Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Trods kollegas graviditet var opsigelse af bedst kvalificerede medarbejder usaglig

NJORD Law Firm
24/06/2017
Trods kollegas graviditet var opsigelse af bedst kvalificerede medarbejder usaglig
Det var usagligt, da en virksomhed valgte at opsige den bedst kvalificerede medarbejder til jobbet, uanset at kollegaen, som skulle have været opsagt, var gravid. Det har Østre Landsret for nylig slået fast.

Som gravid er man særligt beskyttet mod opsigelse, og en arbejdsgiver kan derfor ikke opsige en gravid medarbejder uden at risikere at blive mødt med et erstatningskrav. Graviditet er dog ikke nødvendigvis en garanti mod at blive fyret.

I den konkrete sag havde virksomheden oplevet et betydeligt fald i tilgangen af nye ordrer, og som følge heraf var virksomhedens omsætning faldet. Det betød, at virksomheden var nødsaget til at opsige en af sine to ingeniører, som havde den samme certificering.

Den ene ingeniør havde været ansat i 15 år og var den bedst kvalificerede af de to medarbejdere, og derfor ønskede virksomheden at opsige den anden ingeniør. Men da den anden ingeniør blev kaldt til samtale, oplyste hun – før opsigelsen blev præsenteret – at hun var gravid. Virksomheden mente derfor ikke, at man kunne opsige hende på grund af graviditeten.

Virksomheden tilbød herefter den bedst kvalificerede ingeniør at gå på pension og være tilknyttet som konsulent. Dette tilbud kunne han ikke acceptere, og virksomheden var derfor nødsaget til at afskedige ham.


Kvalificering over graviditet


Både den opsagte medarbejder og den gravide kollega forklarede, at der ikke havde været ordrenedgang i deres afdeling. De mente derfor begge, at opsigelsen var usaglig.

Der blev også argumenteret for, at opsigelsen ikke kunne være driftsmæssigt begrundet, fordi virksomheden efter den opsagtes fratræden og den gravide kollegas start på barsel ikke ville have en certificeret ingeniør i virksomheden, og virksomheden ville derfor ikke kunne udføre en stor del af sine opgaver.

Efter samstemmende forklaringer i retten om, at den opsagte medarbejder var den bedst kvalificerede, med betydelig større erfaring end den anden medarbejder, lagde Østre Landsret også dette til grund for sin afgørelse.

Landsretten kom frem til, at opsigelsen af medarbejderen ikke var rimeligt begrundet i hverken hans egne eller virksomhedens forhold, og den opsagte ingeniør blev derfor tilkendt en godtgørelse for usaglig opsigelse svarende til tre måneders løn.


Afgørelsen viser, at …


Det kan være usagligt at opsige en medarbejder frem for en gravid medarbejder, hvis den opsagte medarbejder er mere kvalificeret end den gravide medarbejder. Det kan således ikke lempe eller begrænse usagligheden af opsigelsen, at den blivende medarbejder er særligt beskyttet. Det havde i den konkrete sag ingen betydning, at virksomheden var af den opfattelse, at man ikke kunne opsige den gravide medarbejder.

Det er derfor altid vigtigt i forbindelse med en opsigelse at overveje, hvilken medarbejder eller eventuelt flere, der bedst kan undværes på baggrund af en saglig vurdering af medarbejderens konkrete og specifikke kvalifikationer. Denne vurdering udgør imidlertid – især hvis det f.eks. drejer sig om en særligt beskyttet medarbejder – en vis økonomisk risiko for virksomheden, såfremt arbejdsgiver skulle komme frem til, at den særligt beskyttede medarbejder bedst kan undværes.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Juridisk konsulent til arbejdsgiverforening i vækst
Erfaren jurist eller advokat til spændende job i luftfart
Jurist - HR & Løn
Jobcenter Varde søger 1 jura studentermedhjælper (genopslag)
Annoncér dit stillingsopslag her
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted