Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Virksomhed var ikke ansvarlig for praktikants fald fra altan med midlertidigt rækværk

Virksomhed var ikke ansvarlig for praktikants fald fra altan med midlertidigt rækværk
IUNO logo
I en ny dom har Vestre Landsret taget stilling til, om en virksomhed var ansvarlig for en praktikants fald fra en altan i sin rygepause. Faldet skete, fordi et midlertidigt rækværk ikke var udført sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Landsretten lagde vægt på, at virksomheden ikke havde haft grund til at tro, at der var risiko forbundet med ophold på altanen. Landsretten fastslog, at virksomheden ikke var ansvarlig for ulykken, fordi virksomheden ikke skulle have afspærret eller instrueret om ophold på altanen.

En praktikant hos et byggefirma faldt ned fra en altan, mens han holdt rygepause sammen med to kollegaer. Det skete ved, at han lænede sig op ad et midlertidigt rækværk, der gav efter under ham.


Kort efter ulykken udstedte Arbejdstilsynet et krav om, at virksomheden skulle sikre mod at andre faldt ned fra altanen. Arbejdstilsynet vurderede nemlig, at det midlertidige rækværk ikke var forsvarligt udført.


Praktikanten mente, at ulykken skete i arbejdstiden, og at virksomheden havde ansvaret for arbejdspladsens sikkerhedsmæssige indretning. Han mente også, at ulykken kunne være undgået, hvis rækværket var opsat korrekt, hvis virksomheden førte tilsyn med det, og hvis virksomheden havde instrueret ham. Men ingen havde fortalt ham, at han skulle være forsigtig ude på altanen, og der var heller ikke nogle markeringer eller en afspærring.


Virksomheden var uenig og mente, at den ikke var ansvarlig for den sikkerhedsmæssige indretning på altanen. Medarbejderne skulle nemlig ikke udføre arbejdsopgaver på altanen. Altanen var derfor ikke et arbejdssted, og virksomheden skulle af den grund heller ikke føre tilsyn eller instruere praktikanten ude på altanen. Virksomheden havde også et særligt sted ved en skurvogn, der var beregnet til medarbejdernes rygepauser.


Retten skulle herefter tage stilling til, om virksomheden var ansvarlig for praktikantens fald fra altanen.


Virksomheden burde ikke have opdaget risikoen

Vestre Landsret udtalte indledningsvist, at ulykken skete kort efter, at praktikanten havde lænet sig mod det midlertidige rækværk på en sådan måde, at han næsten kom til at sidde på det. Praktikanten belastede det derfor oppefra.

Ifølge retten var rækværket ikke forsvarligt udført, da det var monteret på en sådan måde, at der ikke var sikret mod, at rækværket kunne blive skubbet og give efter. Det resulterede i, at praktikanten faldt ca. 3 meter ned og kom alvorligt til skade. Retten lagde herefter til grund, at der ikke var spærret af ud til altanen, og at der ikke var skiltet med adgangsforbud.


Retten uddybede, at virksomheden var hyret til at udføre malerarbejde, og at det ikke foregik på altanen. Virksomheden havde heller ikke opsat det midlertidige rækværk. Retten mente også, at fejlene ved rækværket ikke var så tydelige, at virksomheden burde have opdaget dem, før ulykken skete.


Retten fastslog herefter, at virksomheden ikke havde haft grund til at tro, at der var en risiko forbundet med opholdet på altanen. Virksomheden burde derfor ikke have instrueret praktikanten om slet ikke at gå derud, eller givet specifikke instrukser om, hvordan han skulle have forholdt sig, hvis han gik ud på altanen. Virksomheden var derfor ikke ansvarlig for, at det midlertidige rækværk ikke var forsvarligt udført.


IUNO mener

Dommen viser, at det har afgørende betydning for virksomheders ansvar, om de er klar over eller burde være klar over, at der er en sådan risiko forbundet med at opholde sig på et bestemt sted i en pause, at virksomheden skulle have iværksæt specifikke foranstaltninger for at forhindre ulykker. Det kunne for eksempel være ved at instruere medarbejderne om ikke at opholde sig på stedet, eller ved at forklare dem, hvordan de skulle forholde sig, hvis de gik derud.


IUNO anbefaler, at virksomheder og deres forsikringsselskaber er opmærksomme på, at virksomheder kan være ansvarlige for medarbejderes ulykker, hvis medarbejderne holder pause et sted, hvor arbejdspladsen er indrettet sikkerhedsmæssigt uforsvarligt. Virksomheder bør derfor sørge for, at medarbejdere modtager tilstrækkelig instruktion i, hvordan de færdes på arbejdspladsen, og hvor de kan holde pauser. Virksomheder bør samtidigt afspærre risikofyldte områder eller forklare medarbejdere, hvordan de skal forholde sig på sådanne områder.


[Vestre Landsrets dom i sag BS-31576/2019-VLR af 15. januar 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Regler om løngennemsigtighed på vej
Regler om løngennemsigtighed på vej
02/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted