Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Nye retningslinjer for forretningsrejser

IUNO
03/06/2020
636
Nye retningslinjer for forretningsrejser
IUNO logo


I takt med genåbningen af samfundet har regeringen besluttet at lette adgangen for forretningsrejser til og fra Danmark. Virksomheder og forretningsrejsende skal i den forbindelse være opmærksom på de nye retningslinjer og rejseråd, som gælder før, under og efter rejsen.


De nye retningslinjer og rejseråd har til formål at sikre bedre adgang til forretningsrejser både ud og ind af Danmark. Selvom Udenrigsministeriet fortsat fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele verden, anses forretningsrejser oftest som nødvendige rejser og kan på den baggrund gennemføres.

Før en forretningsrejse gennemføres, skal virksomheder vurdere, om rejsen er nødvendig. De nye retningslinjer og rejseråd opfordrer virksomheder generelt til at anlægge et forsigtighedsprincip ved vurderingen heraf. Formålet med fortsat at være forsigtig over for forretningsrejser er at begrænse og forhindre smittespredning.


Risikovurderinger bør foretages før hver forretningsrejse


Hvis virksomheder vurderer, at forretningsrejser i konkrete tilfælde er nødvendige, skal virksomheder sørge for at følge de nye rejseråd, som nævner, at virksomheder bør foretage en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med medarbejderen. Herudover skal virksomheder generelt sørge for at informere medarbejdere om Udenrigsministeriets rejseråd forud for rejsen, der samtidig beskriver, at virksomheder bør undersøge indrejserestriktioner hos værtslandet, informere medarbejdere om kontakt til forsikring og/eller virksomheden i tilfælde af nødsituationer og muligheden for test for coronavirus efter hjemkomst m.m.

Det bliver muligt for forretningsrejsende at blive testet for coronavirus og få et udstedt et certifikat herpå, hvis værtslandet kræver dokumentation for en negativ corona-test. Samtidigt bliver det også muligt for forretningsrejsende at blive testet for coronavirus efter hjemkomst til Danmark. Hvis testen viser negativ, kan medarbejdere undlade at følge Sundhedsstyrelsens opfordringen på 14 dages selvisolering. Det er kun muligt at få tilbudt en test, hvis man har fast bopæl i Danmark.

Indrejse i Danmark i forbindelse med en forretningsrejse er som udgangspunkt et anerkendelsesværdigt formål. Det forudsætter dog, at rejsen sker med henblik på deltagelse i møder og lignende. Det er dog en betingelse, at det ikke har været muligt at udsætte mødet eller at afvikle det virtuelt. Den forretningsrejsende skal være opmærksom på, at der skal fremvises dokumentation, eksempelvis i form af en e-mail, der beskriver arbejdsforholdet og tid og sted for mødet eller lignende. Dokumentationen skal også redegøre for, hvorfor det ikke har været muligt at udsætte mødet eller afholde det virtuelt og angive kontaktoplysninger på den danske kontaktperson i forbindelse mødet, som kan bekræfte den indrejsendes formål.

Arbejdstilsynet har allerede understreget, at overholdelse af de nye retningslinjer fra virksomhedernes side er afgørende, da de samme arbejdsmiljøregler gælder for forretningsrejsende som for andre medarbejdere. Virksomheder har derfor pligt til at iværksætte de nødvendige foranstaltninger for at forebygge risiko for smitte med coronavirus så effektivt som muligt.


IUNO mener


Selvom de nye retningslinjer åbner for nødvendige forretningsrejser, er det afgørende, at virksomheder fortsat nøje overvejer rejsens nødvendighed både til og fra Danmark. Samtidig skal virksomheder grundigt overveje, hvilken risiko for smitte rejsen indebærer for medarbejderens sikkerhed og sundhed, og hvordan smittefaren kan begrænses i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningens regler.

IUNO anbefaler, at virksomheder grundigt sætter sig ind i de nye retningslinjer. Virksomheder kan også med fordel inddrage medarbejderne ved udarbejdelse af de enkelte tiltag, for eksempel via virksomhedens arbejdsmiljøorganisationen.

Endeligt bør virksomhederne tjekke, at de ansatte er dækket af rejseforsikringen.

Læs Udenrigsministeriets Rejseråd til erhvervsrejser her


Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted