Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye sanktioner fra EU mod Belarus

Nye sanktioner fra EU mod Belarus
Kromann Reumert logo
I takt med intensiveringen af sanktioner mod Rusland lægges der nu også pres på nabostaten Belarus (tidligere Hviderusland). De seneste sanktioner omfatter blandt andet forbud mod eksport af udvalgte produkter og sanktioner mod højtstående personer i militæret. Sanktionerne rammer bredt og kan derfor få direkte betydning for danske virksomheder.

En række yderligere handelsrestriktioner har de seneste dage ramt Belarus i takt med, at russiske aggressioner i Ukraine fortsætter. Belarus' støtte til Rusland i forbindelse med krigen har senest resulteret i, at EU i onsdags indførte indefrysningssanktioner mod yderligere 22 medlemmer af militæret i Belarus. Indefrysningerne sker på baggrund af Rådets gennemførelsesforordning (EU) 2022/353 og Rådets forordning (EU) 269/2014.


Ligesom EU's indefrysningssanktioner mod navngivne russiske personer og virksomheder (beskrevet i vores tidligere nyhedsbreve, se i bunden af denne nyhed), indebærer indefrysningerne mod Belarus forbud mod at stille pengemidler til rådighed for personer eller enheder på sanktionslisten. Dette forbud fortolkes bredt og indebærer blandt andet (men er ikke begrænset til) ydelse af tilskud, lån, garantier, kautioner, obligationer, remburser, leverandørkreditter, køberkreditter, import- eller eksportforskud og alle former for forsikring og genforsikring, herunder eksportkreditforsikring.


I skrivende stund omfatter indefrysningssanktionerne mod Rusland og Belarus nu over 700 navngivne personer og mere end et halvt hundrede enheder. I takt med krigens udvikling må det forventes, at yderligere personer og enheder løbende bliver føjet til listen. Derfor anbefaler vi, at eksponerede virksomheder kontinuerligt holder sig ajour.


EU har også vedtaget en række handelsrestriktioner mod Belarus. Restriktionerne er fastsat i Rådets forordning (EU) 2022/355 og omfatter blandt andet køb, transport eller import af en række varer, der enten (i) stammer fra Belarus eller (ii) er eksporteret fra Belarus, herunder tobaksvarer, bituminøse stoffer, mineralske brændselsstoffer, gasformige carbonhydrid-produkter og kaliumchlorid-produkter ("potaske"). Restriktionerne omfatter også en lang række "almindelige" industrielle varer ofte genstand for dansk import, herunder trævarer, jern- og stålprodukter, cementprodukter samt gummiprodukter.


Restriktionerne omfatter også et generelt forbud mod eksport af dual-use produkter og teknologi (samme forbud er indført i forhold til Rusland) og et forbud mod produkter, der kan benyttes som led i Belarus' militære, teknologiske eller forsvars- og sikkerhedsmæssige udvikling (et lignende forbud er også indført i forhold til Rusland). Begge disse forbud omfatter også direkte eller indirekte at levering teknisk bistand, mæglervirksomhed, finansieringsmidler eller finansiel bistand, herunder finansielle derivater, samt forsikringer og genforsikringer af de omfattede produkter. Endelig gælder forbuddene nu uanset, om produkterne har oprindelse i EU eller ej, og uanset, for dual-use produkternes vedkommende, om de er tilsigtet brug i eller uden for Belarus.


Samlet set er også denne del af sanktionerne meget omfattende, og danske virksomheder med import fra eller eksport til Belarus bør derfor sikre sig, at de overholder de nye restriktioner og dertilhørende formkrav til toldangivelser m.v. Virksomheder bør endvidere være opmærksomme på, at USA har indført lignende eksportrestriktioner mod Belarus, der også gælder for re-eksport af danske produkter med udvalgt amerikansk indhold.


Vi følger situationen nøje og opdaterer vores nyhedsbreve og hjemmeside løbende.


Kromann Reumerts specialister i international handel rådgiver danske virksomheder om alle aspekter af sanktioner og embargoer, herunder relevante overgangsbestemmelser. Vi kan hjælpe din virksomhed med at afdække jeres risikoeksponering og formulere løsninger tilpasset jeres forretnings behov.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Eksporterer din virksomhed varer til udlandet? Så er den formentligt underlagt reglerne om eksportkontrol. Annelise Lykke Schmidt, specialist i Trade Compliance, kommer i ovenstående video nærmere ind på reglerne relateret til eksportkontrol.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
16/04/2024
Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted