Den 4. oktober 2016 fremsatte regeringen de lovforslag, som forventedes fremsat i løbet af folketingsåret. Vi gør status over nogle af de forslag, der har betydning for det ansættelses- og arbejdsretlige område; barselsloven og søfarendes rettigheder.
Barselsloven
Ændringen af barselsloven og lov om barselsudligning på det private arbejdsmarked trådte i kraft den 1. april 2017. Dog træder ændringen om muligheden for at opdele de to ugers fædre-/medmødreorlov i forbindelse med fødslen i flere perioder først i kraft den 1. januar 2018.
Lovændringen medfører digitalisering af barselslovens beskæftigelseskrav og beregning af barselsdagpenge. Digitaliseringen betyder, at administrationen af barselsreglerne forenkles, og dette betyder blandt andet, at arbejdsgivernes administrative byrder i forbindelse med anmeldelse af lønmodtageres fravær begrænses. Herudover indeholder lovændringen en række forenklinger og præciseringer af reglerne i barselsloven. Blandt andet bliver det muligt for borgere i beskæftigelse at opdele den 14-dages fædre-/medmødreorlov i flere perioder og at søge om barselsdagpenge hen over ferieperioder.
Vi bemærker, at lovændringerne passende kan ses som en anledning for virksomheder til at gennemgå deres politikker på barselsområdet for at sikre, at de er tidssvarende og følger lovgivningen.
Se lovforslag som fremsat -
her
Se lovforslag som vedtaget -
her
Søfarendes rettigheder
Ændring af love vedrørende søfarendes rettigheder er blevet vedtaget. Disse ændringer træder i kraft den 10. oktober 2017 og implementerer EU-direktiv 2015/1794.
Lovændringerne medfører, at søfarende får forbedret deres rettigheder. De søfarende bliver efter de nye regler i højere grad sidestillet med øvrige lønmodtagere i forbindelse med hørings- og informationsprocesser ved masseafskedigelser og i forbindelse med virksomhedsoverdragelser.
Se lovforslag som fremsat -
her
Se lovforslag som vedtaget -
her
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →