Opsigelse få dage efter forældreorlov var diskrimination

Medarbejderen blev i 2018 ansat som lærer på et teknisk gymnasium. Det fremgik af ansættelsesbrevet, at ansættelsen skete i henhold til overenskomst for akademikere i staten.
I efteråret 2018 havde læreren været indkaldt til en mundtlig samtale, hvor han blev irettesat for at have udvist krænkende adfærd over for en kvindelig kollega, som havde henvendt sig til ledelsen på gymnasiet. Der var dog ikke meddelt en formel advarsel.
Læreren blev ved brev opsagt fra sin stilling i 2021. Af brevet fremgik bl.a., at skolen havde set sig nødsaget til at afskedige ham, da han igennem en længere periode havde udvist en - ifølge ledelsen - fuldstændig uacceptabel adfærd over for i alt fem kvindelige kolleger, bl.a. ved at omtale kollegernes kroppe med seksuelle undertoner.
Af gymnasiets politik for seksuel chikane fremgik følgende:
”Hvad gør jeg, hvis jeg bliver udsat for seksuel chikane?
Hvis man bliver udsat for seksuel chikane, er det vigtigt at sige fra – så klart og tydeligt som muligt.
Fortsætter chikanen, skal den chikanerede henvende sig til sin tillidsrepræsentant, leder eller chef.
Ledelsen eller tillidsrepræsentanten henvender sig derefter til chikanøren og beder vedkommende stoppe, og der arrangeres eventuelt et møde mellem de to parter.
Hvis chikanen fortsætter på trods af den uformelle advarsel, afgives straks en skriftlig advarsel.
Stopper chikanen ikke herefter, forflyttes eller afskediges chikanøren. Såfremt det er en elev, bortvises eleven.”
Tvisten vedrørte bl.a., om gymnasiets politik for seksuel chikane og mobning gav hjemmel til at skride direkte til afskedigelse pga. den udviste krænkende adfærd, eller om afskedigelse var betinget af forudgående advarsel.
Voldgiftsretten: Gymnasiet skulle ikke give skriftlig advarsel – afskedigelse var berettiget
Opmanden lagde indledningsvist til grund, at gymnasiets politik for seksuel chikane og mobning kunne læses således, at der ikke kan ske afskedigelse som følge af seksuel chikane, hvis der ikke forinden er givet en skriftlig advarsel.
Dog var det opmandens opfattelse, at politikken naturligt skulle forstås i lyset af almindelige ansættelsesretlige principper. Derfor kunne en sådan politik ikke påberåbes af de ansatte som værn mod afskedigelse i tilfælde, hvor der var tale om så grov seksuel chikane, at der efter de nævnte ansættelsesretlige principper ville være grundlag for umiddelbar afskedigelse.
Derefter vurderede opmanden, om det kunne anses for godtgjort, at lærerens adfærd over for hans kvindelige kolleger havde haft en sådan karakter, at den kunne begrunde afskedigelse uden forudgående advarsel.
Samtalen i efteråret 2018, hvor læreren var blevet irettesat, kunne ikke lægges til grund som bevis, da indholdet af samtalen ikke kunne dokumenteres skriftligt. Gymnasiet var ikke omfattet af notatpligten i forvaltningsloven.
Selvom samtalen i efteråret 2018 ikke havde haft karakter af en formel advarsel, lagde opmanden til grund, at læreren efter samtalen havde haft særlig grund til at være opmærksom på ikke at udvise seksuelt chikanerende adfærd fremadrettet.
Opmanden fandt, at fire ud af de i alt frem kollegers forklaringer havde været sammenhængende og troværdige og derfor kunne lægges til grund for bedømmelsen af den adfærd, som læreren havde udvist over for dem.
Det var opmandens opfattelse, at læreren i en lang række tilfælde var kommet med uønskede udtalelser med seksuelle undertoner, som havde krænket de nævnte læreres værdighed og skabt et ubehageligt klima for dem. Dette skulle også ses i lyset af, at flere af de krænkede kolleger var nyansatte og til dels i midlertidige stillinger.
Selvom alle udtalelserne ikke havde været lige grove, var flere af udtalelserne af så grov og så krænkende karakter, at der var tale om så omfattende seksuel chikane, at det tekniske gymnasium havde været berettiget til at afskedige A - også uden forudgående advarsel.
Bech-Bruuns kommentarer
Kendelsen er interessant, da den viser, at der kan ses bort fra interne politikker om håndteringen af personalesager, såfremt den udviste adfærd er af så grov karakter, at man efter almindelige ansættelsesretlige principper umiddelbart vil kunne skride til en afskedigelse, som i sagen skete i form af opsigelse med varsel.
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.