Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt lovforslag sikrer medarbejdere udvidet ret til sorgorlov

IUNO
21/10/2020
Nyt lovforslag sikrer medarbejdere udvidet ret til sorgorlov
IUNO logo
Regeringen har netop fremsat et nyt lovforslag om udvidet ret til sorgorlov, der skal sikre medarbejdere bedre rettigheder i forbindelse med et barns død. Lovforslaget ændrer den nuværende fraværsperiode for medarbejdere, så det bliver muligt at tage sorgorlov i op til 26 uger, hvor de nugældende regler kun giver ret til 14 uger. Fremover vil retten til sorgorlov omfatte tabet af et barn under 18 år, hvorimod de nugældende regler kun omfatter tabet af et barn på under 32 uger.

I forlængelse af et borgerforslag, som foreslog udvidet ret til sorgorlov, valgte regeringen og folketingets partier at fremsætte lovforslaget herom. Lovforslaget indeholder væsentlige ændringer i barselsloven, som fremover får betydning for virksomheder og medarbejdere.


Det nye lovforslag indebærer en række væsentlige ændringer:

  • Retten til sorgorlov forlænges fra 14 uger til 26 uger.
  • Retten til sorgorlov vil omfatte alle forældre, der mister et barn under 18 år, eller hvis barnet er dødfødt. Det samme vil gælde for adoptanter og kommende adoptanter.

Ved konkurrerende barselsrettigheder, hvor der på samme tid er ret til sorgorlov til ét barn og forældreorlov til et andet barn, bliver det muligt at udsætte forældreorloven og benytte sorgorlov i stedet.


I tilfælde af bortadoption vil retstilstanden være uændret. Det betyder, at hvis et barn bortadopteres inden den 32. uge efter fødsel, får hver af forældrene ret til 14 ugers sorgorlov.


Hvad betyder den udvidede ret til sorgorlov for virksomhederne?

Det er som udgangspunkt længden af fraværsperioden, der kommer til at få størst betydning for virksomheder.

Virksomheder har krav på at blive informeret hurtigst muligt, hvis medarbejdere vil gøre brug af sorgorlov. Medarbejdere er også forpligtet til at informere om den forventede længde af sorgorloven. Som noget nyt kan medarbejdere både forlænge og afkorte deres sorgorlov, så længe de orienterer virksomheden herom. Virksomheder kan på den måde tage hensyn til medarbejderes fravær ved tilrettelæggelsen af arbejdet.


Alle tidligere underretninger i forbindelse med fravær efter barselsloven bortfalder, hvis medarbejdere ønsker at holde sorgorlov. Medarbejderne skal i så fald underrette virksomheden på ny.


Under sorgorloven har medarbejdere ret til barselsdagpenge, så længe de opfylder betingelserne herom. Udenlandske virksomheder har krav på refusion, hvis de udbetaler løn til medarbejdere, som opfylder de betingelser.


Den nye lov om udvidet ret til sorgorlov bliver i øjeblikket behandlet i folketinget og forventes at træde i kraft den 1. januar 2021. Vi følger udviklingen tæt og vender tilbage, når der er nyt.


IUNO mener

Det nye lovforslag udvider medarbejderes ret til sorgorlov, og har derfor stor betydning for virksomheder. Blandt andet vil medarbejdere nemlig få ret til 12 ugers længere fraværsperiode og muligheden for undervejs at regulere længden af orloven. Virksomheden får dog mulighed for at tilrettelægge arbejdsopgaverne, da det nye lovforslag forpligter medarbejdere til at orientere virksomheden hurtigst muligt, hvis de vælger at tage sorgorlov.

IUNO anbefaler, at virksomheder gennemgår deres politikker og handlingsplaner på området, så de er forberedt på situationen, når en medarbejder mister et barn. Det er vigtigt, at virksomhederne er i stand til at reagere hurtigt, og er i stand til at vejlede de ansatte og tilpasse arbejdet, så det er muligt at imødekomme medarbejdernes behov bedst muligt i en sådan situation.


[L 20 Forslag til lov om ændring af barselsloven, lov om sygedagpenge og forskellige andre love]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted