Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Theresa May præsenterer oplæg om EU-borgeres rettigheder i Storbritannien efter Brexit

Kromann Reumert
28/06/2017
Theresa May præsenterer oplæg om EU-borgeres rettigheder i Storbritannien efter Brexit
Theresa May afgav i går (22/6 red.) det første tilbud til EU's ledere vedrørende det omstridte spørgsmål om EU-borgeres fremtidige rettigheder i Storbritannien efter Brexit. Hun tilbød blandt andet, at EU-borgere, som ankommer lovligt før Brexit, får chancen for at opbygge de samme rettigheder til arbejde, sundhedsydelser og fordele som de britiske statsborgere.


Indhold af oplægget


Det nye oplæg blev præsenteret af Theresa May under en tale i Bruxelles og lægger op til, at EU-borgere, der allerede befinder sig i Storbritannien, får mulighed for at opbygge fem års ”opholdsværdi” indtil Brexit. Dette skal ligeledes gælde for personer, der ankommer lovligt i en efterfølgende periode, som forventes at være op til to år. Den efterfølgende periode kan begynde på et hvilket som helst tidspunkt frem til datoen for Brexit, og vil give EU-borgere tid til at regulere deres status. Oplægget vil reelt kunne få betydning for de op imod 3,5 mio. EU-borgere, der i dag befinder sig i Storbritannien.

Dette vil give borgerne ret til at opnå en særlig status som bosat, der giver de samme rettigheder til arbejde, pension, sundhedspleje og andre offentlige ydelser som britiske borgere, og de vil ligeledes kunne opnå ret til at bevare denne ret resten af livet. Tilbuddet sigter således til at give så stor sikkerhed som muligt for borgere, der allerede har bosat sig i Storbritannien og opbygget en karriere i det britiske samfund.

Efter en overgangsperiode vil nytilkomne EU-borgere være underlagt et nyt immigrationssystem, som erstatter den fri bevægelighed efter Brexit.
Betinget tilbud
Tilbuddet er betinget af et gensidigt løfte om beskyttelse af rettighederne for de 1,2 millioner britiske statsborgere, der i dag bor i et andet EU-land. Theresa May understreger, at hun ikke ønsker at se nogen, der allerede opholder sig i Storbritannien være tvunget til at forlade landet eller splitte familier op.

Storbritannien er dog ikke villig til at acceptere EU's krav om at lade den Europæiske Domstol være garant for disse rettigheder. Dette vil i stedet blive fastlagt i britisk lovgivning og håndhæves gennem landets domstole.


Modtagelse


Theresa May har selv betegnet tilbuddet som et "fair and serious offer". Angela Merkel, Jean-Claude Juncker og andre EU-ledere har umiddelbart betegnet Theresa Mays oplæg som vagt og utilstrækkeligt, men alligevel en god start.

Der er stadig mange spørgsmål knyttet til Storbritanniens udtræden af EU, og de afledte virkninger for briter og EU-borgere i Storbritannien, herunder hvilke rettigheder der gælder for børnene af dem, der får den nye status. En række europæiske ledere, herunder den belgiske premierminister, ønsker, at EU-borgernes rettigheder skal garanteres permanent og at EU-Domstolen skal have jurisdiktion til at påse dette. Flere detaljer vil blive offentliggjort på mandag og forelagt for parlamentet.


Betydningen for briter bosat i EU og Danmark


Brexit-forhandlingerne vil kunne efterlade britiske statsborgere i Europa og Danmark i en langt værre position end EU-borgere i Storbritannien. De rettigheder, som britiske statsborgere har i henhold til EU-lovgivning om at leve, arbejde, etablere virksomhed mm. vil således alle risikere at bortfalde ved Brexit. Således er briterne i fare for blandt andet at miste deres rettigheder i medfør af traktat-bestemmelserne om arbejdskraftens frie bevægelighed og EU-unionsborgerskabet. I medfør af disse bestemmelser, har alle EU-borgere inden for Unionens område:

  • ret til frit at tage arbejde og nedsætte sig som selvstændigt erhvervsdrivende på medlemsstaternes område

  • ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område

  • valgret og er valgbare ved valg til Europa-Parlamentet og ved kommunale valg i den medlemsstat, hvor de har bopæl, på samme betingelser som statsborgerne i denne stat

  • at nyde beskyttelse i tredjelande, hvor den medlemsstat, som de er statsborgere i, ikke er repræsenteret, hos enhver medlemsstats diplomatiske og konsulære myndigheder på samme vilkår som statsborgere i denne medlemsstat

  • ret til at indgive andragender til Europa-Parlamentet og til at henvende sig til Den Europæiske Ombudsmand samt til Unionens institutioner og rådgivende organer på et af traktaternes sprog og få svar på samme sprog.


Der bor omkring 8.800 briter (op mod 14.000 i visse undersøgelser) i Danmark. Disse vil kunne risikere at miste alle deres rettigheder ved Brexit, hvilket ikke vil gøre sig gældende for EU-borgere. Det frygtes særligt, at briter vil være "låst" til det land, hvor de er flyttet til.

Bekymringerne går bl.a. på, at briternes faglige kvalifikationer ikke fremadrettet skal anerkendes, at deres ret til arbejde og karrierefremme vil bortfalde, samt at de ved pensionsalderen ikke vil kunne trække på en pension, som de måtte have optjent i to eller flere lande i løbet af deres karriere. EU-borgere vil ikke miste deres rettigheder, de vil blot ikke være i stand til at bruge dem, mens de bor i Storbritannien. De vil således stadig have ret til at bo i et andet EU-land, ret til at arbejde der, retten til fri bevægelighed og retten til gensidig anerkendelse af deres kvalifikationer mm.

På denne baggrund kan der være grund til at afsøge muligheder for dobbelt statsborgerskab og/eller arbejdstilladelser for briter bosat i andre EU-lande.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
01/10/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted