Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Regler og retningslinjer for fondens uddeling af midler

Delacour
10/05/2017
Regler og retningslinjer for fondens uddeling af midler

Når fondens bestyrelse skal træffe beslutninger om uddelinger, er der en række retningslinjer, der regulerer, hvad fondens bestyrelse kan og må. Det er værd at huske på, at reglerne gælder, selvom vedtægterne siger noget andet.


DELACOUR bringer op til sommerferien 2017 en artikelserie under overskriften: ”Fonde – fondsbestyrelsens arbejde og ansvar”. Artikelserien sætter fokus på fondsbestyrelsens arbejde i de mindre erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde, herunder særligt de regler, der fastsætter og begrænser fondsbestyrelsens arbejde og ansvar. Du kan læse relaterede artikler om fonde her >

I den seneste artikel i serien beskrev vi mere overordnet reglerne for, hvordan uddelingerne fra en fond skal foregå. I denne artikel gennemgår vi mere konkret nogle retningslinjer for, hvordan fondens bestyrelse skal træffe beslutninger om uddelinger, for at overholde de relevante regler.
Kan eller skal?

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis fondens formål bestemmer, at ”bestyrelsen kan” uddele til et oplistet formål, bliver det i praksis fortolket som at ”bestyrelsen skal” uddele til det pågældende formål. Selvom vi i normal sprogbrug bruger ordet 'kan' til at sige, at bestyrelsen selv kan vælge, bliver ordet 'kan' i denne sammenhæng fortolket som et 'skal'.

Nogle fonde har et formål der bestemmer, at bestyrelsen skal uddele midler til eksempelvis 'handicappede personer' eller 'personer med indlæringsvanskeligheder'. Når formålet på den måde nævner 'personer', og det skal forstås som en fysisk person, må bestyrelsen som udgangspunkt ikke foretage uddeling til en forening, organisation eller lignende. Det gælder uanset, om den pågældende forening bruger beløbet til at støtte de pågældende personer og dermed indirekte opfylder fondens eget formål.


Hvilke formål modtager uddelinger?


Der skal ske uddeling til alle fondens formål. Når fondens formålsbestemmelse har oplistet flere formål, skal bestyrelsen tilgodese alle formålene. Bestyrelsen må ikke konsekvent fravælge ét eller flere af formålene, uanset om bestyrelsen mener, at det er den bedste måde at bruge uddelingerne på. Det gælder også uanset, om fondens stifter siger til bestyrelsen, at han eller hun synes et bestemt formål skal prioriteres højere end andre.

Set over en kortere årrække skal alle fondens formål modtage lige store uddelinger. Det skal efter fondsmyndighedens praksis tages meget bogstaveligt. Hvis nogle formål modtager færre uddelinger i ét år, skal det straks opvejes i de følgende år, så alle formålene modtager lige store uddelinger. Hvis vedtægterne konkret fastsætter en bestemt fordeling eller prioritering af flere formål, skal bestyrelsen følge vedtægternes fordeling. Hvis fondsmyndigheden opdager, at der er blevet foretaget en forkert fordeling af uddelinger mellem flere formål, vil fondsmyndigheden typisk bestemme, at der skal rettes op på det i de kommende år ved at opprioritere de tidligere nedprioriterede formål.

Som bestyrelsesmedlem er det vigtigt at huske, at reglerne skal følges, og det gælder især fondens formål. Det ses desværre ofte, at bestyrelsen i en længere periode har foretaget uddelingerne i strid med formålet. I de fleste tilfælde skyldes det, at bestyrelsen indbyrdes har samme opfattelse af, hvordan uddelingerne bør ske, men det er aldrig blevet ”udfordret” eller undersøgt nærmere. Når nye bestyrelsesmedlemmer træder ind i bestyrelsen, får de ofte at vide, hvordan uddelingerne er foregået, og det bliver taget som en selvfølgelighed, at uddelingerne er sket korrekt i forhold til reglerne. En forkert praksis kan blive yderligere forstærket, hvis stifteren stadig er i live og måske sidder i bestyrelsen endnu og fortæller, hvordan han eller hun synes, at uddelingerne skal ske. Ingen af de nævnte faldgruber er dog en undskyldning for at foretage uddelinger i strid med reglerne, så det er altid vigtigt at forholde sig kritisk som bestyrelsesmedlem.


Hvem må ikke modtage uddelinger?


Der er altid nogle personer, der kun under særlige omstændigheder må modtage uddelinger fra fonden. Det gælder stifteren, bestyrelsesmedlemmer, revisorer, direktører eller andre med en lederstilling i fonden. De pågældende personers samlevere og mindreårige børn må som udgangspunkt heller ikke modtage uddelinger fra fonden. Fonden må heller ikke yde lån eller stille sikkerhed for lån til disse personer.

Kun hvis det meget klart fremgår af vedtægterne, at der skal ske uddeling til de pågældende personer, må bestyrelsen gøre dette. Ifølge fondsmyndighedens praksis er det dog et krav, at vedtægterne ikke overlader det til bestyrelsen at vurdere. Det skal være helt klart fastsat i vedtægterne, præcist hvordan en uddeling til de pågældende personer skal ske.

Kravet er ikke opfyldt, hvis der eksempelvis står i vedtægterne, at ”bestyrelsen skal anvende op til 50%” til uddeling til de pågældende personer. Bestyrelsen skal i de tilfælde vurdere både hvor meget der præcist skal uddeles og hvordan uddelingerne skal fordeles indbyrdes mellem flere af sådanne personer – og det er i strid med reglerne. Hvis vedtægterne er som i eksemplet, må bestyrelsen ikke foretage nogen form for uddeling til de pågældende personer.

I vedtægterne i nogle fonde er det udtrykkeligt skrevet, at fondsmyndigheden (eller domstolene) ikke kan ændre eller bedømme bestyrelsens vurdering af, hvordan uddelingerne skal foretages. Sådan en bestemmelse vil dog uden videre blive tilsidesat af både fondsmyndigheden og domstolene.


Næste gang...


I næste artikel beskriver vi de nye regler omkring registrering af fondes reelle ejere. Der er tale om et helt nyt regelsæt, der medfører en handlepligt for fondens bestyrelse, og det er derfor nødvendigt for alle fonde at forholde sig til reglerne.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
01/10/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted