Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Moms på fast ejendom – SKAT opretholder underkendt praksis og bliver underkendt igen!

Kromann Reumert
08/12/2016
Moms på fast ejendom – SKAT opretholder underkendt praksis og bliver underkendt igen!
På området for moms på salg af fast ejendom har SKAT i et nyligt afsagt bindende svar om byggegrunde klart tilkendegivet, at SKATs – ellers underkendte – praksis fastholdes. Samtidigt har Landsskatteretten i en efterfølgende afgørelse endnu engang underkendt SKATs praksis. Det betyder, at en momspligtig virksomhed på nuværende tidspunkt er efterladt med to muligheder: en løsning i strid med Landsskatterettens praksis eller en løsning i strid med SKATs praksis.

SKATS BINDENDE SVAR

Salg af fast ejendom er som udgangspunkt fritaget for moms. Dette udgangspunkt fraviges dog, hvis der er tale om salg af en byggegrund.

SKATs bindende svar (SKM2016.498.SR) handlede om, hvorvidt der skulle moms på et salg af en ejendom med tilhørende bygninger. Der var tale om fire bygninger, som var vurderet til et tocifret millionbeløb. Bygningerne var vurderet til at være i god til særdeles god stand. Køber ønskede at bevare den ene bygning, hvorimod de tre resterende bygninger forventedes at blive revet ned, så der kunne opføres boliger. Den bygning, køber ønskede at bevare, havde et areal på over 1.000 bruttoetagemeter.

SKAT fandt, at der var tale om salg af en momspligtig byggegrund. SKAT bemærkede i øvrigt, at SKATs bindende svar er indbragt for domstolene, og at SKAT derfor opretholder praksis, indtil der måtte foreligge en dom, der endeligt (uanket) underkender denne praksis.

I SKATs bindende svar fastslog Landsskatteretten ellers, at salg af fast ejendom, hvorpå der på salgstidspunktet er opført eksisterende bebyggelse, som udgangspunkt ikke kan karakteriseres som salg af ubebygget fast ejendom – og dermed en byggegrund. Landsskatteretten bemærkede i denne forbindelse, at sælgeren i det pågældende tilfælde ikke skulle tage del i en efterfølgende nedrivning. Landsskatteretten fastslog endvidere, at købers hensigt med erhvervelsen ikke kan tillægges afgørende vægt i tilfælde, hvor der ikke overdrages et ubebygget areal.

LANDSSKATTERETTENS AFGØRELSE
SKAT havde i det bindende svar, som var til prøvelse i Landsskatteretten, fundet, at et salg af fast ejendom med eksisterende bebyggelse var momspligtigt som salg af en byggegrund. SKAT havde lagt vægt på, at det direkte ville fremgå af købsaftalen, at køber erhvervede ejendommen og bygningerne med henblik på nedrivning. Reelt var der derfor, ifølge SKAT, tale om en byggegrund.

I afgørelsen (SKM2016.529.LSR) fandt Landsskatteretten ikke, at ejendommen kunne karakteriseres som et ubebygget areal og dermed en byggegrund. Landsskatteretten ændrede dermed SKATs bindende svar og henviste blandt andet til SKM2016.82.LSR.

TO FORSKELLIGE VERSIONER AF GÆLDENDE RET
Med det bindende svar har SKAT bekræftet, hvad der allerede fremgik af Den juridiske vejledning og de nyligt udsendte styresignaler på området – nemlig at SKAT ikke umiddelbart har tænkt sig at følge Landsskatterettens afgørelse.

Landsskatteretten har på samme tid bekræftet sin opfattelse af gældende ret.

Ovenstående betyder, at en momspligtig virksomhed på nuværende tidspunkt er efterladt med to muligheder. Enten en løsning i strid med Landsskatterettens praksis eller en løsning i strid med SKATs praksis.

Det må anbefales, at enhver, der indgår i denne typer handler, har afklaret, hvad der skal ske med momsen, hvis SKAT efterfølgende finder, at den momsmæssige behandling ikke har været i overensstemmelse med gældende ret.

Kromann Reumert assisterer naturligvis gerne med en vurdering af sagen.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted