Lov om offentlig ansattes ytringsfrihed er nu vedtaget

En medarbejder havde fortalt sin nærmeste leder og team om, at hun skulle starte i fertilitetsbehandling. En lille måned senere blev hun opsagt uden nogen skriftlig begrundelse, men fik mundtligt at vide, at det var på grund af hendes arbejdsindsats.
Medarbejdere er ikke kun beskyttet mod opsigelse, når de er gravide, men også, hvis de forsøger at blive gravide - for eksempel ved hjælp af fertilitetsbehandling. Historisk har domstolene til gengæld givet lavere godtgørelser, hvis medarbejderen endnu ikke er gravid eller har begyndt fertilitetsbehandling.
Højesteret kom frem til, at opsigelsen var begrundet i den planlagte fertilitetsbehandling, fordi virksomheden ikke kunne bevise andet. Højesteret fandt også, at medarbejderen skulle have godtgørelse efter de samme principper, som hvis hun havde været gravid eller allerede var startet fertilitetsbehandling.
IUNO mener
Ved at udmåle godtgørelsen efter de principper, har Højesteret de facto udvidet beskyttelsen af medarbejdere, der bliver opsagt, før de er blevet gravide eller har startet fertilitetsbehandling.
IUNO anbefaler, at virksomheder grundigt dokumenterer, hvorfor medarbejdere bliver opsagt. Det kan for eksempel være med mødereferater eller notater, der forklarer den forretningsmæssige begrundelse. Det er især vigtigt, hvis virksomheder er nødt til at opsige medarbejdere, som er særligt beskyttede.
[Højesterets dom af 15. april 2025 i sag BS-28980/2024-HJR]
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.