Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skriftlig indkaldelse til flyttesyn – en stiltiende aftale ved fremmøde?

Jurainfo.dk
12/01/2018
Skriftlig indkaldelse til flyttesyn – en stiltiende aftale ved fremmøde?
Jurainfo.dk logo
Efter lejelovsændringerne pr. 1. juli 2015 skal udlejere, som udlejer mere end én beboelseslejlighed (herunder også blandede lejemål, parcelhuse m.v.) indkalde til og afholde et fraflytningssyn, når en lejer flytter fra lejemålet. Derudover skal lejeren have udleveret en kopi af fraflytningsrapport. Reglerne findes i lejelovens (herefter LL) § 98, stk. 3-4. Konsekvensen af den manglende overholdelse fra udlejerens side kan være ganske omfattende – samtlige istandsættelseskrav samt kendte misligholdelseskrav bortfalder ved overtrædelse. Derfor er det af stor betydning, at udlejere er ekstra opmærksomme, når en lejer har opsagt lejemålet.

 

Lovgrundlaget

Ifølge LL § 98, stk. 3, 2. pkt. skal lejeren indkaldes skriftligt til fraflytningssynet med mindst én uges varsel. Lovgiver har dog indsat to lempelser i relation til bestemmelsen. Når lejeforholdet er opsagt eller ophævet kan udlejeren og lejeren aftale et kortere varsel, jf. LL § 98, stk. 3, 3. pkt. Det giver da også mening, henset til at eksempelvis en udlejer, som ikke har fået indkaldt lejeren til fraflytningssyn før nøglerne til lejemålet afleveres på fraflytningsdagen, ikke skal vente i syv dage, før et fraflytningssyn skal afholdes. Følges reglernes ordlyd i denne situation, skal udlejeren herefter blot indkalde lejeren skriftligt, og der kan afholdes et fraflytningssyn. Den anden lempelse findes i LL § 99a, hvorefter LL § 98, stk. 3-4 ikke kan fraviges til skade for lejeren.

Selve indkaldelsesproceduren har været genstand for megen kritik blandt udlejerne og deres organisationer – for som bestemmelsen er formuleret, kan det umiddelbart ikke lade sig gøre at fravige skriftlighedskravet. En nylig afsagt (utrykt) boligretsdom fra Viborg, sammenholdt med huslejenævns- og tidligere domspraksis fra det almene område, giver dog et lidt mere nuanceret billede (se for en uddybning af praksis eksempelvis T:BB.2017.631).


Viborg Boligrets dom af 13. oktober 2017


I dommen fra Viborg mødtes lejer og udlejer den 9. juni 2016, og gennemgik lejligheden første gang. Den 15. juni 2016 mødtes de igen ved lejligheden, lejeren afleverede nøglerne og skrev under på fraflyttererklæringen. I domsudskriftet fremgår det, at lejeren forklarede, at hun kom ”tilfældigt forbi og mødte [udlejeren] nede i gården. Hun fik så fraflyttererklæringen, som hun skrev under på.”

Boligretten kommer i sin afgørelse frem til, at det burde have stået lejeren klart, at der var tale om et fraflytningssyn den 15. juni 2016, og at udlejeren – selvom denne ikke har overholdt den formelle procedure i LL § 98, stk. 3-4 – ikke har mistet retten til at opkræve istandsættelsesudgifter hos lejeren.

Efter regelændringer i 2015 er der nu så småt begyndt at komme domme fra boligretterne rundt om i Danmark, som bidrager til fortolkningen af det ellers noget uklare lovgrundlag, som i øvrigt skulle have været evalueret i 2017 (evalueringen er dog udskudt). Denne dom giver et fingerpeg om, at udlejere ikke skal frygte at blive mødt med bortfald af istandsættelseskrav, når lejeren møder frem på fraflytningssynet og efterfølgende gør gældende, at der ikke kan rejses istandsættelseskrav, fordi udlejeren ikke har indkaldt skriftligt til synet. Det er da også svært at argumentere sagligt for førnævnte, og derfor kan en sådan argumentation fra lejerens side da også udelukkende være baseret på en ren ordlydsfortolkning af bestemmelsen, uden inddragelse af reale hensyn til omstændighederne.


Anbefaling


Det anbefales dog til stadighed, at udlejere indkalder skriftligt, henset til bestemmelsens formulering. En udskrivning af skriftlighedskravet i LL § 98, stk. 3 ville måske være på sin plads – især henset til, at det næsten identiske indflytningssyn, som lovfæstet i LL § 9, stk. 2, ikke kræver skriftlig indkaldelse, men blot indkaldelse (herunder mundtlig). I forbindelse med indflytningssynet er det blot et spørgsmål for udlejeren om at kunne bevise, at lejeren er blevet indkaldt, men reglen er ikke underlagt samme (strenge?) formkrav som LL § 98, stk. 3. Af hensyn til den omfattende konsekvens overtrædelse af reglerne har, ville en lempelse her være at foretrække, så der ikke længere hersker tvivl. Lejelovgivningen er i forvejen en kompleks størrelse.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
01/10/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted