Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny amerikansk dom: LinkedIn kan ikke blokere “scrapere”

Kromann Reumert
17/10/2017
Ny amerikansk dom: LinkedIn kan ikke blokere “scrapere”
En domstol i San Francisco har for nylig afsagt dom i en sag om "scraping" af oplysninger fra LinkedIn. Analysevirksomheden hiQ har nu rettens ord for, at LinkedIn ikke må blokere hiQ's indsamling af offentligt tilgængelige oplysninger fra LinkedIn.


Sagen kort – hiQ ”scrapede” LinkedIn


Virksomheden hiQ Labs, inc. leverer analyseværktøjer til andre virksomheder. Et af disse værktøjer, Keeper, analyserer virksomhedens medarbejdere på baggrund af offentligt tilgængelige oplysninger fra sociale medier, som hiQ automatisk henter (scraper) fra blandt andet LinkedIn. hiQ ønsker blandt andet at fastlægge medarbejderes loyalitet og tilbøjelighed til at skifte job ved at analysere medarbejdernes LinkedIn-profiler. hiQ kan så give virksomheden besked, når medarbejderen ændrer sine oplysninger (eks. interesser, virksomheder der følges og medlemskab af grupper).

I maj måned blokerede LinkedIn hiQs mulighed for at scrape oplysningerne ved at implementere en række begrænsninger i hiQ's adgang til LinkedIn gennem scraping-værktøjerne. LinkedIn begrundede deres blokering af hiQ med, at (i) der var tale om en form for hacking under den amerikanske "Computer Fraud and Abuse Act" og (ii) at scrapingen er i strid med LinkedIns brugervilkår.


Krav om "offentlig tilgængelighed"


Blokeringen ville, hvis den blev opretholdt, trække tæppet væk under hiQ, da deres forretningsmodel var lagt an på muligheden for at scrape oplysninger. hiQ lagde derfor sag an mod LinkedIn med krav om, at blokeringen skulle ophæves.

Dommeren gav hiQ medhold og lagde særligt vægt på, at:

  • der var tale om offentligt tilgængelige oplysninger, som brugerne selv har anført på den offentlige del af deres profil

  • hensigten med "Computer Fraud and Abuse Act" er at stoppe "ulovlig indtrængning i systemer", men ikke at ramme indsamling af offentligt tilgængeligt materiale, da det ville have en "grundlæggende indflydelse på den åbne adgang til internettet".


Dommen lægger altså til grund, at de oplysninger, som brugerne vælger at gøre offentligt tilgængelige, skal betragtes som værende offentlige, og LinkedIn kan derfor ikke efterfølgende blokere adgangen til disse oplysninger og brugen heraf.


Skal du ændre dine indstillinger?


LinkedIn – og andre sociale medier – har en række forskellige indstillinger for, hvilke typer af oplysninger, der er offentligt tilgængelige, og hvilke der kun er tilgængelige for en snævrere kreds af kontakter. Som bruger af eksempelvis LinkedIn bør man derfor overveje, hvad man gør tilgængeligt for omverdenen og indrette sine privatlivsindstillinger, hvis ikke man ønsker at figurere på en ”hitliste” fra hiQ.

LinkedIn har tilkendegivet, at fogedforbudssagen vil blive fulgt op med en retssag om lovligheden af scrapingen. Kromann Reumert følger op, hvis det viser sig, at LinkedIn gør alvor af dette.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted