Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny lov giver arbejdsgiver ret til at pålægge ansatte at vise coronapas

WTC advokaterne
29/11/2021
Ny lov giver arbejdsgiver ret til at pålægge ansatte at vise coronapas
WTC advokaterne logo
Loven er trådt i kraft den 26. november 2021 og giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at forevise coronapas samt at lade sig teste og oplyse om resultatet af testen.

Formålet med loven er at give arbejdspladserne redskaber til at håndtere den stigende smitte med COVID-19 i Danmark.


Forevisning af coronapas

De nye regler giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at fremvise coronapas, så længe COVID-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Dette gælder både private og offentlige arbejdspladser.


Hvis du som arbejdsgiver ønsker at gøre brug af muligheden, skal du informere de berørte ansatte skriftligt, herunder informere om dine begrundelser for at gøre brug at tiltaget. Som udgangspunkt er det en tilstrækkelig begrundelse, at COVID-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.


Testning af medarbejdere

Det fremgår desuden af loven, at arbejdsgiver, ligesom tidligere, igen får mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet for COVID-19 – og få oplyst testresultatet.


Læs også: COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet.


Du kan som arbejdsgiver alene pålægge en medarbejder at blive testet for COVID-19, hvis:


  1. Det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med COVID-19, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller
  2. Der forelægger væsentlige driftsmæssige hensyn i relation til den pågældende virksomhed.

Saglighedskriteriet skal ses som udtryk for, at sundhedsmyndigheders og andre myndigheders regler, retningslinjer, anbefalinger og vejledninger vedrørende COVID-19 skal lægges til grund for et eventuelt pålæg om test.


En test, som er pålagt af virksomheden, skal så vidt muligt gennemføres i arbejdstiden, og hvis dette ikke er muligt, skal medarbejderen kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på at blive testet uden for arbejdstiden.


Manglende efterlevelse kan få ansættelsesretlige konsekvenser

Såfremt den ansatte ikke efterkommer et pålæg om forevisning af coronapas eller et pålæg om testning, så vil dette kunne få ansættelsesretlige konsekvenser. Dette forudsætter dog, at den ansatte er blevet orienteret om, at det vil kunne få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis pålægget ikke efterkommes.


WTC advokaternes bemærkninger

Hvis du som arbejdsgiver ønsker at gøre brug af de nye muligheder vedrørende forevisning af coronapas og eventuelt pålæg om test, så skal du sikre dig, at du informerer de berørte medarbejdere om dette skriftligt, herunder at du informerer eventuelle tillidsrepræsentanter eller arbejdsmiljørepræsentanter. Du skal derudover også orientere samarbejdsudvalget.


Adgangen til at pålægge medarbejdere at fremvise coronapas er ikke underlagt GDPR (persondatalovgivningen), så længe du blot udfører synsmæssig kontrol og ikke indsamler eller registrerer oplysningerne.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted