Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny EU-forordning på fødevareområdet kan medføre offentliggørelse af retmæssige virksomhedsoplysninger

Bech Bruun
16/09/2019
Ny EU-forordning på fødevareområdet kan medføre offentliggørelse af retmæssige virksomhedsoplysninger
Bech Bruun logo
Den 6. september 2019 blev EU-Forordning nr. 2019/1381 om åbenhed og bæredygtighed i EU's risikovurdering i fødevarekæden offentliggjort. Forordningen medfører en ændring i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) beføjelser. Forordningen er kontroversiel, for så vidt angår fortrolig behandling af virksomhedsundersøgelser.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 fastlægger  de generelle principper og krav i fødevarelovgivningen og oprettede samtidig Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og procedurer for fødevaresikkerhed.

Der har i nogen tid være lagt en del pres på EFSA for institutionens måde at gennemføre risikovurderinger på. Den nye EU-forordning følger op på et Europæisk Borgerinitiativ om betænkeligheder  ved åbenhed i forhold til de undersøgelser, som virksomheder får gennemført, og som fremlægges med henblik på godkendelsesprocedurer. Således begrænser den nye forordning sig ikke kun til EFSA's vurderinger af pesticider. EU-forordningen er også et resultat af den kvalitetskontrol af den generelle fødevarelovgivning, som EU-Kommissionen påbegyndte i 2014 og afsluttede i januar 2018.

Ved et plenarmøde den 11. december 2018 vedtog Europa-Parlamentet den endelige rapport om åbenhed og bæredygtighed i EU's risikovurdering i fødevarekæden og om ændring af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) beføjelser.

Den nye forordning påbyder EFSA ("straks") at offentliggøre virksomheders data og studier ved begyndelsen af risikovurderingsprocessen med henblik på produktgodkendelser. Den påbudte offentliggørelse vækker en del bekymring om, hvorvidt hensynet til at øge åbenheden i forbindelse med EU-myndighedernes arbejde er mere vigtig end hensynet til at behandle forskningsdata fortroligt.

De nye regler forpligter producenter til at offentliggøre alle videnskabelige dokumenter ved begyndelsen af en risikovurderingsproces, hvad enten det drejer sig om pesticider, tilsætningsstoffer eller lignende. Der er en generel frygt for, at meget få producenter vil have lyst til fortsat at arbejde med forskning og udvikling i EU-regi.

Det vil være muligt at anmode om, at visse dele af de oplysninger, der fremlægges for EFSA, behandles fortroligt. Hvis en sådan anmodning afvises, vil ansøgeren have mulighed for at trække sin ansøgning tilbage.

Interessenter har givet udtryk for, at, i det øjeblik lovgivningen er implementeret, kan konkurrenter fra tredjelande, fx fra Kina, let og lovligt "søge inspiration" ved hjælp af en internetsøgning på ny produktudvikling inden for EU's fødevareindustri. Hvis de videnskabelige undersøgelser, der fremlægges for EFSA, derudover skal offentliggøres, når en risikovurdering indledes, vil dette sandsynligvis forstyrre EFSA’s  arbejde.

Videregivelse af fortrolige virksomhedsoplysninger og en potentiel trussel fra konkurrerende virksomheder vil derfor kunne påvirke motivationen i fødevareindustrien med hensyn til videnskabelige undersøgelser og forskning og i sidste ende skade innovation på det europæiske fødevaremarked.

Forordningen træder i kraft ved udgangen af september 2019 og finder anvendelse fra 27. marts 2021.


Bech-Bruuns kommentar


Forordningen tilstræber en åbenhed ved at give borgere automatisk og umiddelbar adgang til alle sikkerhedsrelaterede oplysninger, som fødevareindustrien har fremlagt i risikovurderingsprocessen. Vi mener imidlertid, at formålet med at sikre denne åbenhed ikke må ske på bekostning af videregivelse af retmæssige virksomhedsoplysninger.

Eftersom videnskabelige undersøgelser, der fremlægges for ESFA, ydermere skal gøres offentligt tilgængelige ved begyndelsen af en risikovurdering, vil dette sandsynligvis påvirke EFSA's arbejde negativt, da interessenter og offentligheden vil kunne kommentere eller indsende oplysninger om en konkret vurdering og således medvirke til en om muligt (endnu) længere sagsbehandlingstid og efterslæb.

Klik her for at læse forordningen i sin helhed. 

 

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted