Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Stop tidstyven!

IUNO
14/09/2022
Stop tidstyven!
IUNO logo
Hvornår begår medarbejdere tidstyveri? Det var spørgsmålet i to forskellige sager, hvor begge medarbejdere var beskyldt for at snyde med deres arbejdstid, men hvor udfaldet i sagerne var forskelligt. I den ene sag var det lovligt at bortvise medarbejderen, mens medarbejderen i den anden sag var blevet ulovligt opsagt. Begge sager viser, hvad virksomheder skal være opmærksomme på ved mistanke om tidstyveri.

I den første sag blev en butikschef i en stor supermarkedskæde en dag indkaldt til samtale hos driftschefen. Han var blevet gjort opmærksom på, at medarbejderen i flere tilfælde var gået fra arbejde før tid. Han tjekkede butikkens videoovervågning nogle uger tilbage og opdagede ganske rigtigt, at hun hen over 4 dage havde registreret 11,5 timer for meget i arbejdstid i virksomheden tidsregistreringssystem. Hun blev først bortvist mundtligt og en uge efter også skriftligt.


I den anden sag var en varmemester på et plejehjem ansat på tilkald. Medarbejdere, der arbejdede på tilkald i plejehjemmet, skulle aflevere en timeindberetning en gang om måneden. En dag opdagede ledelsen, at medarbejderen havde registreret arbejdstid, imens han havde været sygemeldt eller på ferie. Medarbejderen blev herefter opsagt.


Retningslinjerne skal være på plads

I den første sag bemærkede retten, at virksomheden havde en butikshåndbog, hvor medarbejderne skulle registrere deres tid omhyggeligt og korrekt, før de gik hjem. Det var klart, at medarbejderen ikke havde arbejdet det antal timer hun skulle. Retten fandt også, at bortvisningen var sket første gang mundtligt og derfor ikke for sent. Derfor var det lovligt at bortvise medarbejderen.


I den anden sag bemærkede dommeren, at der ikke var regler for at registrere arbejdstid i et kontrolleret system hver gang, man var mødt på arbejde. Medarbejderen havde forklaret, at han før var taget på arbejde, mens han var sygemeldt eller havde ferie. Dommeren erkendte, at det var usædvanligt men stadig sandsynligt, at medarbejderen var mødt på arbejde. Blandt andet af den grund, mente dommeren, at der ikke var sket tidstyveri, og at det var ulovligt at opsige ham.


IUNO mener

Selvom sagerne er meget forskellige, viser de, hvor vigtigt det er, at virksomheder kan bevise og dokumentere medarbejderens snyd med arbejdstiden. Det gør virksomhederne ved at have velfungerende systemer og klare retningslinjer for tidsregistrering på plads.


IUNO anbefaler, at virksomheder sørger for at udarbejde klare politikker om tidsregistrering. Virksomheder bør også have et pålideligt og tilgængeligt system, der kan måle medarbejdernes arbejdstid. Det har vi skrevet mere om her. Sådan et system kan opfange tidstyveri og er samtidig med til at hjælpe medarbejdere med at bevise, at de ikke har snydt med arbejdstiden.


[Vestre landsrets dom i dag BS-37448/2021-VLR af 27. april 2022 og Faglig Voldgiftssag 2021-782 af 5. juli 2022]

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted