Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Sådan forebygges coronasmitte lovligt på arbejdspladsen

IUNO
17/02/2021
Sådan forebygges coronasmitte lovligt på arbejdspladsen
IUNO logo
Uanset om der er tale om fortsat åbning eller en egentlig genåbning af kontorerne, er det vigtigt at virksomhederne overholder de gældende retningslinjer og anbefalinger til indretning af arbejdspladsen og lovlige tiltag for at begrænse smittespredningen på arbejdspladsen. Vi giver et overblik over de vigtigste regler her.

Mange virksomheder har fulgt Regeringens anbefaling om hjemmearbejde, og planlægger derfor en genåbning af kontoret, når anbefalingerne ændres sig. Andre virksomheder har holdt helt eller delvist åbent.


Med stadig skiftende retningslinjer, krav og nye regelsæt kan det dog være en jungle for mange at planlægge, hvordan virksomheden overholder sin forpligtelse til at indrette arbejdspladsen sikkert og sundt. Derfor er det vigtigt at sikre fokus på de mange spørgsmål der opstår i forhold til hvor virksomhedens ansættelsesretlige forpligtelser slutter og begrænsningerne starter.


Kan virksomheder indføre temperaturmåling ved indgangen til arbejdspladsen?

Virksomheder i både Danmark og udlandet har, for at forhindre smittespredning på arbejdspladsen, indført screeningforanstaltninger ved indgangen til arbejdspladsen, for eksempel i form af temperaturmåling. Hvis en medarbejder herefter viser tegn på feber, vil den pågældende få nægtet adgang.

Virksomheder skal være opmærksomme på, at sådan et tiltag er ulovligt. Temperaturmåling vil blandt andet være i strid med lov om helbredsoplysninger samt de gældende persondataregler. Samtidig vil der også i mange tilfælde være tale om en ulovlig kontrolforanstaltning overfor medarbejderne.


Hvordan indretter virksomheder arbejdspladsen forsvarligt?

Virksomheder skal først og fremmest selvfølgelig være opmærksomme på retningslinjer for indretning af arbejdspladsen, der blev udarbejdet og opdateret af Erhvervsministeriet i forbindelse med sidste genåbning. Vi har beskrevet de forskellige krav i detaljer her. I det omfang virksomheder fortsat lader medarbejderne arbejde hjemmefra gælder arbejdsmiljølovens regler dog som udgangspunkt også. Vi har tidligere skrevet om hjemmearbejdspladsen og coronavirus, her.

Samtidig skal virksomheder, der stiller bolig til rådighed for deres medarbejdere, derudover være opmærksomme på de nye lovkrav der gælder for at hindre smittespredning ved indkvartering.


Kan virksomheder pålægge medarbejdere at blive vaccineret for coronavirus?

For mange virksomheder opstår spørgsmålet også, om der i kraft af ledelsesretten eller arbejdsmiljølovgivningen kan stilles krav om, at medarbejdere bliver vaccineret for coronavirus samt om det kan medføre opsigelse for medarbejdere, der nægter at blive vaccineret. Virksomheder skal dog være meget opmærksomme på, at der næppe som led i hverken ledelsesretten eller arbejdsmiljøloven kan fremsættes et sådan krav. Diskussionen er herefter, hvilke konsekvenser det kan få for medarbejdere, der nægter at blive vaccineret. Vi har set nærmere på spørgsmålet her.


Kan virksomheder pålægge medarbejdere at blive testet for coronavirus?

En ny særlov giver virksomheder adgang til at pålægge medarbejdere hurtigst muligt at blive testet for coronavirus samt modtage testresultatet. Der gælder dog nogle krav og procedurer for, hvornår og hvordan virksomheder kan stille krav om test.

For at virksomheder kan pålægge en medarbejder at blive testet for coronavirus, skal det for eksempel være sagligt begrundet i hensynet til at begrænse smittespredningen, herunder arbejdsmiljøhensyn eller væsentlige driftsmæssige hensyn. Virksomheder skal desuden skriftligt informere om, at der stilles krav om test for coronavirus og begrundelsen herfor. Vi har tidligere beskrevet de forskellige krav her.


Som for adgangen til at indføre temperaturmåling, har virksomheder, der ikke opfylder betingelserne for at introducere krav om test for coronavirus, ikke i øvrigt en adgang til at modtage medarbejdernes helbredsoplysninger. Virksomheder kan derfor ikke uden for loven lovligt introducere krav om test for coronavirus. Vi har tidligere beskrevet, hvordan virksomheder bør forholde sig i den situation, her.


Kan virksomheder i øvrigt tilbyde test for coronavirus på arbejdspladsen?

En række virksomheder overvejer i øjeblikket at tilbyde deres medarbejdere at blive testet for coronavirus selvom betingelserne i den førnævnte særlov ikke er opfyldt. Det kan i visse situationer være lovligt, at tilbyde frivillige coronatests til medarbejderne, men i lyset af helbredsoplysningslovgivningen skal virksomheder sikre, at de hverken anmoder om, indhenter eller på anden måde får adgang til medarbejdernes testresultater. Medarbejderne kan naturligvis modtage testresultatet selv, og de kan så selv beslutte at videregive testresultatet til virksomheden. Vi har beskrevet om muligheden her og om skattefritagelsen af sådanne tests, her.

Hvilke krav skal virksomheder opfylde når tilrejsende medarbejdere besøger arbejdspladsen?


Med en ny lov skal virksomheder med tilrejsende medarbejdere samtidig være opmærksomme på, at der er blevet indført krav om, at medarbejdere fra bestemte lande, regioner eller områder skal PCR-testes for coronavirus efter indrejse i Danmark. PCR-testen skal foretages tidligst 48 timer og senest 96 timer efter testen, der sikrede medarbejderen indrejse. Samtidig gælder der en række dokumentationskrav samt isolationskrav for disse medarbejdere, for at forhindre smittespredning på arbejdspladsen og resten af landet. Læs mere om de nye krav her.


Kan virksomheder registrere helbredsoplysninger om medarbejderne?

Når virksomheder stiller krav om test eller modtager oplysninger om tilrejsende medarbejdere, er det vigtigt at være opmærksom på, at testresultater afslører oplysninger om medarbejderens helbred. Derfor er der tale om en følsom personoplysning, og det udløser højere krav under databeskyttelsesreglerne. I forbindelse med genåbning af arbejdspladsen, og antallet af test for coronavirus sandsynligvis øges, skal virksomheder derfor også huske databeskyttelsen når arbejdspladsen sikres i øvrigt. Vi har beskrevet reglerne her.


IUNO mener

Vi er fortsat i en situation uden fortilfælde, og virksomheder skal derfor fortsat gennem løbende tiltag og dialog med medarbejderne sikre, at arbejdspladsen indrettes bedst muligt for at undgå uforholdsmæssig smittespredning, uanset om medarbejderen fortsat skal arbejde hjemmefra.

IUNO anbefaler, at virksomheder udarbejder klare handlingsplaner for indretningen eller den fremtidige genåbning af arbejdspladsen, navnlig hvis der i den forbindelse tilbydes testning på arbejdspladsen eller hvis virksomheden overvejer at gennemføre, der vil involvere medarbejdernes helbredsoplysninger eller andre indgreb der i øvrigt kan være vidtgående for medarbejdernes integritet og privatliv.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Medarbejder kunne få erstatning, selvom tab af erhvervsevne var mindre end 15 %
Medarbejder kunne få erstatning, selvom tab af erhvervsevne var mindre end 15 %
I dag
Ansættelses- og arbejdsret
Virksomheder kan ikke kræve konsulenter og bestyrelsesmedlemmer testet for coronavirus
Virksomheder kan ikke kræve konsulenter og bestyrelsesmedlemmer testet for coronavirus
I dag
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Diskrimination at opsige medarbejder på grund af sygefravær i barselsperiode
Diskrimination at opsige medarbejder på grund af sygefravær i barselsperiode
13/04/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Handicappet medarbejder kunne opsiges og havde ikke krav på morgenvagter
Handicappet medarbejder kunne opsiges og havde ikke krav på morgenvagter
08/04/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Hvornår er strejker i lufthavnen en usædvanlig omstændighed?
Hvornår er strejker i lufthavnen en usædvanlig omstændighed?
08/04/2021
Transportret, Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Medarbejder havde ret til erstatning efter mobning førte til psykisk arbejdsskade
Medarbejder havde ret til erstatning efter mobning førte til psykisk arbejdsskade
06/04/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted