Brancheforeningen 'Forsikring & Pension' har udviklet en række dataetiske principper i erkendelse af, at dataansvarlighed er et vigtigt konkurrenceparameter i forsikrings- og pensionsbranchen. Principperne skal implementeres i branchen inden udgangen af 2020.
I forsikring- og pensionsbranchen anvendes personoplysninger aktivt om eksempelvis alder, helbred, boligforhold, børn, jobsituation til at gennemføre risikovurderinger og fastsætte priser for de enkelte aftaleforhold. Persondata er derfor en afgørende ressource, som forudsætter en særlig dataetisk årvågenhed.
Persondataforordningen, databeskyttelsesloven og specifikke regler om god skik i branchen sætter i den henseende rammerne. Der er imidlertid værdier og normer, som endnu ikke har nået at påvirke lovgivningen. Ifølge brancheforeningen medfører det, at der er behov for at fastlægge en række dataetiske principper med henblik på at "gøre dataetik til en styrkeposition og sikre fortsat tryghed ved branchens brug af data."
Dataetik handler derfor ikke blot om efterlevelse af gældende lovgivning, herunder persondataforordningen. Forsikring & Pension har derfor udviklet 3 overordnede dataetiske principper:
- Transparensprincippet: Det følger blandt andet af dette princip, at pensions- og forsikringsselskaber skal oplyse hvilke former for data, der har betydning for selskabets prisfastsættelse på forsikringer eller pensionsordninger. Herudover skal kunder og medlemmer have mulighed for at få oplyst, hvilke data som forsikrings- og pensionsselskaberne opbevarer om vedkommende, når det har betydning for den individuelle prisfastsættelse, fastsættelse af vilkår og selskabets sagsbehandling.
- Solidaritetsprincippet: Princippet indebærer blandt andet, at data skal bruges til at sikre en mere lige adgang til forsikringer på rimelige vilkår, og at adfærdspåvirkning ved brug af data skal ske i kundernes og medlemmernes interesse, f.eks. ved at forebygge skader.
- Datasikkerhedsprincippet: IT-systemer skal udvikles under hensyntagen til kundernes og medlemmernes datasikkerhed, og således at etiske overvejelser om brug og videregivelse af data inddrages. Det forudsættes samtidig, at selskaberne samarbejder og deler mest mulig viden om datasikkerhed med hinanden og relevante myndigheder, med henblik på at høje sikkerhedsniveauet og imødegå truslen fra cyberangreb.
Forsikrings- og pensionsbranchen er med disse dataetiske principper den første branche i Danmark, der konkretiserer den praktiske betydning af dataetik.
Ved at udarbejde dataetiske politikker med inspiration fra brancheforeningens principper kan forsikrings- og pensionsselskaber derfor formentlig komme på forkant med denne forventede ændring af årsregnskabsloven.
Kromann Reumerts rådgivning
Kromann Reumert bistår gerne i forbindelse med udarbejdelsen og implementeringen af politikker om dataetik i overensstemmelse med de dataetiske principper, som Forsikring & Pension har udviklet.
Læs Forsikring & Pensions publikation om de dataetiske principper
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.