Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Usagligt at varsle medarbejdere ned i løn grundet coronavirus

IUNO
21/06/2021
Usagligt at varsle medarbejdere ned i løn grundet coronavirus
IUNO logo
Omkring fire måneder efter første nedlukning, varslede en virksomhed lønnedgang for to medarbejdere. Medarbejderne nægtede at gå ned i løn, og blev derefter opsagt med henvisning til coronavirus. Opmanden kiggede grundigt i virksomhedens regnskabstal, men virksomheden afviste at fremlægge mere dybdegående beregninger. Opmanden fandt det herefter ikke bevist, at det var sagligt at varsle og efterfølgende opsige de to medarbejdere på grund af coronavirus.

Sagen handlede om to klinikassistenter, der arbejdede på en tandlægeklinik. Et par måneder efter første nedlukning, besluttede virksomheden at varsle en lønnedgang på omkring 4.000 kr. Virksomheden oplyste i forbindelse med lønnedgangen medarbejderne om, at økonomien var hårdt presset på grund af coronavirus og myndighedernes krav til virksomheden. Virksomheden var også hårdt presset, fordi der var én af ejerne, som lige havde trådt ud af ejerkredsen, og som skulle fortsætte i en anden klinik. Derfor skulle de spare på personaleomkostningerne.


Begge medarbejdere afviste imidlertid at acceptere lønnedgangen, og de blev derfor opsagt kort efter. Opsigelserne var begrundet med henvisning til coronavirus.


Medarbejderne var uenige i virksomhedens beslutning, og mente at lønnedgangen var udtryk for vilkårlighed, og ikke et reelt økonomisk behov. Opmanden skulle derfor tage stilling til, om det var rimeligt at varsle medarbejderne ned i løn.

Virksomheden kunne ikke dokumentere behovet for besparelser

Opmanden fastslog, at for at vurdere om lønnedgangen og den efterfølgende opsigelse af medarbejderne var saglig, skulle virksomheden dokumentere behovet for besparelser.


På tidspunktet hvor medarbejderne blev varslet ned i løn, havde virksomheden allerede gennemført besparelser på personaleområdet. Det havde virksomheden blandt andet opnået ved, at to ud af fem klinikassistenter var fratrådt få måneder før lønnedgangen blev varslet.


Virksomheden fremlagde regnskabstal i sagen, hvor man kunne se, at virksomhedens indtægter var faldet med 55 % i forhold til året før. Årsagen til nedgangen skyldtes de strenge coronavirus-restriktioner, som sundhedsmyndighederne havde indført, da Danmark lukkede ned i marts 2020. Under restriktionerne, skulle virksomheden lukke ned i fem uger - bortset fra akutte og kritiske behandlinger. Efter de fem uger, kunne virksomheden langsomt åbne op igen.


Virksomheden afviste at fremlægge alle regnskabstal og beregninger, der nærmere dokumenterede, hvorfor det var nødvendigt, at medarbejderne blev varslet ned i løn. Opmanden mente på den baggrund ikke, at virksomheden kunne godtgøre, at det var nødvendigt at gennemføre lønnedgangen.


Opmanden lagde vægt på, at medarbejderne blev varslet ned i løn på et tidspunkt, hvor myndighederne havde lempet de restriktioner, der var indført som følge af coronavirus. Opmanden lagde også vægt på, at virksomheden varslede medarbejderne ned i løn kort tid efter, at de gennem en overenskomst fik krav på en årlig lønforhøjelse på næsten 500 kr. pr. måned. Da de blev varslet ned i løn, kunne virksomheden heller ikke med sikkerhed vide, hvor mange patienter den ville miste, fordi den ene ejer havde forladt virksomheden. Begge medarbejdere fik derfor tilkendt en godtgørelse.

IUNO mener

Sagen er interessant, fordi den viser, at virksomheder ikke kan varsle medarbejdere ned i løn, uden at kunne begrunde hvorfor. Virksomhederne forventes at dokumentere behovet for besparelser, og så falder hammeren, hvis det viser sig, at besparelserne ikke kan begrundes konkret i virksomhedens økonomiske situation.


IUNO anbefaler, at virksomheder på forhånd foretager en grundig vurdering af de økonomiske tal, der ligger til grund for at varsle medarbejdere ned i løn eller iværksætte opsigelser. Virksomheder bør være opmærksomme på, at selvom behovet for besparelser kan være en saglig grund, lægger domstolene vægt på, hvor stor en besparelse, som virksomheden opnår ved at gennemføre lønbesparelserne. Besparelsespotentialet og -behovet skal derfor også være proportionalt i forhold til de ændringer, der gennemføres


[Afskedigelsesnævnets tilkendegivelse af 18. maj 2021 i sag nr. 20200973]

Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Folketinget vil udvide mulighederne for godtgørelse
Folketinget vil udvide mulighederne for godtgørelse
06/07/2021
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Provisionslønnet havde ret til kompensation for mistet provision som følge af ferie og sygdom
Provisionslønnet havde ret til kompensation for mistet provision som følge af ferie og sygdom
05/07/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Provisionslønnet havde ret til kompensation for mistet provision som følge af ferie og sygdom
Provisionslønnet havde ret til kompensation for mistet provision som følge af ferie og sygdom
02/07/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Virksomhed kunne frasige sig overenskomst efter fusion
Virksomhed kunne frasige sig overenskomst efter fusion
30/06/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Pas altid på reglerne om arbejdsudleje
Pas altid på reglerne om arbejdsudleje
25/06/2021
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Whistleblowerloven er nu vedtaget – er din organisation klar?
Whistleblowerloven er nu vedtaget – er din organisation klar?
25/06/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted