Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny EU-dom: Vikarer kan godt udsendes til faste stillinger

IUNO
04/04/2022
Ny EU-dom: Vikarer kan godt udsendes til faste stillinger
IUNO logo
Når en vikar udsendes til en virksomhed, er det for at udføre et midlertidigt stykke arbejde. Det rejser et spørgsmål om, hvorvidt en vikar kan sendes ud til en fast stilling, selvom det ikke er for at afløse en anden medarbejder – eller om det vil være en omgåelse af de særlige regler for det midlertidige arbejde. Det spørgsmål har EU-Domstolen set på i en ny sag, hvor en vikar var udsendt i en fast stilling i over 4,5 år.

I Tyskland var en vikar udsendt til den samme bilfabrik i en periode på lidt over 4,5 år. I hele perioden arbejdede han i motorfremstillingen, og hans vikariat i virksomheden havde ikke til formål at erstatte en anden medarbejder. Med henvisning til, at han ikke udførte et midlertidigt arbejde, mente han herefter, at han kunne betragte sig som fastansat i virksomheden.


Sagen kom helt til EU-Domstolen, der blev bedt om at tage stilling til, hvornår en vikarudsendelse er midlertidig.


Vikarer behøver ikke at udsendes som afløsere

EU-Domstolen slog fast, at vikarer godt må udsendes til en virksomhed for at arbejde i en fast stilling, selvom det ikke er for at afløse en anden medarbejder. Der er herefter ikke noget krav om, at vikarer kun må udsendes til virksomheder, hvor de skal arbejde i en stilling, som i sig selv ikke er fast. Der findes heller ikke noget krav om, at vikarer kun må arbejde i en stilling som afløser for en anden medarbejder.


Samtidig tog EU-Domstolen stilling til, om vikaren havde været udsendt i så lang tid, at ansættelsen ikke længere var midlertidig. Til det sagde EU-Domstolen, at det kom an på, om vikaren havde været udsendt i så lang tid, at man ikke længere rimeligt kunne sige, at han kun var udsendt midlertidigt. Om det var tilfældet her, ville komme an på en konkret vurdering, hvor blandt andet branchen, og om virksomheden kunne give en forklaring på, hvorfor vikaren havde været udsendt så mange gange, spiller en rolle.


Vi har tidligere skrevet om en sag her, hvor to vikarer fik forlænget deres tidsbegrænsede ansættelser syv gange hos den samme virksomhed. Forlængelserne skyldtes uforudsigelige forhold, og derfor kunne de stadig betragtes som midlertidige.


IUNO mener

Sagen viser, at der godt kan være tale om midlertidigt arbejde, selvom en vikar er udsendt til en fast stilling uden at afløse en anden medarbejder. Arbejdet vil derfor ikke af den grund få en permanent karakter og omgå reglerne. Vi har tidligere skrevet om permanent vikaransættelse, og hvad det kan have af konsekvenser for virksomheder, her.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at vikaransættelser godt kan blive permanente, uanset om vikarer er udsendt til at arbejde i en fast eller midlertidig stilling, og uanset om de er udsendt for at afløse en anden medarbejder eller ej. Virksomheder bør altid nøje overveje, om de har en god grund til at forlænge vikaransættelser, fordi årsagen kan have stor betydning for, om ansættelsen er blevet en permanent situation.


[EU-Domstolens dom af den 17. marts 2022 i sag C-232/20]

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted