Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Ny opgørelse over antallet af sikkerhedsbrud fra Datatilsynet

Kromann Reumert
12/03/2020
Ny opgørelse over antallet af sikkerhedsbrud fra Datatilsynet
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har offentliggjort en opgørelse over antallet af sikkerhedsbrud i 4. kvartal 2019. 70 % af de 2.328 anmeldelser om brud på persondatasikkerheden kan henføres til fremsendelse af personoplysninger til forkerte modtagere, mens datatyveri m.v. til stadighed udgør en mindre del af anmeldelserne. Datatilsynet vurderer desuden, at de dataansvarlige i 15 % af anmeldelsestilfældene ikke har foretaget en tilstrækkelig vurdering af, om der skulle ske underretning af de registrerede. Vi giver dig overblik over opgørelsen.

Datatilsynet har siden starten af 2019 udgivet kvartalsmæssige opgørelser over anmeldelser af brud på persondatasikkerheden, mens der foreligger en samlet opgørelse for perioden fra Datatilsynets ikrafttrædelse den 25. maj til den 31. december 2018.

Opgørelserne viser ikke antallet af klager fra de registrerede, men derimod antallet af brud på persondatasikkerheden, som de dataansvarlige har anmeldt til Datatilsynet. I henhold til databeskyttelsesforordningen er den dataansvarlige forpligtet til at anmelde brud på persondatasikkerheden uden unødig forsinkelse og senest 72 timer efter, at den dataansvarlige er blevet opmærksom på bruddet ‒ medmindre det er usandsynligt, at bruddet på persondatasikkerheden indebærer en risiko for fysiske  personers rettigheder eller frihedsrettigheder.

I alt var blev der anmeldt 2.328 brud på persondatasikkerheden i perioden fra den 1. oktober til 31. december 2019. Dermed er der sket en væsentlig stigning fra tredje til fjerde kvartal på 610 anmeldelser svarende til 35,5 %. Samlet er der anmeldt 7.307 sikkerhedsbrud i 2019.

Ifølge Datatilsynet er der ikke i 4. kvartal af 2019 blevet indberettet flere brud, end der er pligt til, hvilket indikerer, at de dataansvarlige i højere grad er blevet bekendte med hvilke situationer, der er omfattet af anmeldelsespligten.


 


Typen af sikkerhedsbrud

Over 70 % af anmeldelserne omhandler sager, hvor personoplysninger er sendt på en sikker måde, f.eks. krypterede mails eller på en lukket kundeportal, men til en forkert modtager grundet menneskelige fejl i afsendelsesøjeblikket. Det er derfor vigtigt, at man som dataansvarlig har implementeret interne procedurer, der forhindrer netop denne situation. Brud på persondatasikkerheden, der skyldes ekstern uretmæssig påvirkning, såsom malware, hackning og phishing, udgør til stadighed en mindre del af de samlede anmeldelser.


Tre indskærpelser

I rapporten har Datatilsynet fremsat tre indskærpelser:


  1. Fysiske enheder såsom bærebare computere, telefoner, tablets og USB-nøgler, hvorpå der opbevares personoplysninger, skal krypteres, og brugernavn og kodeord på operativsystemniveau er ikke tilstrækkeligt.
  2. I forbindelse med et sikkerhedsbrud skal der tages stilling til, om der skal ske underretning af de registrerede. I omkring 15 % af anmeldelsestilfældene er der ikke foretaget en korrekt og fyldestgørende vurdering af, om der skal ske underretning af de registrerede i henhold til databeskyttelsesforordningens artikel 34, stk. 1. Derfor har Datatilsynet i perioden udstedt flere påbud til dataansvarlige om underretning af de berørte registrerede.
  3. I forbindelse med udviklingen af nye systemer og i testsituationer skal der foretages passende tekniske og organisatoriske foranstaltninger til sikring af "produktionsdata, kendeord, brugernavne, IP-adresser, certifikater og øvrige angrebsvektorer".


Sektorfordeling

Endvidere fremgår det af opgørelsen, at 61 % af anmeldelserne stammer fra den offentlige sektor, mens de resterende 39 % kommer fra den private sektor. Årsagen til at den offentlige sektor anmelder flest sikkerhedsbrud kan således meget vel være, at offentlige myndigheder har meget kontakt med de registrerede i forbindelse med sagsbehandling.Datatilsynets behandling

Datatilsynet vil ‒ efter et brud på persondatasikkerheden er blevet anmeldt ‒ som udgangspunkt starte med at foretage en vurdering af bruddet, hvor blandt andet omfanget og risikoen for de registreredes rettigheder vil indgå. Derefter vil bruddet blive sagsbehandlet og til sidst afsluttet med vurderingen af eventuel sanktion.


Læs Datatilsynets opgørelse over sikkerhedsbrud i 4. kvartal 2019


Læs Datatilsynets vejledning om håndtering af brud på persondatasikkerheden

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
07/04/2021
Persondata
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
31/03/2021
Persondata
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
30/03/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
30/03/2021
Persondata
Videoovervågning på arbejdspladsen
Videoovervågning på arbejdspladsen
17/03/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
04/03/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted