndigheden på bagkant.
Generaladvokaten afviste, at virksomheden kunne informere på bagkant. Virksomheden skulle derfor starte forfra og først underrette myndigheden for derefter at opsige medarbejderne igen.
IUNO mener
Hvis EU-Domstolen følger generaladvokatens afgørelse, vil det betyde, at virksomheder, der ikke informerer Arbejdsmarkedsrådet om masseafskedigelser i princippet ikke har opsagt deres medarbejdere. De danske regler om masseafskedigelser rummer muligheden for samme resultat, men spørgsmålet har ikke været prøvet ved de danske domstole.
IUNO anbefaler, at virksomheder følger masseafskedigelsesprocessen, inden de masseafskediger. Hvis ikke, risikerer man, at medarbejderne i princippet forbliver ansatte med ret til løn, indtil virksomheden varsler korrekt.
Vi holder øje med sagen og skriver, når EU-Domstolen endeligt afgør den.
[Generaladvokatens forslag til afgørelse i sag C-134/24 af den 27. februar 2025]
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.