Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Virksomhed, der havde fulgt bygherres plan, var ikke ansvarlig for medarbejders ulykke

Virksomhed, der havde fulgt bygherres plan, var ikke ansvarlig for medarbejders ulykke
IUNO logo
Vestre Landsret har taget stilling til, om en virksomhed var ansvarlig for en medarbejders fald fra et stillads med løst gelænder, fordi den efter bygherrens plan var ansvarlig for stilladsets vedligeholdelse og opstilling. Eftersom virksomheden ikke havde forsømt nogen af sine forpligtelser, var den ikke ansvarlig for ulykken. Landsretten mente til gengæld, at det var virksomheden, som medarbejderen arbejdede i, der var ansvarlig for ulykken. Den havde nemlig ikke sørget for tilstrækkelig instruktion af sine medarbejdere.

Sagen handlede om en erfaren tagdækker, der i forbindelse med sit arbejde på en byggeplads fik en arbejdsskade, da han faldt ned fra et stillads. Det skete ved, at han tog fat i et gelænder på stilladset, som ikke var fastgjort. Han mistede balancen og faldt 2-3 meter ned. Medarbejderen kom slemt til skade og kunne efter ulykken kun arbejde få timer om ugen.


Det var en anden virksomhed, som også udførte arbejde på byggepladsen, der havde ansvaret for stilladsets opstilling og vedligeholdelse. Stilladsvirksomheden havde også ansvaret for stilladsets ombygning, og den havde pligt til at stille det til rådighed for andre virksomheder i forbindelse med arbejdet på byggepladsen. Det stod nemlig i bygherrens plan for sikkerhed og sundhed for byggeriet. Stilladsvirksomheden havde derfor en fast rutine, hvor den løbende sørgede for at undersøge stilladset og sikre, at det var opsat korrekt. Det havde den også gjort dagen før ulykken.


Men dagen efter, hvor ulykken skete, var der lavet flere ændringer på stilladset, selv om det kun var stilladsvirksomhedens fagfolk, der måtte ændre på stilladset. Stilladsvirksomheden var derfor helt overbevist om, at der var nogle medarbejdere, som arbejdede for de andre virksomheder på byggepladsen, som havde ændret stilladset uden at give stilladsvirksomheden besked. Stilladsvirksomheden mente faktisk, at det var medarbejderens egne kollegaer, som havde ændret ved stilladset, fordi de skulle transportere materialer op på stilladset.


Retten skulle derfor tage stilling til, om stilladsvirksomheden var ansvarlig medarbejderens arbejdsskade, eller om det var virksomheden, som medarbejderen arbejdede i, der var ansvarlig.


Stilladsvirksomheden havde ikke forsømt sine forpligtelser

Landsretten slog fast, at det først og fremmest var stilladsvirksomheden, som havde ansvaret for stilladsets opstilling og vedligeholdelse, fordi det stod i bygherrens plan. Men det mente landsretten ikke var nok til, at stilladsvirksomheden også var ansvarlig for ulykken.


Stilladsvirksomheden havde nemlig ikke opført stilladset forkert. Den havde heller ikke forsømt sin forpligtelse til løbende at vedligeholde stilladset og holde øje med, at det var sikkert, fordi den blandt andet havde foretaget sin rutinemæssige inspektion dagen før ulykken. Landsretten mente i stedet, at det var muligt, at medarbejderens kollegaer senere havde skilt stilladset ad for at transportere materialer op på stilladset.


Herefter understregede landsretten, at det var virksomheden, som medarbejderen arbejdede i, der skulle sørge for, at arbejdet var sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at medarbejderne havde fået tilstrækkelig instruktion i at udføre arbejdet korrekt. Men virksomheden havde ikke instrueret medarbejderne tilstrækkeligt i, hvordan materialerne skulle flyttes op på stilladset, eller hvordan de skulle reagere, når de opdagede, at stilladset ikke længere var sikkert.


Landsretten slog derfor fast, at virksomheden havde tilsidesat sin instruktionspligt, og afviste i den forbindelse virksomhedens argumenter om, at medarbejderne var erfarne og selv styrede opgaven. Virksomheden, som medarbejderen arbejdede i, var derfor ansvarlig for medarbejderens arbejdsskade.


IUNO mener

Dommen viser, at når flere virksomheder arbejder på samme arbejdsplads, er det væsentligt, at virksomhederne hver især sørger for at overholde sine forpligtelser, så der ikke sker ulykker. I den konkrete sag, var derfor ingen tvivl om, hvem der havde ansvaret for stilladsets vedligeholdelse og opsætning, fordi det stod helt klart i bygherrens plan. Alligevel var det ikke virksomheden, der havde ansvaret for stilladset, som også var ansvarlig for medarbejderens arbejdsskade. Den havde nemlig sørget for at overholde alle sine forpligtelser, som stod i bygherrens plan.


IUNO anbefaler, at virksomheder og deres forsikringsselskaber er opmærksomme på de forskellige forpligtelser og koordineringsansvar, som gælder, når flere virksomheder arbejder på samme arbejdsplads. Det er særligt relevant, når der er tale om arbejde på en byggeplads, hvor det er vigtigt, at de forskellige arbejder bliver koordineret af bygherren. Det er i den forbindelse væsentligt at huske at dokumentere, at der er foretaget tilstrækkelig koordinering mellem de forskellige virksomheder for eksempel i form af en detaljeret byggeplan eller referater fra koordineringsmøder.


[Vestre Landsrets dom i sag BS-51472/2019 af 18. december 2020]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Regler om løngennemsigtighed på vej
Regler om løngennemsigtighed på vej
02/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted