Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ombudsmanden: Afskedigelse af gymnasielærer var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed

Horten
09/09/2016
Ombudsmanden: Afskedigelse af gymnasielærer var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed


Ombudsmanden fandt det "særdeles kritisabelt", at Campus Bornholm afskedigede en gymnasielærer for at ytre sig kritisk om sin arbejdsgiver. Det var også kritisabelt, at arbejdsgiveren efterfølgende sendte et orienteringsbrev til samtlige af gymnasiets medarbejdere.






Sagen tog udgangspunkt i en e-mail, som en gymnasielærer fra Campus Bornholm havde sendt til medlemmerne af Folketingets Finansudvalg. E-mailen blev sendt i forbindelse med en ekstraordinær bevilling til campusbyggeriet, som finansudvalget skulle tage stilling til. I e-mailen udtrykte gymnasielæreren sin bekymring for, at finansieringen af campusbyggeriet ikke var på plads, og kritiserede samtidig skolens ledelse for dens økonomiske dispositioner. Gymnasielæreren udtrykte det således:

"Som underviser på STX-Bornholm og bosiddende på øen ved jeg ikke, hvad jeg håber på. Men som almindeligt tænkende væsen og skatteyder i Danmark håber jeg, at hvis Finansudvalget vælger at redde den synkende skude, så betinger de sig såvel direktørens som bestyrelsens afgang."

På den baggrund valgte Campus Bornholm at afskedige gymnasielæreren på grund af illoyal optræden, bl.a. under henvisning til, at udtalelsen var "af en betydelig grovhed, og at den udviste illoyalitet ikke var forenelig med et fortsat samarbejde med ledelsen på skolen."


BREV TIL ANDRE MEDARBEJDERE: "LOYALITET VERSUS YTRINGSFRIHED"


Afskedigelsen affødte en del opmærksomhed i medierne. I den forbindelse gjorde gymnasielæreren det bl.a. gældende, at afskedigelsen var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. Dette fik skolens ledelse til at sende et orienteringsbrev til samtlige af skolens medarbejdere. Brevet indeholdt bl.a. et afsnit med overskriften "Loyalitet versus ytringsfrihed", hvorunder det anførtes, at medarbejderne skulle rette kritik til deres nærmeste leder. I et interview til Bornholms Tidende udtalte skolens næstformand uddybende:

"Det er vigtigt at have en åben kritik af ledelsen. Men det er vigtigt, at man retter sin kritik direkte til ledelsen først. Derefter mener jeg sagtens, at man kan være i medierne med det."

Under henvisning til reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed fandt ombudsmanden, at gymnasielærerens udtalelser til finansudvalget "klart [ligger] inden for rammerne af det, som en offentlig arbejdsgiver må acceptere fra sine ansatte." Ombudsmanden udtalte endvidere, at tidspunktet for udtalelsernes fremsættelse – aftenen inden, sagen skulle behandles i finansudvalget – ikke kunne tale for at anse ytringerne for ulovlige.

Ombudsmanden udtalte desuden, at orienteringsbrevet ikke gav et retvisende billede af de ansattes adgang til at ytre sig – også kritisk – om forhold på skolen, herunder om eventuelle uenigheder med ledelsen om dens økonomiske dispositioner.


OMBUDSMAND: EN OFFENTLIG ARBEJDSGIVER KAN ØNSKE ELLER OPFORDRE, IKKE DIKTERE


Ombudsmanden anså det som en skærpende omstændighed, at skolens næstformand udtalte til medierne, at det var vigtigt, at kritik af ledelsen i første omgang blev rettet internt. I den forbindelse udtalte ombudsmanden, at en offentlig myndighed gerne må udtrykke ønske om eller opfordre til, at de ansatte i første omgang retter eventuel kritik af deres arbejdsplads internt. Der må imidlertid ikke – som det var tilfældet med næstformandens udtalelser – efterlades tvivl om, at de ansatte har ret til at fremføre kritikken offentligt uden først at anvende de interne systemer på arbejdspladsen.

Ombudsmanden fandt samlet set forholdene "særdeles kritisable" og henstillede til, at Campus Bornholm genoptager afskedigelsessagen og iværksætter nødvendige tiltag for at sikre, at medarbejderne ikke er i tvivl om rammerne for deres ytringsfrihed, herunder om retten til på egne vegne at fremsætte kritik af skolen, ledelsen og dens økonomiske dispositioner samt om retten til at fremsætte kritikken offentligt uden forinden at have fremsat denne over for skolens ledelse.


GENANSAT


Allerede dagen efter Campus Bornholm modtog ombudsmandens udtalelse blev gymnasielæreren genansat i samme stilling, som han oprindeligt blev afskediget fra.


I TRÅD MED ANDEN PRAKSIS


Udtalelsen er den seneste i en række af udtalelser, hvor ombudsmanden har forholdt sig kritisk over for myndighedernes håndtering af reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. Således har Horten for nyligt omtalt en udtalelse, hvor ombudsmanden fandt en udtalelse om forsvarets ansattes adgang til at ytre sig "meget kritisabel".
 

[layerslider id="67"]




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny lov skal sikre ansvarlig brug af AI
Ny lov skal sikre ansvarlig brug af AI
19/05/2025
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige, EU-ret
Lov om offentlig ansattes ytringsfrihed er nu vedtaget
Lov om offentlig ansattes ytringsfrihed er nu vedtaget
22/05/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Arbejdsskader kan også opstå ved hjemmearbejde – men hvem bærer ansvaret?
Arbejdsskader kan også opstå ved hjemmearbejde – men hvem bærer ansvaret?
23/05/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Sådan forbereder I jer på reglerne om løngennemsigtighed
Sådan forbereder I jer på reglerne om løngennemsigtighed
10/06/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Nye regler giver bedre vilkår til forældre med syge børn og forældre, der mister børn
Nye regler giver bedre vilkår til forældre med syge børn og forældre, der mister børn
13/06/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Ny konvention om vold og chikane på arbejdspladsen
Ny konvention om vold og chikane på arbejdspladsen
13/06/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted