Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Vilkårsændringer i ansættelser skal være endelige, før medarbejdere kan betragtes som opsagt

Bech Bruun
20/12/2021
Vilkårsændringer i ansættelser skal være endelige, før medarbejdere kan betragtes som opsagt
Bech Bruun logo
Østre Landsret har i sin afgørelse af 25. november 2021 taget stilling til, hvorvidt en ensretning af virksomhedens ansættelseskontrakter medførte, at de berørte medarbejdere kunne betragte sig som opsagt i overensstemmelse med deres individuelle opsigelsesvarsel. Afgørende i sagen var blandt andet, hvorvidt de præsenterede ansættelseskontrakter var udtryk for endelige vilkårsændringer fastsat af arbejdsgiveren og herefter også, om dette var konkret varslet over for medarbejderen.

Sagen kort

Sagen angik A, som var ansat hos virksomheden B. B ønskede at ensrette alle medarbejderes ansættelseskontrakter, hvorefter en ny standardkontrakt blev præsenteret for medarbejderne. I forbindelse hermed anførte man i den generelle e-mail om emnet, at meddelelsen rent formelt tjente som det formelle varsel af ændringer i ansættelseskontrakterne.


Samtlige medarbejdere blev efterfølgende indkaldt til et møde, hvor det blev besluttet, at der skulle gennemføres en afstemning om de nye ansættelseskontrakter. Afstemningen resulterede i, at de nye ansættelseskontrakter blev godkendt med én stemmes flertal.


A modtog den nye ansættelseskontrakt den 12. november 2018, hvortil B gjorde opmærksom på, at kontrakten lignede den, der var præsenteret tidligere om hvilken, der havde været god dialog. A blev også i den forbindelse informeret om, at han skulle sige til, hvis han havde nogle spørgsmål, kommentarer eller andet til ansættelseskontrakten. For A ville den nye ansættelseskontrakt udgøre væsentlige vilkårsændringer i ansættelsesforholdet, eftersom han ikke længere ville kunne afspadsere overarbejde og heller ikke som alternativ ville få overtidsbetaling. Den 13. november 2018 skrev A blandt andet, at den nye ansættelseskontrakt nok ikke ville få nogen reel betydning for ham, og at han i øvrigt overvejede sin fremtid i virksomheden, men at det som sådan ikke havde noget med den nye ansættelseskontrakt at gøre. Den 23. november 2018 opsagde A sin stilling hos B - blandt andet begrundet i, at han ønskede nye udfordringer.


A anlagde herefter sag mod B med krav om betaling af 2a-godtgørelse, og spørgsmålet var i den forbindelse, om A kunne betragte sig som opsagt af B som følge af væsentlige vilkårsændringer, der var varslet i overensstemmelse med A’s individuelle opsigelsesvarsel, eller om A selv havde opsagt sin stilling.


Landsrettens afgørelse

Landsretten fandt indledningsvist, at den nye ansættelseskontrakt, i den form den forelå, ville medføre væsentlige vilkårsændringer i A’s ansættelsesforhold.


Landsretten fandt dog efter bevisførelsen, at A ikke overfor B havde udtrykt, at han ønskede at drøfte indholdet af ansættelseskontrakten, og at B ikke kunne anses for at have meddelt A, at den nye ansættelseskontrakt skulle anses som varslet over for A, uanset at der tidligere i forløbet var sket en generel varsling til virksomhedens medarbejdere ved e-mail. Ansættelseskontrakten kunne derfor ikke betragtes som endelig, og der var således ikke sket væsentlige vilkårsændringer i A’s ansættelsesforhold på tidspunktet for A’s opsigelse.


Bech-Bruuns kommentarer

Dommen illustrerer, at væsentlige vilkårsændringer i medarbejderes ansættelsesforhold skal være endelige, og at der herefter skal foreligge en klar varsling fra arbejdsgiveren herom, før medarbejdere kan betragte sig som opsagt.


I den konkrete sag kunne den nye standardkontrakt ikke anses som endelig på baggrund af de efterfølgende drøftelser med virksomhedens medarbejdere og opfordringen til den konkrete medarbejder om at drøfte ansættelseskontraktens indhold nærmere, såfremt han måtte have spørgsmål eller kommentarer dertil. Dermed havde arbejdsgiveren ikke klart varslet konkrete og endelige ændringer af vilkårene i medarbejderens ansættelsesforhold og det faktum, at der tidligere, forinden de mange drøftelser, var givet et generelt varsel ved e-mail, ændrede ikke herpå.


Det er således et væsentlige moment, at vilkårsændringerne fremstår som endelige og i sidste ende tydeligt fastsat af arbejdsgiveren, før en medarbejder kan betragte sig selv som opsagt.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted