Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Usagligt at varsle medarbejdere ned i løn grundet coronavirus

IUNO
21/06/2021
Usagligt at varsle medarbejdere ned i løn grundet coronavirus
IUNO logo
Omkring fire måneder efter første nedlukning, varslede en virksomhed lønnedgang for to medarbejdere. Medarbejderne nægtede at gå ned i løn, og blev derefter opsagt med henvisning til coronavirus. Opmanden kiggede grundigt i virksomhedens regnskabstal, men virksomheden afviste at fremlægge mere dybdegående beregninger. Opmanden fandt det herefter ikke bevist, at det var sagligt at varsle og efterfølgende opsige de to medarbejdere på grund af coronavirus.

Sagen handlede om to klinikassistenter, der arbejdede på en tandlægeklinik. Et par måneder efter første nedlukning, besluttede virksomheden at varsle en lønnedgang på omkring 4.000 kr. Virksomheden oplyste i forbindelse med lønnedgangen medarbejderne om, at økonomien var hårdt presset på grund af coronavirus og myndighedernes krav til virksomheden. Virksomheden var også hårdt presset, fordi der var én af ejerne, som lige havde trådt ud af ejerkredsen, og som skulle fortsætte i en anden klinik. Derfor skulle de spare på personaleomkostningerne.


Begge medarbejdere afviste imidlertid at acceptere lønnedgangen, og de blev derfor opsagt kort efter. Opsigelserne var begrundet med henvisning til coronavirus.


Medarbejderne var uenige i virksomhedens beslutning, og mente at lønnedgangen var udtryk for vilkårlighed, og ikke et reelt økonomisk behov. Opmanden skulle derfor tage stilling til, om det var rimeligt at varsle medarbejderne ned i løn.

Virksomheden kunne ikke dokumentere behovet for besparelser

Opmanden fastslog, at for at vurdere om lønnedgangen og den efterfølgende opsigelse af medarbejderne var saglig, skulle virksomheden dokumentere behovet for besparelser.


På tidspunktet hvor medarbejderne blev varslet ned i løn, havde virksomheden allerede gennemført besparelser på personaleområdet. Det havde virksomheden blandt andet opnået ved, at to ud af fem klinikassistenter var fratrådt få måneder før lønnedgangen blev varslet.


Virksomheden fremlagde regnskabstal i sagen, hvor man kunne se, at virksomhedens indtægter var faldet med 55 % i forhold til året før. Årsagen til nedgangen skyldtes de strenge coronavirus-restriktioner, som sundhedsmyndighederne havde indført, da Danmark lukkede ned i marts 2020. Under restriktionerne, skulle virksomheden lukke ned i fem uger - bortset fra akutte og kritiske behandlinger. Efter de fem uger, kunne virksomheden langsomt åbne op igen.


Virksomheden afviste at fremlægge alle regnskabstal og beregninger, der nærmere dokumenterede, hvorfor det var nødvendigt, at medarbejderne blev varslet ned i løn. Opmanden mente på den baggrund ikke, at virksomheden kunne godtgøre, at det var nødvendigt at gennemføre lønnedgangen.


Opmanden lagde vægt på, at medarbejderne blev varslet ned i løn på et tidspunkt, hvor myndighederne havde lempet de restriktioner, der var indført som følge af coronavirus. Opmanden lagde også vægt på, at virksomheden varslede medarbejderne ned i løn kort tid efter, at de gennem en overenskomst fik krav på en årlig lønforhøjelse på næsten 500 kr. pr. måned. Da de blev varslet ned i løn, kunne virksomheden heller ikke med sikkerhed vide, hvor mange patienter den ville miste, fordi den ene ejer havde forladt virksomheden. Begge medarbejdere fik derfor tilkendt en godtgørelse.

IUNO mener

Sagen er interessant, fordi den viser, at virksomheder ikke kan varsle medarbejdere ned i løn, uden at kunne begrunde hvorfor. Virksomhederne forventes at dokumentere behovet for besparelser, og så falder hammeren, hvis det viser sig, at besparelserne ikke kan begrundes konkret i virksomhedens økonomiske situation.


IUNO anbefaler, at virksomheder på forhånd foretager en grundig vurdering af de økonomiske tal, der ligger til grund for at varsle medarbejdere ned i løn eller iværksætte opsigelser. Virksomheder bør være opmærksomme på, at selvom behovet for besparelser kan være en saglig grund, lægger domstolene vægt på, hvor stor en besparelse, som virksomheden opnår ved at gennemføre lønbesparelserne. Besparelsespotentialet og -behovet skal derfor også være proportionalt i forhold til de ændringer, der gennemføres


[Afskedigelsesnævnets tilkendegivelse af 18. maj 2021 i sag nr. 20200973]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af arbejdstidsloven – selvtilrettelæggere
Ændring af arbejdstidsloven – selvtilrettelæggere
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Finansiering og bankret, Compliance
Faldskærmen der viste sig at være en rygsæk
Faldskærmen der viste sig at være en rygsæk
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Højesteret: Godtgørelse i sager om forskelsbehandling af fleksjobansatte skal fastsættes på baggrund af den faktiske løn
Højesteret: Godtgørelse i sager om forskelsbehandling af fleksjobansatte skal fastsættes på baggrund af den faktiske løn
15/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere medarbejdere indberetter psykisk arbejdsmiljø til Datatilsynet
Flere medarbejdere indberetter psykisk arbejdsmiljø til Datatilsynet
18/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
19/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted