Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Øgede sanktioner og mulighed for blokering af websites, der sælger farlige produkter til Danmark

Bech Bruun
18/06/2020
631
Øgede sanktioner og mulighed for blokering af websites, der sælger farlige produkter til Danmark
Bech Bruun logo
Den 4. juni vedtog Folketinget ny lovgivning, som gør det muligt at blokere online-forhandlere, som ikke overholder de danske regler om produktsikkerhed. Den nye lovgivning er en dansk lov om markedsovervågning og produktoverensstemmelse, som supplerer EU-Forordning 2019/1020 om markedsovervågning og produktoverensstemmelse.


Formålet med loven er at styrke beskyttelsen af danske forbrugere og andre slutbrugere mod usikre og ulovlige produkter, herunder når de handler online og via globale platforme.

Loven skaber en ny stærk ramme for håndhævelse af kravene til produkters sikkerhed og overensstemmelse på tværs af en række produktområder, herunder legetøj, fyrværkeri, el-apparater, maskiner mv.

Loven giver mulighed for at blokere online-forhandleres websites, hvis de gentagne gange sælger farlige produkter på deres platforme. Den nye lovgivning giver også mulighed for højere straf end hidtil. Loven træder i kraft den 1. juli 2020. Sanktionerne for manglende overholdelse af forpligtelserne i henhold til EU-Forordning 2019/2010 træder først i kraft den 16. juli 2021.

Loven supplerer EU-Forordning 2019/1020 om markedsovervågning og produktoverensstemmelse. Læs Bech-Bruuns tidligere artikel om vedtagelse af EU-Forordningen

Ifølge Erhvervsministeriet tager de gældende regler om markedsovervågning ikke højde for de senere års udvikling i global e-handel. Det betyder, at det i dag er for nemt, særligt for virksomheder og platforme uden for EU, at omgå reglerne og udsætte brugere for risici. Det betyder også, at det store flertal af danske virksomheder, som overholder reglerne, bliver udsat for unfair konkurrence.

Loven gør det sværere at omgå produktreglerne. På linje med EU-Forordningen udvider loven myndighedernes beføjelser til at føre kontrol, blandt andet med ny hjemmel til kontrol under skjult identitet og til at få blokeret adgangen til onlinegrænseflader, der sælger farlige produkter.

Loven skærper samtidig konsekvenserne for ikke at overholde reglerne, blandt andet ved at skærpe straffen og hæve de vejledende bødeniveauer med særligt fokus på gentagne overtrædelser.

Loven samler de overordnede bestemmelser om produkter og markedsovervågning på Sikkerhedsstyrelsens områder i én hovedlov (herunder regler om harmoniserede, ikke-harmoniserede og nationalt regulerede produkter). I modsætning til i dag, hvor kontrolbeføjelser og sanktioner varierer fra produkt til produkt, søges ensartning af markedsovervågningen for at gavne for brugernes sikkerhed og virksomhedernes retssikkerhed.


Udvidede håndhævelsesbeføjelser og skærpede sanktioner


Sikkerhedsstyrelsen udpeges som det nationale forbindelseskontor og tilsynsmyndighed.

Sikkerhedsstyrelsen overvåger overholdelsen af loven og gennemfører sanktioner (i henhold til krav om domstolsprøvelse).

Loven udvider myndighedernes tilsynsbeføjelser i forlængelse af EU-Forordningen.

Loven giver ny hjemmel til kontrol under "skjult identitet" ("mystery shopping"). I praksis er kontrol under skjult identitet (mystery shopping) være et nyt kontrolværktøj for Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen kan udstede påbud om, at ejeren af et website skal ændre eller fjerne indhold, der henviser til produkter, som ikke er i overensstemmelse med loven, regler fastsat i loven eller forordninger inden for lovens anvendelsesområde.

Loven giver desuden mulighed for at blokere adgang til onlinegrænseflader, som sælger farlige produkter.

Et website kan blokeres, hvis et påbud ikke er overholdt eller websitet gentagne gange har solgt eller fungeret som platform for salget af produkter, som udgør en alvorlig risiko.

Denne bestemmelse implementerer EU-Forordningens artikel 14, stk. 4, k), i). Bestemmelsen i den danske lov går dog videre end Forordningen og udvider anvendelsesområdet ud over produkter, som udgør en alvorlig risiko til også at omfatte produkter, som ikke overholder kravene i loven.

Bestemmelsen kan anvendes over for onlineplatforme og e-handelssider, som formidler salg af produkter og/eller skaber kontakt mellem køber og sælger.

Loven skærper samtidig konsekvenserne for ikke at overholde reglerne ved at skærpe straffen og hæve de vejledende bødeniveauer med særligt fokus på gentagne overtrædelser.

Manglende overholdelse kan straffes med bøde, og under skærpende omstændigheder kan straffen forhøjes til to års fængselsstraf.

Der er intet loft for bøder, men det er blevet foreslået i forarbejderne til loven, at en bøde som udgangspunkt mindst bør være på 50.000 kr. for mindre virksomheder. Der kan dog forventes betydeligt højere bøder for større virksomheder.


Bech-Bruuns kommentarer


Operatører skal sikre sig, at de produkter, der forhandles eller stilles til rådighed på det danske marked, er i overensstemmelse med de bestemmelser, der fremgår af lovgivningen (herunder regler om harmoniserede, ikke-harmoniserede og nationalt regulerede produkter).

Vi forventer, at myndighederne vil være klar til at anvende de udvidede beføjelser, når loven træder i kraft, og virksomheder, der sælger produkter til det danske marked bør således være klar til at opfylde lovens krav.

Vores eksperter er klar til at rådgive om den nye lovs indvirkning og fortolkning.
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny dom fra EU-Domstolen afklarer regler om oprindelsesmærkning af fødevarer
Ny dom fra EU-Domstolen afklarer regler om oprindelsesmærkning af fødevarer
09/10/2020
E-handel og markedsføring
Ulovligt telefonsalg: Forbruger­ombudsmanden politianmelder to energiselskaber
Ulovligt telefonsalg: Forbruger­ombudsmanden politianmelder to energiselskaber
28/09/2020
E-handel og markedsføring
Nye vejledninger til influenters markedsføring af fødevarer
Nye vejledninger til influenters markedsføring af fødevarer
10/09/2020
E-handel og markedsføring
Ændring af AVMS-direktivet: Ny lovgivning for TV og medietjenester
Ændring af AVMS-direktivet: Ny lovgivning for TV og medietjenester
09/09/2020
E-handel og markedsføring, Øvrige
Forbrugerombudsmanden: Tavshedsklausuler i forbrugeraftaler er ugyldige
Forbrugerombudsmanden: Tavshedsklausuler i forbrugeraftaler er ugyldige
03/09/2020
E-handel og markedsføring, Kontraktret, Øvrige
Nye retningslinjer og mærkningsordning for el-produkter
Nye retningslinjer og mærkningsordning for el-produkter
28/08/2020
E-handel og markedsføring, Energi og forsyning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted