Artikel
Overvågning af private e-mails var ikke i strid med EMRK artikel 8 om ret til privatliv og korrespondance
Kromann Reumert
23/02/2016
En arbejdsgiver overvågede og gennemgik en medarbejders e-mails og konstaterede, at kontoen blev brugt til personlige formål. Det medførte bortvisning med henvisning til interne retningslinjer, der blandt andet forbød privat brug af IT-systemerne. Medarbejderen mente efterfølgende, at gennemgangen udgjorde en krænkelse af medarbejderens ret til privatliv og korrespondance efter EMRK artikel 8. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fandt imidlertid, at overvågningen og gennemgangen ikke udgjorde en krænkelse af privatlivets fred.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom af 12. januar 2016.
SAGEN KORT
Sagen omhandlede en rumænsk medarbejder, der i forbindelse med sit arbejde havde brugt sin arbejdsrelaterede e-mail til personlige formål. Ved en gennemgang af medarbejderens e-mails konstaterede arbejdsgiveren den private brug af systemerne.
Arbejdsgiveren bortviste herefter medarbejderen med henvisning til arbejdsgiverens interne regler om, at det var forbudt at forstyrre ro og orden på arbejdspladsen, herunder specielt ved brug af computere mv. til personligt brug.
Sagen blev forelagt de nationale domstole. Medarbejderens påstod, at beslutningen om, at medarbejderen skulle bortvises, var ugyldig, idet medarbejderens ret til korrespondance i henhold til den rumænske forfatning og straffelov var krænket. De nationale domstole fandt imidlertid, at bortvisningen var berettiget, hvorfor arbejdsgiveren fik medhold.
For Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol hævdede medarbejderen, at arbejdsgiverens beslutning om bortvisning var baseret på en tilsidesættelse af medarbejderens ret til privatliv og korrespondance, og at de nationale domstole havde undladt at beskytte disse rettigheder.
DEN EUROPÆISKE MENNESKERETTIGHEDSDOMSTOLS AFGØRELSE
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol foretog en vurdering af, om de nationale domstole havde foretaget en rimelig afvejning mellem på den ene side hensynet til medarbejderens ret til privatliv og på den anden side arbejdsgiverens ledelsesret.
I nærværende sag var der interne regler, der direkte forbød medarbejderne at bruge IT-systemerne privat, og medarbejderne var tidligere advaret om, at deres brug ville blive overvåget. Dertil kom, at arbejdsgiveren havde undersøgt medarbejderens e-mails i den tro, at meddelelserne indeholdt professionelle beskeder, fordi medarbejderen havde sagt, at dette var tilfældet.
På denne baggrund fandt Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke, at gennemgangen af de private e-mails udgjorde en krænkelse af privatlivets fred efter EMRK artikel 8. Arbejdsgiveren blev derfor frifundet.
HVAD VISER DOMMEN?
Afgørelsen illustrerer vigtigheden af at formulere klare interne retningslinjer vedrørende virksomhedens overvågning og eventuelle gennemgang af medarbejdernes e-mails.
Uanset den konkrete afgørelse er det klare udgangspunkt efter dansk ret således fortsat, at reglerne i straffe- og persondatalovgivningen regulerer grænserne for, i hvilket omfang en arbejdsgiver må foretage logning og kontrol af medarbejdernes anvendelse af e-mails og internettet. Uanset om disse regler er overholdt, kan interne retningslinjer utvivlsomt påvirke vurderingen af, om en opsigelse eller bortvisning af en medarbejder er berettiget.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →