Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt kodeks skal fremme samarbejdet mellem kunder og leverandører

Bird & Bird
16/11/2016
Nyt kodeks skal fremme samarbejdet mellem kunder og leverandører
Statens IT-projektråd har i samarbejde med Dansk IT, IT-Branchen og DI Digital udarbejdet et nyt kodeks for det gode kunde-leverandørsamarbejde. Det skal hjælpe til at undgå fremtidige statslige it-skandaler ved at skabe grundlag for et godt samarbejde mellem kunder og leverandører.


I Europa ligger Danmark digitaliseringsmæssigt nr. 1. Danske offentlige myndigheder anvender i stigende grad digitaliserede styringsredskaber ved it-projekter, men Statens IT-projektråd oplever en række samarbejds- og kommunikationsvanskeligheder mellem kunder og leverandører. Derfor har it-projektrådet fået etableret det nye sæt af grundlæggende principper for, hvordan et godt kunde-leverandør samarbejde kan etableres. Det nye kodeks er mere konkret anvendeligt end den tidligere vejledning for godt kunde-leverandør samarbejde.

Kodekset er koncentreret i en lille publikation på 24 sider, der uddyber de grundlæggende 7 principper:

De 7 principper

 • Projekt og samarbejde forankres i topledelsen

 • Der styres efter fælles mål og efter de vigtigste forretningsmæssige behov

 • De rette kompetencer matches og er til stede gennem hele projektet

 • Governance og scope tilpasses projektets karakter og drøftes tidligt

 • Problemer, udfordringer og risikoanalyser deles hele vejen gennem projektet

 • Der holdes fokus på transparens og åbenhed

 • Tidlig og vedvarende dialog dyrkes


Principperne er udviklet på baggrund af praktiske erfaringer fra statslige projekter, og er således målrettet it-projekter af en vis størrelse og kompleksitet. Principperne skal understøtte et tæt samarbejde mellem kunder og leverandører, selvom parterne har visse modsatrettede interesser. Det er alfa omega, at både kunde og leverandør har fokus på, at projektet er vellykket indenfor de rammer og krav, der er opstillet forud for projektet. Derudover forudsætter et godt samarbejde samtidig gode menneskelige kompetencer, hvor nøgleordene er gensidig tillid og åbenhed.


Næstformand i Statens It-projektråd, Birgit Nørgaard, udtaler bl.a.:


''Digitalisering er en forudsætning for, at staten kan løfte sine opgaver, og derfor er it-projekterne kommet højere op på myndighedernes dagsordener. Godt samarbejde i projekterne handler om ledelse, mennesker og kemi. For at samarbejdet kan komme til at fungere, er det vigtigt at tilvejebringe et samarbejdsklima præget af gensidig tillid og respekt.''

Kodekset skal bidrage som et redskab til, at statslige it-projekter i fremtiden når i mål. For hver af faserne i den statslige projektmodel angives konkrete initiativer, som både kunder og leverandører kan have glæde af for at nå et velgennemført projekt. Initiativer, der kan bruges for projekter i både den offentlige og private sektor.

Der har været bred opbakning ved udarbejdelsen af kodekset. Det er et skridt på den rigtige vej i forbindelse med kommende store investeringer i it-systemer hos bl.a. Skat og Rigspolitiet. Brancheorganisationerne vil udbrede budskaberne ved hjælp af afholdelse af kurser, og der er planer om styregruppeuddannelser for de it-folk, der skal udvikle de statslige it-projekter.

It-skandaler har kostet de danske skatteydere milliarder af kroner, hvor it-projekter er blevet opgivet som følge af manglende samarbejde og kommunikation. Det offentlige har forsøgt sig med at udvikle større og avancerede it-systemer, der skal føre til en effektivisering, men erfaringen er dog, at der har manglet nogle helt konkrete retningslinjer for, hvordan håndteringen skal foregå, så fejl ikke gentager sig.


Eksempler på store offentlige it-skandaler:


 • EFI. Skats inddrivelsessystem: Forsinket. Indført i 2013. Pris: 292 mio. kr.

 • Digital tinglysning: Forsinket. Indført i 2009. Budget overskredet med 266 mio. kr.

 • Amanda: Arbejdsmarkedsstyrelsen. Skrottet i 2008. Pris: 1 mia. kr.

 • DeMars: Forsvaret. Forsinket. Budget overskredet med 400 mio. kr.


Det nye kodeks fra Digitaliseringsstyrelsen skal løfte samarbejdet mellem kunder og leverandører til et højere samarbejdsniveau. Målet er, at de it-projekter, der i fremtiden skal varetage statens kerneydelser, skal give besparelser og en forbedret service gennem øget selvbetjening.

Download hele kodekset her.

 


 
 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted