Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Opsigelse af religiøs medarbejder udgjorde ikke forskelsbehandling

Bech Bruun
12/09/2022
Opsigelse af religiøs medarbejder udgjorde ikke forskelsbehandling
Bech Bruun logo
Højesteret har fastslået, at det ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven, at et gymnasie pålagde en medarbejder at give møde på en lørdag, selvom en central del af medarbejderens religion var at helligholde lørdagen som sabbatsdag.

Sagen, der var blevet henvist til landsretten i 1. instans, angik en medarbejder, som var ansat på et gymnasium, og som grundet sin religiøse overbevisning ikke gav fremmøde til et åbent hus-arrangement på gymnasiet på en lørdag. Som følge heraf blev medarbejderen opsagt.


Åbent hus-arrangementet blev holdt hvert år, hvor kommende elever kunne deltage i undervisningen for at vurdere, om de ville søge om optagelse på gymnasiet. Alle medarbejdere skulle som udgangspunkt møde på arbejde. Forud for arrangementet bad gymnasiet medarbejderen om at møde op og undervise. Medarbejderen nægtede at møde op under henvisning til, at lørdagen ifølge hans religiøse overbevisning var en helligdag, hvor han ikke måtte arbejde.


Medarbejderen blev efterfølgende opsagt, da han udeblev fra åbent hus-arrangementet, på trods af, at han var blevet pålagt at møde ind, og på trods af, at konsekvenserne ved udeblivelse var blevet drøftet forinden.


Ligebehandlingsnævnet traf den 4. marts 2019 afgørelse om, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingslovens regler om beskyttelse mod indirekte forskelsbehandling.


Landsretten: Forholdet var ikke omfattet af forbuddet i forskelsbehandlingsloven

Landsretten bemærkede indledningsvist, at medarbejderen tilhørte et godkendt trossamfund, hvilket gymnasiet havde været bekendt med ved ansættelsen.


Kravet om fremmøde til at arbejde en lørdag kunne ifølge landsretten udgøre indirekte forskelsbehandling efter forskelsbehandlingsloven § 1, stk. 3, hvis det stillede religiøse medarbejdere ringere end andre medarbejdere. Gymnasiet skulle herefter bevise, at kravet for fremmøde til at arbejde en lørdag var objektivt begrundet i et sagligt formål, at midlerne til at opfylde formålet var hensigtsmæssige og nødvendige, og at forholdet derfor ikke udgjorde indirekte forskelsbehandling.


Landsretten fandt, at gymnasiet havde løftet bevisbyrden for, at det var nødvendigt at stille krav om medarbejderens fremmøde til åbent hus-arrangementet, og kravet om fremmøde var derfor objektivt begrundet i et sagligt og hensigtsmæssigt formål. Opsigelsen udgjorde herefter ikke indirekte forskelsbehandling i strid med forskelsbehandlingslovens § 1, stk. 3.


Højesteret: Ingen forskelsbehandling

Det udgjorde ikke forskelsbehandling at opsige medarbejderen for at nægte lørdagsarbejde grundet medarbejderens religiøse overbevisning


Højesteret lagde til grund, at der var tale om et forhold, der var omfattet af forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling på grund af religion eller tro, og at gymnasiets pålæg om at medarbejderen skulle møde den pågældende lørdag, som udgangspunkt stillede ham ringere end andre på grund af hans religion eller tro i henhold til lovens § 1, stk. 3.


Højesteret vurderede, at pålægget om at møde på arbejde ved åbent hus-arrangementet var begrundet i et sagligt formål og var hensigtsmæssigt. Højesteret vurderede derfor, at gymnasiet havde godtgjort, at pålægget var nødvendigt.


Det udgjorde derfor ikke forskelsbehandling at opsige medarbejderen for ikke at møde ind på arbejde en lørdag, og opsigelsen var derfor ikke i strid med forskelsbehandlingsloven.


Højesteret stadfæstede derfor landsrettens dom.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted