Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler om øremærket barsel på vej

IUNO
17/09/2021
Nye regler om øremærket barsel på vej
IUNO logo
Arbejdsmarkedets parter har netop indgået en aftale om en model for øremærket barsel for begge forældre. Den foreslåede ordning i aftalen er en implementering af EU’s work-life balance direktiv, som er et forsøg på at skabe mere ligestilling på arbejdsmarkedet. Vi kigger i nyhedsbrevet nærmere på den forslåede ordning, og hvad reglerne betyder for virksomhederne.

Efter den nye aftale bliver 2 ugers barsel og fædreorlov samt 9 ugers forældreorlov øremærket til hver forælder. Det betyder, at der er 11 ugers orlov, som forældrene ikke kan overføre til hinanden. De skal afholdes, ellers bortfalder de. Aftalen implementerer samtidig EU’s work-life balance direktiv, som er et minimumsdirektiv. Vi har tidligere skrevet om direktivet her.


Efter de nugældende regler bliver barslen og forældreorloven fordelt sådan:

  • 4 ugers graviditetsorlov til moren inden fødslen
  • 14 ugers barsel til moren, hvoraf 2 uger er obligatoriske
  • 2 ugers øremærket fædreorlov
  • 32 ugers forældreorlov til hver forælder


Efter den foreslåede model skal barslen og forældreorloven blive fordelt sådan:

  • 4 ugers graviditetsorlov til moren inden fødslen
  • 2 ugers øremærket barsel til hver forælder
  • 8 ugers barsel og fædreorlov til hver forælder, som kan overføres. Faren eller medmoren skal dog afholde fædreorloven, inden barnet fylder 1 år
  • 9 ugers øremærket forældreorlov til hver forælder
  • 5 ugers forældreorlov som kan blive overført og afholdt, indtil barnet fylder 9 år


Hvad betyder de nye regler?

Ordningen betyder, at moren og faren eller medmoren sammenlagt har 24 ugers orlov efter fødslen, hvor de kan modtage ydelser. Ordningen betyder dog også, at både moren og faren eller medmoren skal afholde 2 ugers øremærket barsel og 9 ugers øremærket forældreorlov. Det medfører, at der er i alt 11 ugers orlov efter barnets fødsel, som ikke kan blive overført til den anden forælder.


Med ordningen kan faren eller medmoren og moren overføre i alt 13 uger til hinanden. Vælger moren at overføre alle sine 13 uger til faren eller medmoren, kan den forælder afholde 37 ugers orlov efter barnets fødsel. Vælger faren eller medmoren at overføre alle sine 13 uger, kan moren afholde 41 ugers orlov inklusiv de 4 ugers graviditetsorlov.


IUNO mener

Formålet med de foreslåede regler er at skabe mere ligestilling og fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Tager mænd lige så meget orlov som kvinder, vil kvinder kunne blive stillet bedre på arbejdsmarkedet. Det skyldes, at der vil være en mere ligelig fordeling af, hvor længe mænd og kvinder er væk fra arbejdsmarkedet.


Bliver ordningen vedtaget i dens nuværende form, betyder det, at virksomhederne skal ændre deres barselspolitikker, så de stemmer overens med reglerne. Det vil samtidig rejse en række spørgsmål i forhold til implementeringen af de nye barselspolitikker. Virksomheder bør derfor allerede nu forberede sig på, at der vil skulle ske ændringer. IUNO anbefaler, at virksomhederne får vurderet deres barselspolitikker og kravene til implementering.


Der er tale om en aftale mellem FH og DA, der er sendt til regeringen og Folketinget, som herefter skal tage stilling til den foreslåede ordning.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted