Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Ophold hjemme mellem vagter var arbejdstid

IUNO
22/10/2019
629
Ophold hjemme mellem vagter var arbejdstid
IUNO logo


Vestre Landsret har i en principiel dom afgjort, at en virksomhed skulle betale godtgørelse til en flexchauffør, der i en periode havde arbejdet omkring 55 timer om ugen. Årsagen var, at medarbejderens ophold hjemme mellem vagter også måtte anses for arbejdstid, og at virksomheden derfor havde overtrådt 48-timers reglen.


Sagen handlede om en flexchauffør, der i en periode havde haft en række vagter med opstart tidligt om morgenen og sluttid omkring midnat. Arbejdet var tilrettelagt sådan, at han modtog besked om dagens første tur dagen forinden, og at efterfølgende ture herefter blev tilrettelagt samme dag. Flexchaufføren vidste derfor ikke på forhånd, hvordan turene skulle planlægges, men havde fra når en tur kom ind i systemet, en responstid på mellem 1 og 52 minutter.

I ventetiden mellem turene tog flexchaufføren ofte hjem. Fordi han skulle sidde parat til at køre med kort varsel, så snart der var en tur, havde han imidlertid ikke mulighed for at foretage sig særligt meget og sad stort set bare og ventede på den næste tur. Han havde sin uniform på i hele tidsrummet og kunne derfor ikke foretage sig særlig meget andet i ventepositionen end at læse en bog eller se fjernsyn.

Flexchaufføren fremsatte herefter krav om godtgørelse for overtrædelse af arbejdstidsloven, da han mente, at hans lange arbejdstid var en overtrædelse af 48-timers reglen, hvorefter den gennemsnitlige arbejdstid over en 4-måneders periode ikke må overstige 48 timer. Det fremgik nemlig af hans egne timeopgørelser, at han fra oktober til februar havde arbejdet omkring 55 timer i gennemsnit, når hans ventetid mellem turene talte med. Virksomheden var uenig med opgørelsen og fastholdt, at han kun havde arbejdet cirka 38 timer i gennemsnit. Det skyldtes, at virksomheden ikke var enig i, at flexchaufførens ophold mellem turene kunne anses for arbejdstid.

Vestre Landsret skulle herefter tage stilling til om den tid, hvor flexchaufføren havde siddet i venteposition hjemme mellem turene, kunne tælle som arbejdstid.


Flexchaufførens ventetid talte også med


Indledningsvist understregede landsretten, at parterne var enige om, at flexchaufføren i perioden havde stået til rådighed for virksomheden fra kl. 6.03 om morgenen til omkring kl. 23 om aftenen. I det tidsrum var der hverken mulighed for at ”tjekke ud” eller på anden måde forudse, hvornår næste tur skulle køres. Derfor varierede flexchaufførens ventetid også meget fra ned til 10 minutter og op til 10 timer.

Vestre Landsret fandt, at flexchaufføren var forpligtet til at stå til rådighed med meget kort varsel, og at han under sine vagter ikke havde mulighed for varetage sine personlige eller sociale interesser. Med henvisning til EU-Domstolens praksis fastslog Vestre Landsret herefter, at flexchaufførens forpligtelse til at stå til rådighed når som helst under sine vagter begrænsede hans muligheder for at varetage sine personlige eller sociale interesser. Flexchaufførens ophold hjemme under vagter måtte derfor tælle med i hans arbejdstid.


IUNO mener


Dommen viser, at virksomheder skal være opmærksomme på reglerne om arbejdstid, når medarbejdere skal stå til rådighed med kort varsel. Virksomheder kan nemlig risikere, at den tid, hvor medarbejderne står til rådighed, ikke kan anses for hviletid og medføre en overtrædelse af arbejdstidsloven.

IUNO anbefaler i lyset af afgørelsen, at virksomheder gennemgår deres arbejdstidspolitikker og tidsregistreringssystemer i forhold til, om medarbejdernes hviletid faktisk må anses for arbejdstid.

[Vestre Landsrets dom af 26. august 2019 i sag BS-28224/2018]Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet
COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag lægger op til skærpelse af reglerne om arbejds- og opholdstilladelse
Nyt lovforslag lægger op til skærpelse af reglerne om arbejds- og opholdstilladelse
17/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
17/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Medarbejder fik godtgørelse for uberettiget opsigelse efter tilbud om deltid
Medarbejder fik godtgørelse for uberettiget opsigelse efter tilbud om deltid
16/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Ny trepartsaftale om lønkompensation i Nordjylland
Ny trepartsaftale om lønkompensation i Nordjylland
11/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Krav til whistleblowerordninger på statens område
Krav til whistleblowerordninger på statens område
10/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret, Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted