Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler om fremtidsfuldmagter

Delacour
18/10/2017
Nye regler om fremtidsfuldmagter

Den nye lov om fremtidsfuldmagter trådte i kraft den 1. september 2017. Læs mere om det helt nye system og betydningen for dig lige her.Den nye lov om fremtidsfuldmagter trådte i kraft den 1. september 2017. Det betyder, at der nu er åbnet op for et helt nyt system med registrerede fuldmagter, som kan tilgås offentligt.

Lovens ikrafttræden medfører en helt ny form for fuldmagter – de såkaldte fremtidsfuldmagter. Fremtidsfuldmagterne er et alternativ til de allerede eksisterende almindelige aftaleretlige fuldmagter. Forskellen mellem de nye fuldmagter og de aftaleretlige fuldmagter er, at de nye fremtidsfuldmagter er en del af en lovreguleret ordning. Det indebærer bl.a., at fremtidsfuldmagterne bliver offentliggjort i Fremtidsfuldmagtsregisteret.


De to trin


Når man opretter en fremtidsfuldmagt udpeger man en eller flere fremtidsfuldmægtige, der skal varetage ens personlige og/eller økonomiske forhold, såfremt man på et tidspunkt i fremtiden ikke længere selv er i stand hertil. Fuldmagten får først virkning, den dag den sættes i kraft af Statsforvaltningen.

En fremtidsfuldmagt kan omfatte både personlige og økonomiske forhold, og fuldmagtens indhold afhænger af, hvad man som fuldmagtsgiver har bestemt. En fuldmagt kan således for eksempel omfatte muligheden for at ansøge kommunen om hjælpeforanstaltninger eller indgå retshandler og kontrakter af enhver art.

Justitsministeriet har udarbejdet en vejledning om de nye fremtidsfuldmagter. Heraf fremgår det, at processen med at oprette en fremtidsfuldmagt udgøres af to trin. Først og fremmest skal fremtidsfuldmagten registreres og underskrives digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret. Dette gøres på selvbetjeningsløsningen, der kan tilgås via tinglysning.dk. Efterfølgende skal fremtidsfuldmagten vedkendes for en notar, der ligeledes påtegner fuldmagten digitalt. Dette skal ske indenfor 6 måneder efter fuldmagtens oprettelse. Herefter ligger fuldmagten i systemet, indtil den i fremtiden sættes i kraft af Statsforvaltningen efter anmodning fra fuldmagtsgiver eller de fremtidsfuldmægtige.


De ”gamle” fuldmagter


Med oprettelsen af det nye fuldmagtssystem opstår spørgsmålet om, hvad det har af betydning for de allerede oprettede aftaleretlige fuldmagters gyldighed. Svaret på dette spørgsmål er formentlig, at det nye system ikke ændrer på disse fuldmagters gyldighed.

Justitsministeriet nævner ikke direkte problemstillingen i vejledningen til fremtidsfuldmagterne men nævner dog, at en fremtidsfuldmagt, når den er sat i kraft, kan bruges til at tilbagekalde almindelige aftaleretlige fuldmagter, som fuldmagtsgiver tidligere har givet til andre.

Da en fremtidsfuldmagt kan bruges til at tilbagekalde almindelige aftaleretlige fuldmagter, må disse betragtes som gyldige i det omfang, de ikke er aktivt tilbagekaldt af fuldmagtsgiver eller den fremtidsfuldmægtige.

Det kan være svært at få overblik over de nye regler, og de muligheder der nu er for at oprette en fuldmagt. Hvis du ønsker at oprette en fuldmagt, eller har lyst til at høre nærmere om mulighederne herfor, kan du kontakte advokat Stefan W. von Fintel, der vil være dig behjælpelig hermed.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted